Pocetna Društvo Važno je čuti glas žena

Važno je čuti glas žena

926
0
Podelite

U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost grada Užica, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, održana je panel diskusija pod nazivom „Žene u javnom i političkom životu Srbije“.

Suzana Paunović, direktorka vadine Kancelarije za ljudska i manjinska prava , ovom prilikom je, između ostalog izjavila da je u Srbiji, što se tiče položaja žena, do sada dosta toga unapređeno kada su u pitanju zakoni, strategije, akcioni planovi pa je napredak vidljiv na republičkom nivou, gde u Skupštini Srbije već funkcioniše Ženska parlamentarna mreža. Međutim, ono što je problem, jeste povećati zastupljenost žena u politici na lokalnom nivou i unaprediti lokalne mehanizme.

-Pre svega mislim na koordinaciona tela na lokalnom nivou koja u jednom broju lokalnih samouprava nisu dovoljno efikasna, negde su formirana samo da bi se zadovoljila određena forma. Mi želimo veću efikasnost ovih tela i veće uključivanje žena u lokalne politike. Postoji izvesnost da ćemo u gradovima i opštinama i napraviti rezultat, ali postoji segment na kojem svi moramo više raditi, a odnosi se na žene koje žive u ruralnim, seoskim područjima. Animirati žene i u gradu nije nimalo lako, a kamoli žene koje žive na selu i imaju mnoge druge obaveze, ali su suočene i sa predrasudom, da ženama uopšte nije mesto u politici. Njih moramo da ohrabrimo, taj glas moramo da čijemo. To nije samo pitanje postizanja puke rodne ravnopravnosti, već je veoma važno da se čuje glas žena jer on najčešće govori o problemima koji tište svaku porodicu, a to je, kako i na koji način može da se obezbedi bolja zdravstvena zaštita, kako da se bolje zaštitimo od nasilja u porodici, kako da zaštitimo decu od različitih vrsta izazova, šta je to što je potrebno jednoj lokalnoj samoupravi, a da nije uvek samo infrastruktura – istakla je Suzana Paunović.

Povećana zastupljenost žena u političkom životu koju je ozakonila i Narodna skupština Srbije na 40 odsto, po rečima Nataše Mihailović, narodne poslanice, trebalo bi dodatno da motiviše žene da se još više i aktivnije uključe u politiku.

-Sistem kvota sam po sebi ne sme biti cilj. Kvote su samo jedan od instrumenata ka stvaranju onih politika koje istinski uvažavaju sve ono što jesu potrebe žena, ne samo u politici, već i u društvu uopšte- rekla je Mihailović i podsetila da je sada u Skupštini Srbije 38 odsto žena i veruje da će povećanje na 40 procenata i na republičkom i na lokalnom nivou doprineti boljem položaju žena u društvu.

U užičkoj Gradskoj skupštini su sada trećina žene, a Natalija Vasilić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Užica, između ostalog, kaže:

-Sada ćemo utvrditi tu jednu trećinu, jer je ona uvek varirala.