Pocetna Društvo Kulturno nasleđe u Užicu deo kampanje „Evropa je naša kuća“

Kulturno nasleđe u Užicu deo kampanje „Evropa je naša kuća“

237
0
Podelite

Panel diskusija „Novi evropski Bauhaus, kulturno nasleđe i jačanje lokalnih identiteta“ povodom obeležavanja Dana Evrope u Užicu održana je na Pedagoškom fakultetu u organizaciji Delegacija Evropske unije u Srbiji.

To je deo kampanje „Evropa je naša kuća” koju je pokrenula Delegacija Evropske unije u Srbiji, sa ciljem podsticanja saradnje i razmene ideja o značaju kulturnog nasleđa.

Teme na panelu su bile u skladu sa projektom “Užice -prestonica kulture Srbije 2024.”, zaštita i očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, novi evropski Bauhaus i kulturno nasleđe kao jedan od stubova za rešenje klimatskih promena i održivog razvoja.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da Užice ima dugu tradiciju, ove godine je i Prestonica kulture u Srbiji, pa zato na panelu i govorimo o zajedničkom kulturnom nasleđu.

– Sarađujemo na rekonstrukciji stare tvrđave sa Gradom Užicem, kao i na radovima u Narodnom pozorištu i na drugim projektima u užičkom regionu. Mi kao Evropska unija želimo da vidimo Srbiju u evropskoj porodici naroda i radimo na konkretnim projektima u tom cilju-istakao je ambassador Žiofre.

Prodekan za međunarodnu saradnju Pedagoškog fakulteta u Užicu Daliborka Purić navela je da fakultet posebno je posvećen očuvanju tradicije u okviru nastavnog i vannastavnog procesa kroz različite aktivnosti.

– U okviru svih studijskih programa pažnja se posvećuje kulturnom identitetu i očuvanju kulturne baštine. Nedavno smo održali i naučni skup u okviru Prestonice kulture iz te oblasti-rekla je Purić.

Koordinator programa “Užice-prestonica kulture Srbije 2024” Branislav Mitrović podsetio je da u temelju Prestonice kulture jeste kulturno nasleđe.

– Kulturno nasleđe posmatramo sa aspekta prepoznavanja, zatim zaštite i valorizacije. Zahvaljujem se i na ogromnoj i značajnoj podršci koju smo imali u prethodnim godinama i na projektima rekonstrukcije pozorišta, izgradnje vrtića u Karanu, detaljne rekonstrukcije Antituberkoloznog dispanzera (ATD), kišne kanalizacije u Krčagovu i drugim značajnim projektima Evropske unije – precizirao je Mitrović.

On je posebno istakao i značajno ulaganje u narednom period od preko 900.000 dolara za izgradnju Vodene kule na Starom gradu.

Dekan Pedagoškog fakulteta prof.dr Snežana Marinković istakla je značaj ovog fakulteta u Užicu koji baštini dugu tradiciju, kao i održavanje ovog panela, jer doprinosi i obrazovanju studenata.

Na panelu su govorili i Vuk Radulović, predstavnik Ministarstva kulture Srbije, Vesna Marjanović, generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija i Ivan Manojlović, rukovodilac za međunarodnu saradnju u Novoj Iskri.