Pocetna Društvo Ugašen požar na deponiji „Duboko“

Ugašen požar na deponiji „Duboko“

324
0
Podelite

Posle 20 dana u potpunosti je ugašen požar na telu deponije „Duboko“, saopšteno je na konferenciji za medije koja je održana u JKP „Duboko“. O aktuelnoj situaciji i preduzetim merama govorili su gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, direktor JKP „Duboko“Momir Milovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Marija Palikuća, direktor Zdravstvenog centra Užice dr Aleksandar Lazić, dr Vlasto Stevanović, specijalista sanitarne hemije i zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović.

Na deponiju trenutno se dovozi samo otpad iz Užica, a od otvaranja 2011. do 2023.godine ukupna količina dopremljenog otpada je milion tona iz devet lokalnih samouprava.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da požar je ugašen zahvaljujući danonoćnom angažovanju vatrogasaca,vozača kamiona, mašinista ali i stručnjaka iz ove oblasti koji su svojim znanjem, iskustvom i opremom pomogli da se požar reši u veoma kratkom roku.

– Želim da se zahvalim i svim građanima Užica na strpljenju i razumevanju, uprkos svim onim pritiscima od strane onih koji su ovu tešku situaciju za sve nas iskoristili isključivo za predizborne aktivnosti.O njima ne želim da govorim. Pred nama je veliki posao sanacije, stabilizacije i proširenja tela deponije „Duboko“, izgradnja postrojenja za prečišćavanje deponijskih voda, zacevljenje Turskog potoka-istakla je gradonačelnica Raković Radivojević.

Ona je najavila da će uskoro krenuti radovi vredni 30 miliona evra uz podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine i time će se rešiti višegodišnji problem i uspostaviti najsavremeniji sistem upravljanja otpadom na deponiji „Duboko“.

Gradonačelnica je objasnila da što se tiče zahteva za zatvaranje deponije da je-zakonom utvrđeno osnivanje deponije “Duboko” 2005.godine i ono što je zakonska procedura i regulative mora se poštovati. Sanacija i proširenje deponije će se raditi u narednom period i već je raspisan međunarodni tender.

Direktor JKP „Duboko“ Momir Milovanović rekao je da su od izbijanja požara 3.maja građani imali prave informacije.

– Požar se posle dva dana proširio enormnom brzinom i zahvatio je oko četiri hektara. U toku požara došlo je do obrušavanja jednog dela, bilo je dima, dobro smo se organizovali i ugasili požar, tako da nijedan radnik koji je bio na terenu nije povređen, a nije bilo oštećenja ni na imovini kako našeg preduzeća tako ni privatnih firmi koje su angažovane, naveo je Milovanović.

On je dodao da su i ranije preduzimali mere ali razloga za požar verovatno ima više i na osnovu analiza utvrdiće se šta su glavni uzroci.Sve što se odlaže na telo deponije su gorivi materijali i u procesima tokom odlaganja dolazi do razlaganja gde se unutar tela povećava temperatura. Aktivnosti se nastavljaju nasređivanju tela deponije, izradi pristupnih puteva, kosine se saniraju, a ako bude potrebno dodatno će se bušiti i biotrnovi.

Firma koja je termovizijskim kamerama snimala deponiju, utvrdila je da su 16.maja temperature na pojedinim delovima tela deponije iznosile i preko 580 stepeni. A prema poslednjim podacima ne prelaze nigde 50 stepeni.

Odgovarajući na novinarska pitanja Milovanović je rekao da je dozvola za rad istekla pre godinu dana i da su i dok je dozvola bila važeća uputili zahtev za proširenje, ali nam zbog kapaciteta Ministarstvo još nije izdalo dozvolu.

O zahtevima da se zatvori deponija rekao je da se onda sklone i kontejneri sa ulica pa da vidimo gde će svako od nas otpad, da ga kod svoje kuće drži, da ga neće baciti ni na državno zemljište, ni lokalnih samouprava i neka svako rešava svoj otpad.

– Nećemo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, nećemo deponiju, ne damo put, struju vodu. Ljudi, šta hoćemo? Mi kao građani smo toliko komotni da 10 puta možemo da iznesemo otpad i bacimo ga, a šta nas briga šta će sa njim biti. Ali je zato lako kritikovati da li se sa njim dobro postupalo, ocenio je Milovanović.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Marija Palikuća istakla je da Zavod kao ovlašćena ustanova radi što je u njenoj nadležnosti. Postoji uredba koja jasno propisuje i zakonska regulativa po kojoj se radi ispitivanje čestica PM 2,5 i PM10.

– Nijedna relevantna laboratija u Srbiji ne radi ispitivanja kada je u pitanju monitoring drugih čestica iz ambijentalnog vazduha. U saopštenjima na osnovu podataka merenja koja radimo pokazuju da kvalitet vazduha ne utiče na zdravlje stanovništva. U isto vreme smo i dali preporuke ukoliko građani osete miris paljevine da izbegavaju otvaranje prozora. Mi se bavimo prevencijom, objasila je dr Palikuća.

Dr Vlasto Stevanović, specijalista sanitarne hemije Zavoda za javno zdravlje Užice na pitanje o merenju dioksina i furana za koje se navodi da su kancerogeni odgovorio je da ne postoje referentre vrednosti za koncentraciju tih čestica u vazduhu nigde u Evropi.

Direktor Zdravstvenog centra Užice dr Aleksandar Lazić rekao je da se 16 lica javilo u zdravstvenu ustanovu gde su naveli da su im tegobe povezane sa požarom na deponiji „Duboko“. Od tih lica 13 su radnici sa deponije „Duboko“, a bilo je lica koji su hronični pacijenti i da je došlo do pogoršanja ako bi se našli u dimu.

„Prikupljali smo podatke iz svih službi i od lekara, tako da i dalje vodimo taj monitoring. Apelovali smo i da se lica javljuju izabranim lekarima ili pedijatrima da bismo to evidentirali i kao što sam naveo do sada je prijavljeno 16 lica, kaže Lazić.

Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović zaključio „nikada nismo bežali od odgovora ni sa jednim građaninom našeg grada, uvek smo otvoreni, svi živimo u istom gradu i svi zajedno treba da nađemo najbolje moguće rešenje za sve nas, a ne da koristimo ovo u političkoj kampanji“.

Na novinarska pitanja o zahtevima na protestima gradonačelnica je kratko odgovorila da će se o tome izjasnisti građani 2. juna na izborima.