Pocetna Društvo Spomenik majstoru trube Miću Petroviću

Spomenik majstoru trube Miću Petroviću

1923
0
Podelite

Milovan Mićo Petrović iznad svega je voleo svoje Duboko i nesebično mu se davao. Spomenik na Rakijskoj pijaci biće spomenik majstoru trube, ali pre svega običnom čoveku koji je ostao veran sebi uprkos izazovima popularnosti i slave. Skupština grada Užica na protekloj sednici nije donela Odluku o postavljanju spomenika u čast Milovanu Miću Petroviću (1961-2000), na Rakijskoj pijaci.

Razlog je proceduralne prirode, jer na vreme nije stigla saglasnost Ministarstva kulture tako da će se odluka naći na prvoj narednoj sednici užičkog parlamenta.  Kako je navedeno u pripremljenoj odluci spomenik se posvećuje Milovanu Miću Petroviću majstoru trube, ali istovremeno i nacionalnom srpskom instrumentu – trubi, kao i gradu Užicu, jednom od gradova koji su „prestonice trube“, u kome su stvarali i stvaraju najznačajniji predstavnici ove vrste izvođačke umetnosti. Podizanje spomenika inicirali su Udruženje Užičana u Beogradu, Udruženje srpskih domaćina, podružnica Užice, Etno-udruženje “Zavičaj” Zlakusa i dovoljno je reći  Milovan Babić i  Boško Ostojić. Visina skulpture će biti 250 centimetara, a ukupna visina spomen obeležja sa stepeništem 425 centimetara – navodi se u zahtevu uz podatak da je trajni materijal bronza i  da će betonski postament biti obložen granitom. Mića je bio čovek iz naroda koji je kao nestranačka ličnost bio odbornik u skupštinskom sazivu od 1996. do 2000-te godine. Svi ga pamte kao tihog čoveka, odbornika koji je radio na terenu i nije mnogo pričao za govornicom. I pored obaveza i brojnih koncerata gotovo redovno je bio prisutan na sednicama užičke skupštine.

-Mićo je bio čovek koji je imao dovoljno širine, na vrhuncu svoje trubačke karijere, slave, popularnosti na poziv SPS-a kao nestranačka ličnost bio je na našoj listi. Shodno većinskom sistemu postao je odbornik mesne zajednice Duboko i sve  što se u tom periodu radilo u selu i na području užičke opštine  Mićo Petrović je dao svoj pečat i puni doprinos – seća se Miloš Panić, danas odbornik SPS-a u Gradskoj skupštini. U svojim redovima socijalisti su tada imali šest poljoprivrednika od kojih su mnogi bili republički rekorderi u proizvodnji mleka, malinari i stočari. Vidoje Drndarević, većnik za brigu o porodici kaže da je Mićo bio veličina i da su njegove zasluge za grad Užice velike.

-Zbog svega toga Grad želi da se oduži jednom ovakvom čoveku, majstoru trube koji je proneo ime i slavu svoga kraja na brojnim koncertima širom sveta, jer je uz najavu koncerata uvek pomenuto selo Duboko i Užice. Mićo je bio veliki patriota i govorio svojom trubom u teškom vremenu za Srbiju – navodi Drndarević i podseća da se i danas put koji je rađen Previja-Metaljka i deonica od Metaljke do njegove kuće zove Mićin put koji je sam finansirao.

Milovan Mićo Petrović jedan je od najboljih srpskih trubača koji nas je prerano napustio u svojoj 39 godini života. Njegov talenat nasledio je  sin Dejan koji je poput oca vrhunski muzičar i majstor trubačkog umeća.