Pocetna Društvo Iz našeg džepa u lokalni budžet

Iz našeg džepa u lokalni budžet

1042
0
Podelite

Od 2009.godine zakonska obaveza je uvođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) na pružanju efikasnih javnih usluga, nivoa transparentnosti i nadzora poslovanja javno komunalnih preduzeća i javnih ustanova.

Za studente, profesore, privrednike i sve zainteresovane na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija-Odsek Užice predstavljen je izveštaj u okviru projekta “Uvedite FUK -sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor“ koji realizuje Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj (COR). Jedna od aktivnosti je “Analiza rezultata istraživanja o oceni kvaliteta pruženih usluga i stanju primene sistema finansijskog upravljanja i kontrole u poslovanju pružalaca lokalnih javnih usluga u tri okruga Zapadne Srbije”.

Slobodan Ilić, autor projekta navodi da ako kažete građanima da od lokalnih pružaoca usluga dobiju najbržu, najefikasniju i zakonitu uslugu onda se otvara mnogo pitanja i istraživanje daje odgovore.

-U istraživanju je navedeno kako građani, preduzetnici i privrednici posmatraju lokalne pružaoce usluga. Jedno od zapažanja je da pored zakonske obaveze koja traje od 2009. godine kojom se propisuje obaveza uvođenja sistema finansijskog upravljanja i kontrole korisnika javnih sredstava, vrlo je mali broj lokalnih samouprava to uradio-.

Oko 70 građana istaklo je da zbog neuvođenja sistema FUK usluge su neuporedivo skuplje, manje kvalitetne i zbog toga se plaća viša cena.

-Rezultati pokazuju da u Mačvanskom, Kolubarskom i Zlatiborskom okrugu građani malo znaju i nisu angažovani da se te stvari pokrenu. Cilj je kako podići kapacitete na lokalnom nivou i kod korisnika, ali i predočiti kakve su koristi ako bi jedan takav sistem zaživeo-naglasio je Ilić.

Potrebno je da se što pre krene sa edukacijom mladih o trošenju našeg novca koji je promenio mesto boravka u lokalni budžet. U izveštaju se navodi da su ispitanici bili iz opština Bajina Bašta, Čajetina i Grada Užica u Zlatiborskom okrugu.

-Srbija opredeljujući se za proces evropskih integracija opredelila se i za proces uvođenja FUK zasnovanom na principima moderne javne uprave i odgovornosti rukovodioca-istakla je prof.dr Ljubica Diković, koordinatorka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija-Odsek Užice.

Akademija je i domaćin predstavljanja izveštaja jer će studentima, kako je navedeno biti od velikog značaja da se ubuduće posvete ovoj temi.