Pocetna Društvo Vraćamo se odakle smo krenuli

Vraćamo se odakle smo krenuli

1622
0
Podelite

Udruženje “Mitropolit Josif Cvijović ” osnovano je 2001.godine  i za sve ove godine radi na upoznavanju javnosti sa znamenitim ličnostima, kulturnim i istorijskim nasleđem sela Drežnika.

Na skupu u staroj školi okupili su se predstavnici udruženja, saradnici i meštani kako bi sumirali rezultate šta je sve urađeno poslednjih  godina. Ličnim doprinosom i sredstvima obnovljena je stara škola, renovirana nova škola, crkva, urađena deonica puta…

Od 2016. godine predsednica Udruženja je Nada Obradović, poreklom iz Drežnika koja  sa drugim porodicama i privrednicima ulaže u obnovu i uređenje objekata koji su od vitalnog značaja za društvo u celini i stanovništvo ovoga kraja.

Proteklih godina  puno je rada,  truda i sredstava uloženo u obnavljanje stare škole zadužbine Ignjata Daničića koja je napravljena pre više od 90 godina koju su pohađale brojne generacije. Objekat je bio u izuzetno lošem stanju a sada ima i izložbeni prostor u kome su značajni dokumenta i spisi mitropolita Josifa Cvijovića

-Okupili smo se posle toliko godina da damo neki svoj doprinos selu. Nekoga je ovo selo odgajilo, neko je ovde odrastao a sve nas vezuje poreklo bez obzira gde živimo. Uspeli smo da obnovimo prelepo zdanje zadužbinu Ignjata Daničića uz pomoć i porodica Daničića. Svojim sredstvima i ličnim doprinosom ulagali smo u ovaj ruinirani objekat sa kojim danas selo može da se ponosi. Ovo je prilika da se zahvalim i svima koji nisu članovi Udruženja a koji su pomagali- istakla je Nada Obradović, predsednica Udruženja.

Ona je dodala i da žele da nastave da pomažu selo koliko su u mogućnosti, da Udruženje nije politička stranka i da su svi  prihvaćeni koji žele da daju doprinos.

-Drežničani i svi drugi bez obzira da li su ovde, u Beogradu, Užicu ili u svetu znaju da se vraćamo odakle smo krenuli, neko pre neko kasnije-poručila je na skupu Obradović.

Milovan Ristanović, sekretar Udruženja nabrojao je šta je sve  urađeno proteklih godina ističući da cilj svih dobrotvora je da ostave nešto iza sebe.

-To su učinili Ignjat Daničić darujući svom selu školu, mitropolit Josif Cvijović izgradnju crkve, a današnje genereacije napravile su spomen muzej, obnovile te objekte i obezbedile uslove za buduće generacije. Nijedno selo nema stalnu postavku izložbe kakvu ima Drežnik koja je dobijena iz Vojnog arhiva iz Beograda. Izložbu čine dokumenti, priznanja i fotografije o njegovom životnom putu kada je bio ratnik i duhovnik. Ovo je jedinstveno selo koje je imalo ličnosti poput Josifa Cvijovića koji je bio posvećen veri, narodu i svom selu. Izgradio je crkvu u Drežniku, a školu njegov rođak Ignjat Daničić Zato želimo  da Drežnik dobije turistički savez koji će promovisati šta sve ima ovo selo-naglasio je Ristanović.

Na skupu u Drežniku on je u ime Udruženja poklonio ikonu Bogorodice Periši Daničiću u znak sećanja za sva ulaganja i pomoć ovom kraju što ostaje budućim generacijama.

Upravni odbor doneo je odluku i uručio zahvalnice Ivanu Cvijoviću, Zoranu Cvijoviću, Milanu Simoviću i Ratomiru Saviću za doprinos radu Udruženja.

Ivan Cvijović, potpredsednik Udruženja”Mitropolit Josif Cvijović”rekao je da-godinama ovo selo je tavorilo i nije imalo napretka i boljitka. Malo se ulagalo u značajne objekte škole i crkve, a Udruženje je poslednjih godina rešilo da to promeni. Ulagano je sa namerom da sve to ostane našim pokolenjima, da mogu da kažu koje je sve to uradio. Selo je samo 17 kilometara od grada i moj lični doprinos je iz potrebe da pomognem rodnom kraju. Mi smo ponosni na sve što je urađeno a retkost je sada da se ovoliko ulaže u selo. I dalje ćemo pomagati i ulagati zbog svih ovde rođenih i dece  ovog sela.

On je dodao i da je prvi otišao na skup Cvijovića koji je održan u Crnoj Gori. Nastavio je tradiciju pa se jedne godine skup održava u Srbiji a druge u Crnoj Gori.

-Cvijovići u Drežniku čine pola sela i dok nas bude bilo organizovaćemo skupove. Ove godine okupljanje je u Pljevljima u Crnoj Gori poslednje subote u junu mesecu-najavio je Cvijović.

Prisutnima se obratio i Ilija Žeravčić, bivši predsednik i osnivač Udruženja koji se zahvalio brojnim donatorima koji su ulagali svoja sredstva u obnovu seoskih objekata. Sve to treba upotpuniti i pismenim sadržajima koji su od izuzetnog značaja koji pokazuju ko su i šta su sve bili ljudi koji su ovde radili i živeli.

Na skupu je podržano da se donese odluka ako se škola zatvara da se na Udruženje “Mitropolit Josif Cvijović” katastarski prenese zaveštana imovina Ignjata Daničića u Drežniku kako bi se nastavilo sa očuvanjem objekta sa izložbenim prostorom za buduće generacije,  posetioce Drežnika i ovog kraja. Navedeno je i da se u imenu Udruženja pored Mitropolita Cvijovića doda i ime Ignjata Daničića.