Pocetna Društvo U Užicu sve službe spremne za koronu

U Užicu sve službe spremne za koronu

2237
0
Podelite

Užičke zdravstvene ustanove potpuno su spremne  za zbrinjavanje obolelih od koranavirusa, potvrđeno je za Infoeru.

Užički Zavod za javno zdravlje, Opšta bolnica Užice, Dom zdravlja i Apoteke “Užice” sprovode mere i preporuke koje je propisalo Ministarstvo zdravlja.

Po tačno utvrđenoj proceduri pacijent koji se obrati lekaru ili se nalazi u kućnim uslovima sa sumnjom na koronavirus biće mu uzet bris i poslat u Institut Torlak. Na osnovu rezultatu pacijent može biti zadržan na Infektivnom odeljenju užičke bolnice.

Sve ustanove  raspolažu sa zaštitnom opremom koja je neophodna za kontakte sa potencijalno obolelim ili zaražene virusom.

Što se tiče maski iz Apoteke “Užice” potvrđeno je da u tri od šest apoteka u gradu imaju zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva.

Navodimo preporuke i osnovne informacije o korana virusu preuzete sa Zavoda za javno zdravlje a telefon za sve informacije je  031 563 147

Kako se možemo zaraziti novim koronavirusom?

Mogući putevi prenošenja novog koronavirusa su:

Direktnim kontaktom sa zaraženom osobom

Među osobama koje su u bliskom kontaktu na udaljenosti manjoj od 2 m.

Preko kapljica iz disajnih organa koje nastaju pri kijanju, kašljanju ili disanju.

Indirektno, kontaktom sa različitim predmetima ili površinama na kojima virus može da preživi veoma kratak period

Osoba se može zaraziti novim koronavirusom dodirivanjem površina ili predmeta sveže kontaminiranim sekretima disajnih organa inficirane osobe, na kojima se nalazi virus, a potom dodirivanja usta, nosa, očiju.

Ljudi koji primaju pošiljke iz područja u kojima je registrovano obolevanje od novog korona virusa nisu u riziku od infekcije. Period inkubacije ovog oboljenja (vreme od nastanka infekcije do pojave prvih simptoma bolesti), na osnovu trenutnih informacija, može biti do 14 dana.

Težina oboljenja

Kod većine osoba koje su zaražene ovim virusom razvija se blago respiratorno oboljenje, dok se u 15% slučajeva razvija teška forma bolesti sa komplikacijama kao što su upala pluća, respiratorna insufijencija i u nekim slučajevima smrtni ishod.

Najnoviji podaci ukazuju na to da smrtnost povezana sa ovim virusom iznosi 3.5%.

Znaci i simptomi

Simptomi oboljenja COVID-19 izazvanog novim korona virusom obuhvataju povišenu telesnu temperaturu i kašalj. U ozbiljnijim slučajevima, virus može izazvati upalu pluća pa čak dovesti i do smrtnog ishoda. Starije osobe i osobe koje imaju neko hronično oboljenje, kao što je šećerna bolest ili bolesti srca i krvnih sudova, osetljivije su na razvijanje težeg oblika bolesti.