Pocetna Ivanjica Spomenik Revoluciji

Spomenik Revoluciji

1226
0
Podelite

U centru Ivanjice nalazi se najveći spomenik-mozaik na otvorenom u našoj zemlji i posvećen je Drugom svetskom ratu i revolucionarnim tekovinama

Spomenik Revoluciji u Ivanjici predstavlja izuzetno vredno umetničko ostvarenje izvedeno u stilu socijalističkog realizma i nalazi se u centru Ivanjice. Predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od velikog značaja.

U pitanju je jedan od najvećih mozaika na prostoru bivše Jugoslavije veličine 5 puta 2,4 metra, Na njemu je oslikana grupa revolucionara u jurišu i prema istoričarima umnetnosti to je najveći mozaik na otvorenom prostoru kod nas. Autor ovog ostvarenja je jugoslovenski slikar Đorđe Andrejević Kun kome su u izradi spomenika pomagali njegovi mladi saradnici, a kasnije afirmisani jugoslovenski umetnici Nada Hude, Miloš Gvozdenović, Ljuba Lah o čemu postoji zapis na ploči. Spomenik je svečano otkriven 1957. godine..

Spomenik revolucije u obliku je obrnutog trapeza, blago polukružno zakrivljenog. Nalazi se na ravnom postamentu načinjenom od ploča belog mermera. Sa prednje strane, mozaička predstava, urađena je od sitnih glaziranih keramičkih pločica. Na bočnim stranama postavljene su mermerne žardinjere. Sama kompozicija ne sadrži tekst već je u podnožju mozaičke monumentalne kompozicije natpis: 1941-1945, može se pročitati na info- tabli pored ovog umetničkog dela. Spomenik je obnovljen 2008. godine i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.