Pocetna Društvo Zabrana gradnje mini hidroelektrana 

Zabrana gradnje mini hidroelektrana 

1247
0
Podelite

Pred odbornicima Gradske skupštine na sednici koja je zakazana za utorak 4. februar naći će se Odluka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji grada Užica.

Zabranjuje se dalja izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji grada Užica do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana. Izmenom planske dokumentacije zabraniti izgradnju derivacionih a razmotriti mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana, čijom izgradnjom se ne bi ugrozio ekosistem, uslovi za navodnjavanje i slično – navodi se u odluci.

U obrazloženju odluke između ostalog kaže se da “katastar malih hidroelektrana, koji su za potrebe elektrodistribucije Srbije izradili „Energoprojekt“ i Institut za vodoprivredu predstavlja samo okvirni dokument za planiranje lokacija MHE jer nisu uzeta u obzir ograničenja u pogledu upravljanja režimom voda, vodosnadbevanja, kanalisanja i sanitarne zaštite voda, zaštite prirodnih i kulturno istorijskih vrednosti.Zbog navedenih ograničenja i promene hidrologije rečnih tokova i korišćenja prostora u proteklih 25.godina i kako se izgradnjom MHE (u prvom redu derivacionog tipa) ne uzimaju u obzir druge relevantne činjnice i faktori čije zbirno – kumulativno dejstvo može uz samo po životnu sredinu, već i po stanovništo i dobra u predmetnim područjima potrebno je preispitati izgradnju malih hidroelektrana Poznato je da, zbog potpunog dislociranja reke iz vodotoka u cevovod, rečno korito nizvodno od vodozahvata ostaje suvo, čime se trajno prekida proces prihranjivanja podzemnih pukotinskih izdani pitke vode .Kaptiranjem svih značajnijih manjih i većih vodo neminovno će na područjima gde se grade MHE u bliskoj budućnosti doći do naglog i sveopšteg presušivanja izvora pitke vode, koje će prvo pogoditi zaseoke”.

Inicijativu o zabrani rada MHE gradu Užicu podnelo je Udruženje građana Užička odbrambena liga. Slične odluke već su doneli gradovi Pirot i Kraljevo i s obzirom na izjave u javnosti ovakvu odluku doneće i odbornici Gradske skupštine Užica.