Pocetna Društvo Gradske mere za smanjenje aerozagađenja

Gradske mere za smanjenje aerozagađenja

1615
0
Podelite

Sa 40 miliona dinara Grad će subvencionisati energetsku efikasnost na individualnim i kolektivnim objektima. Kroz projekat “Udahnimo život prirodi” biće pošumljeno oko 10 hektara na teritoriji grada, a u planu je i konverzija  kotlarnice u Centru za majku i dete uz podršku ministarstava životne sredine i finansija

Predstavnici Grada Užica na konferenciji za medije naveli su mere koje će biti preduzete  sa ciljem smanjenja aerozagađenja. Užice se poslednjih godina nalazi na spisku najzagađenijih gradova u zimskom periodu, ali činjenice pokazuju da je znatno manji broj dana sa povećanim zagađenjem vazduha u odnosu na protekle godine. Nepovoljan geografski položaj  grada u kotlini i temperaturna inverzija značajno doprinose ovom problemu.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća, Svetlana Drakul, rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine, gradonačelnik Tihomir Petković i Dunja Đenić, savetnik za zaštitu životne sredine

-Uradili smo više nego drugi u Srbiji jer imamo jasan plan, set mera i znatno više novca u budžetu za realizaciju mera uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao nagradu jer smo prednjačili proteklih godina kako bismo u narednom periodu kvalitet vazduha podigli na viši nivo-rekao je gradonačelnik Tihomir Petković. On je naveo i mere koje će biti realizovane u narednom periodu.

Na sledećoj sednici Skupštine grada 4.februara rebalansom budžeta dvostruko će biti uvećana sredstva sa 20 na 40 miliona dinara kojima će se subvencionisati unapređenje energetske efikasnosti na individualnim i kolektivnim stambenim objektima.

Tim sredstvima sufinansiraće se ugradnja stolarije, termičke izolacije i nabavka kotlova na gas i pelet.

-Užice je prvo u Srbiji pokrenulo projekat energetske efikasnosti 2015.godine za smanjenje štetnih emisija, uštede u energentima i korišćenje ekoloških goriva. Za proteklih pet godina izdvojeno je ukupno oko 50 miliona dinara i time je finansirano ulaganje u preko 600 objekata. Sa ovogodišnjim izdvajanjem budžetskih sredstava biće omogućeni radovi na oko 400 objekata-precizirao je Petković.

Druga mera uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine je kroz projekat “Udahnimo život prirodi” za ovogodišnje pošumljavanje oko 10 hektara na teritoriji grada. Prošle godine je uz finansijsku podršku Ministarstva pošumljen zeleni pojas u užem centru grada na površini od 5,2 hektara.

Treća mera za smanjenje aerozagađenja je da do kraja februara uz  finansijska podršku Vlade Srbije, Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva finansija u iznosu od 80.000 evra budu izvedeni radovi na konverziji kotlarnice u Centru za majku i dete sa mazuta na gas. Ova kotlarnica je većih zagađivača u centru grada.

Tokom ove godine završetkom Studije taksi prevoza, izgradnjom parking garaža, kružnih raskrsnica, realizacijom projekta javno-privatnog partnerstva u oblasti javnog gradskog prevoza kojim će biti uvedeni autobusi koji koriste gorivo visokih ekoloških standarda jednim delom će se suzbiti negativan uticaj saobraćaja.

Najavljeno je da će kroz projekat rekonstrukcije Zdravstvenog centra Užice biti urađena i konverzija koltlarnice u užičkoj bolnici sa mazuta na bio masu i gas.U završnoj fazi je projekat Gradske toplaneza izgradnju kotlarnice na Međaju koja će omogućiti da se gasom zameni postojeća preostala četvrtina kapaciteta ovog javnog preduzeća koja koristi mazut kao gorivo. Ova investicija procenjena je na pet miliona evra i ubrzano se radi na obezbeđenju finansiranja.

Za zdrav vazduh potrebno je uložiti i u edukaciju građana kako bi se povećao broj domaćinstava radi priključenja na gradsko grejanje ili na gas.

Plan kvaliteta vazduha dobio je saglasnost Ministarstva i biće usvojen na narednoj sednici Skupštine grada gde su jasno definisani prioriteti.

Kvalitet vazduha se u Užicu prati više godina, dok većina opština tek radi na merama zaštite i akcionim planovima.

Dunja Đenić, savetnik u Odeljenju za zaštitu životne sredine

-Užice je jedan od retkih gradova u kome se monitoring vazduha sprovodi već 30 godina što je najznačajnije kada se donose odluke za poboljšanje kvaliteta vazduha. Monitoring se sprovodi u okviru državne i lokalne merne mreže i sugrađani su uvek u prilici da redovno prate podatke o kvalitetu vazduha na stranici Grada Užica i Zavoda za javno zdravlje Užice-precizirala je Dunja Đenić, savetnik u Odeljenju za zaštitu životne sredine.

Na zahtev Grada izvršeno je i dodatno opremanje Automatske merne stanice gde sugrađani dobijaju satne podatke u realnom vremenu o kvalitetu vazduha.

-Ne postoje zakonom propisane granične vrednosti za satne podatke-naglasila je Đenić i navela značaj podataka užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Polovinom februara konkurs za energetsku efikasnost

Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine

Polovinom februara biće raspisan konkurs i građani će moći da konkurišu za sufinansiranje energetske efikasnosti na objektima za zamenu stolarije, kotlova i termo izolaciju. Rokovi i uslovi dobijanja sredstava biće u konkursu, a pravo će imati građani za objekte u prvoj,drugoj i trećoj zoni-objasnila je Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine

Na sajtu grada o kvalitetu vazduha

Gradonačelnik Petković najavio je i novu stranicu na sajtu Grada o aktivnostima za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i uključivanje građana u akciju pošumljavanja i drugih mera u cilju smanjenja zagađenja.