Pocetna Čajetina Tradicija, ukusi i pobednici na „Rakijadi“ u Šljivovici

Tradicija, ukusi i pobednici na „Rakijadi“ u Šljivovici

41
0
Podelite

U zlatiborskom selu Šljivovica održan je 13. po redu šljivovački sajam rakije, poznat kao „Rakijada“. Ova manifestacija, koja se tradicionalno organizuje u oktobru, okuplja ljubitelje domaće rakije i voćnih proizvoda.

Program sajma započeo je 11. oktobra, kada su posetioci mogli prisustvovati prezentaciji pečenja rakije i degustaciji na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Manifestacija se nastavila 12. oktobra ispred crkve Svete Marije Magdaline u Šljivovici.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, otvorio je sajam potpaljivanjem kazana i naglasio značaj očuvanja tradicije pečenja rakije. Posetioci su uživali u nastupima kulturno-umetničkih društava, trubačkih orkestara i guslara, kao i u nadmetanju za najuređenije dvorište i voćnjak. Tokom manifestacije, održana je i nagradna igra sa mnogim vrednim nagradama.

Komisija za ocenjivanje, predvođena dr Ninoslavom Nikićevićem, dodelila je nagrade najboljim proizvođačima rakije. U kategoriji specijalnih rakija, zlatnu medalju osvojila je destilerija „Dodić“ za klekovaču, dok je Goran Jaraković iz Bioske osvojio zlato za lozovaču. Za rakiju od šljive, zlatne medalje dobili su mnogi proizvođači, uključujući Miloša Radovanovića i Radenka Markovića, dok je velika zlatna medalja otišla Željku Radeljiću iz Branešaca.

Nagrade dobitnicima uručili su predstavnici lokalne vlasti i organizacija, a „Rakijada“ je još jednom potvrdila svoju tradiciju i značaj u očuvanju kulturnog nasleđa Zlatibora. Organizatori sajma su Opština Čajetina, Zlatiborski Eko Agrar, Kulturni centar Zlatibor, Turistička organizacija Zlatibor i Mesna zajednica Šljivovica.