Pocetna Društvo Uskoro počinje prva faza rekonstrukcije bolnice u Užicu

Uskoro počinje prva faza rekonstrukcije bolnice u Užicu

1588
1
Podelite

Kompletna rekonstrukcija užičke Opšte bolnice jedan je od naznačajnijih i najvećih kapitalnih projekata u tom gradu, čiji je početak realizacije najavljen već u prvom kvartalu ove godine. Investicija je vredna oko 20 mil EUR, a najveći deo radova finansiraće se preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

Nakon izgradnje novog parkinga u užičkoj Bolnici krajem prošle godine, radovima na rekonstrukciji prijemno-urgentnog centra otpočeće prva faza najavljene kompletne rekonstrukcije zgrade užičke Bolnice i već u februaru plan je da se bude završena projektna domkumetacija.

– Radi se oko 1.300 m2 koji će biti rekonstruisani pri glavnom objektu, za koji je u toku izrada projektne dokumentacije, a za čije namene je iz budžeta grada opredeljeno 3,2 miliona dinara. Tokom februara očekujem da će biti završen taj deo posla kako bi se stvorili uslovi da se otpočne sa radovima na rekonstrukciji ovog vitalnog dela Zdravstvenog centra Užice i užičke Bolnice, a čime bi praktično otpočela prva faza realizacije ovog velikog projekta – kaže gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Radovi će, kako objašnjava direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović, otpočeti po odobrenju stručnih konsultanata iz Kancelarije za javna ulaganja:

– Između ostalog, investicija predviđa nabavku novog skenera, rendgena, novu opremu za kolonoskopiju, gastroskopiju, bronhoskopiju i komplentno renoviranje tog centralnog dela glavne zgrade Bolnice.

Za rekonstukciju planiranih 47.000 m2 ovog prostora obaveza grada Užica je da pripremi adekvatnu projektnu dokumentaciju i ove godine planirana sredstava za te namene su oko 50 miliona dinara.

– Sa firmama koje će raditi projekte plan je da napravimo finansijsku konstrukciju i deo platimo ove, a deo naredne godine, a da u toku ove godine projekti budu završeni – objašnjava užički gradonačelnik Tihomir Petković.

Od pet miliona dinara planiranih i ove godine kao podrška radu Zdravstvenom centru Užice sa dva milona iz gradskog budžeta finansiraće se rad užičke kardio-hirurgije i obuka kadrova, a planirana je i nabavka novih vozila za užički Dom zdravlja. Već treću godinu za redom grad Užice finansira i specijalizacije lekara iz deficitarnih grana medicine u dogovoru sa Zdravstvenim centrom Užice, navodi portal Infopress.

1 komentar

  1. Zgrade se mogu popraviti, a oprema kupiti, ali najteže je dobiti obučenog, iskusnog i motivisanog lekara. Za to je potreban sistem vrednosti, ne samo plata kao preduslov. Tehničari su tek priča za sebe!
    Nezadovoljni su ljudi, gledaju kako kolege odlaze i sami razmišljaju o odlasku, ili ako i ne odu, gube motiv za rad i usavršavanje. Pacijenti umiru od stanja koja bi danas trebalo lako da se saniraju, jer je pre svega dijagnostika slaba. U širem okruženju sam čuo za par takvih slučajeva, a kao posledica nezainteresovanih lekara, koji su uz sve to i preopterećeni brojem pacijenata i ne stižu i da hoće da se posvete! Kada dođe stariji pacijent, zainteresovanost je još manja!
    Ne može stranačka armija da se udomljava, da se primaju plate bez znanja, zvanja i rada, da razne bitange i bitangice napreduju na društvenoj lestvici, a lekari da rade preozbiljan posao za sitne pare!

Ostavite odgovor