Pocetna Društvo Spremni da se uključe u realizaciju „Agende 2030“

Spremni da se uključe u realizaciju „Agende 2030“

1009
0
Podelite

U Užicu je održana konferencija “Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – sprovođenje Agende 2030“ na kojoj su se prisutnima obratili prof. dr Slavice Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsedavajuća Međuresornom radnom grupom za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030.godine, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Bogdan Gavanski, predstavnik GIZ-a i gradonačelnik Užica Tihomir Petković. Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava sa područja Zlatiborskog okruga.

Prof. dr Slavice Đukić Dejanović izjavila je ovom prilikom da je „Agenda 2030“ potrebna svakom čoveku i svakoj lokalnoj samoupravi, Srbiji, regionu i svetu.

-Tema „Agende 2030“ su sve ekonomske, ekološke, finansijske teme, od smanjivanja siromaštva preko dostojanstva u radu, partnerstva, preko činjenice da zdravlje, obrazovanje, inustrijalizacija, jedan savremen napredak, treba da budu dostupni svakom čoveku i da se iz dana u dan povećavaju za svakog građanina sveta. Ovaj značajan dokument je sa tendencijom da ga sve zemlje primene i da učine najviše što mogu. Prioritizacija ciljeva na nivou jedinica lokalnih samouprava trenutni je zadatak i mi smo u Užicu upravo razgovarali o tome šta bi Užicu i Zlatiborskom okrugu bilo vrlo važno. Jedna od centralnih tema je populaciona dinamika koja nas muči, jeste sigurno i težnja da investicije koje su sve veće i budžeti koji se sve više pomeraju ka socijalnim i ekonomskim pitanjima u narednom periodu budu još bolji, ali nam se čini da saradnja sa Međuresornom radnom grupom Vlade Republike Srbije može da da neuporedivo bolji rezultat nego neko separatno delovanje – rekla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica izjavio je da je Grad Užice spreman da se priključi realizaciji Agende koja je važna za razvoj celokupnog čovečanstva pa tako i Srbije koja je jedna od potpisnica Agende. Po rečima Petkovića, Agenda je važna da bi se prišlo najosetljivijim slojevima društva, da se razlika između siromašnih i bogatih smanjuje i da se na taj način građanima omogući bolji život u periodu koji dolazi.

-Naš grad je jedan od onih u kojem se budžet uvećava značajno uvećava poslednjih godina a to nam daje i mogućnost da razvijamo programe koji su u funkciji realizacije ciljeva Agenede, a pre svega, da joj naša strategijska planska dokumenta prilagodimo- rekao je, između ostalog Petković.

Na konferenciji je bilo reči o povezivanju ciljeva održivog razvoja sa lokalnim planskim dokumentima, praćenju indikatora ciljeva održivog razvoja na nivou jedinica lokalne samouprave i civilnom društvu kao partneru u procesima odlučivanja.

„Agenda 2030“ sadrži 17 ciljeva i 169 podciljeva i tiču se običnog čoveka, a ideja vodilja ove strategije je da “Niko ne ostane iza kolone’’. Države članice UN obavezale su se da će, ne samo njihove vlade već akademske zajednice, privredni subjekti i mladi učestvovati u implementaciji „Agende 2030“, a najveći deo strategija odvija se na nivou jedinica lokalne samouprave. Suština je da se najviše pomogne najosetljivijim slojevima društva kako bi se postigla njegova koherentnost bez čega ne može da se ide napred.