Pocetna Društvo Hil: Užice ima mnogo potencijala za budućnost

Hil: Užice ima mnogo potencijala za budućnost

283
0
Podelite

Američki ambasador Kristofer Hil završio je posetu Užicu obilaskom hidrocentrale Pod gradom i užičke tvrđave. On je rekao da živimo u teškim vremenima i da su hladne glave neophodne za mir. Kao posebno je istakao saradnju Vojske Srbije i vojske SAD u mirovnim misijama širom sveta. Visoki gost zahvalio je na prijemu u Užicu koji je izuzetan grad rekavši da je već nekolkiko meseci želeo da poseti Užice, pogotovo kada je čuo da je Užice nacionalna prestonica kulture.

– Ovde je mnogo istorije, kulture, ali i mnogo potencijala za budućnost. Ova tvrđava datira iz 14. veka i moram vam priznati mi nemamo ovakvo nešto u SAD – naveo je Hil i dodao da je gradonačelnica već pomenula da su SAD uložile određene finansije za obnovu tvrđave, ali ono što užičku tvrđavu čini izuzetnom jeste odnos svih Užičana i Srba da je sačuvaju i da je ona u dobrom stanju zbog njihovog truda. Tokom posete Užicu bilo reči o značajnim momentima za saradnju obe države i da SAD postaju jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji i da se to ne tiče samo Beograda već i drugih gradova, jer putevi koji se sve više grade doprinose da i drugi gradovi u tome budu uključeni, dodao je Hil.

– Ono što biznismeni mogu da učine za saradnju dve zemlje daleko je veće nego što mogu diplomate – poručio je visoki američki diplomata i dodao „da živimo u teškim vremenima i da su hladne glave neophodne za mir“. Pri tom je naveo primer saradnje između Vojske Srbije i Vojske SAD, koji su rame uz rame na Bliskom istoku u mirovnoj misiji.

– Srbija dobro razume svoju prošlost, razume značaj očuvanja mira i sigurnosti i zato su i na Bliskom istoku i širom sveta vojnici dve vojske u mirovnim misijama – rekao je američki ambasador i zaključio „čuvajte svoju istoriju, svoju decu, svoju kulturu i svoj divni grad“.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević izrazila je zadovoljstvo što u godini kada Užice zaslužno nosi titulu prestonice ima priliku da ugosti ambasadora Hila sa saradnicima koji su danas obišli najznačajnije kutlturno-istorijske spomenike Užica kao što su Spomen-kompleks Kadinjača, hidrocentrala Pod gradom i užički Stari grad.

– U užičku tvrđavu Stari grad uložili smo velika finansijska sredstva zahvaljujući Vladi Srbije i resornim ministarstvima, dok je pomoć američke ambasade iznosila oko 8 miliona dinara – navela je Radivojević uz napomenu da se radi Info-centar i da kreće rekonstrukcija vodene kule Starog grada kao i da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije visećeg mosta koji će povezivati Stari grad sa magistralom.

Ambasador Hil nije skrivao oduševljenje i izgledom hidrocentrale Pod gradom koja je nastala samo pet godina 1900. godine posle centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom priuncipu naizmeničnih struja.