Pocetna Kultura Otvorena izložba „Vizionar i lučonoša, prota Milan Đurić”

Otvorena izložba „Vizionar i lučonoša, prota Milan Đurić”

56
0
Podelite

U Jokanovića kući je otvorena izložba Narodnog muzeja „Vizionar i lučonoša, prota Milan Đurić – povodom 180 godina od rođenja prote“. Izložbu koja je otvorena u okviru programa Užice, prestonica kulture Srbije i povodom Dana grada, Užičani mogu videti do 5. novembra. Autor je Nemanja Obradović, kustos Narodnog muzeja Užice.

U znak sećanja na jednu od znamenitih ličnosti užičkog kraja danas su se oglasila i zvona sa Crkve Svetog Georgija u kojoj je izvršen i molitveni pomen. Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović navela je da je na izložbi prikazana arhivska građa i artefakti iz fondova užičkog muzeja, Crkvene opštine Užice, Državnog arhiva Srbije i arhiva Srpske pravoslavne crkve

– U godini kada je Užice prestonica kulture Srbije oživljavamo sećanje na naše pretke, na velikane koji su nesebično darivali sebe i koji su čitav svoj život utkali u izgradnju Užica i čitavog užičkog kraja. Jedan od zaslužnih svakako jeste prota Milan Đurić, veliki vizionar i lučnoša, dalekovidi političar, humanista, poslenik prosvete i kulture. Okolnost da je naš prota sahranjen u tuđini, da je tek nakon devet godina prenet i sahranjen u groblju na Dovarju takođe nas obavezuje i nameće nam se kao zaključak da ne sme biti zaboravljen od potonjih generacija – rekla je Slavica Stefanović.

Ispred Društva istoričara Užice o značaju ličnosti prote Milana Đurića za napredak od Turaka tek oslobođene užičke varoši govorila je profesorka Užičke gimnazije Dušica Ilić koja je rekla da je kao “poslanik Radikalne stranke do kraja ostao odan idejama ove stranke, popularan ne samo u užičkom kraju, već u celoj Srbiji zbog svojih stavova da se mora obaviti demokratizacija i da narod mora naći mesto u političkom životu zemlje”.

– Zbog tih stavova često je bio i proganjan ali ga to nije sprečilo u celoj uspešnoj životnoj nameri da ovaj naš kraj unapredi – rekla je Ilić navodeći primere za to unapređenje, zgradu Gimnazije i prvi voz kroz Užice, te da se prota zalagao za ovakvu vrstu napretka kao poslanik u Narodnoj skupštini u kojoj je biran čak 21 put. Kao humanista sakupljao je pomoć za bosansko-hercegovačke ustanike, bio učesnik svih ratova, čak i u poznim u Balkanskim ratovima kao sveštenik prošavši albansku golgotu razboleo u Skadru 1917. godine i prebačen u Rim gde je preminuo, podsetila je profesorka Ilic.

Izložbu je otvorio Rajko Radosavljević, zamenik gradonačenice Užica koji je istakao da je ona s velikim razlogom uvršćena u program Užice-prestonica kulture kao retrospektiva života i plemenitog rada prote Đurića upućujući i reči zahvalnosti ustanovi kulture i autoru za trud.

Autor izložbe, istoričar Nemanja Obradović kaže da je radeći izložbu posebno inspirativno bilo gledati stenografske beleške iz Narodne skupštine i da je upečatljivo koliko je prota borio za užički kraj, za osnivanje “realke” i za prolazak voza.

– Smatrao je da će tim infrastrukturnim povezivanjem i razvojem obrazovanja kraj razvijati. Poslanik je bio od 1878. godine i ceo njegov poslanički rad je borba za razvoj užičkog kraja. Bio je istaknuti borac za nacionalno oslobođenje – navodi Obradović i dodaje da je izložba dobar povod da Užičani više saznaju o proti Milanu Đuriću i o tome koliko je značajno njegovo delo.

Pored retkih fotografija sa kraja 19. i početka 20. veka i dokumenata koja svedoče koliko je bila živa njegova nacionalna borba izložen je i deo protinih odlikovanja delovi pokućstva, njegova sveštenička odežda, jevanđelje koje je prota sa posvetom poklonio Užičkoj crkvi i drugi predmeti.

Na svečanosti otvaranja profesorke Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović” Milica Brašanac, Aleksandra Prokić i Marina Šaponjić otpevale su “Tebe pojem” Stevana Mokranjca.