Pocetna Društvo Početak koji obećava

Početak koji obećava

832
0
Podelite

Zadovoljni smo posetom turista našem gradu i oklini u protekla dva meseca, ona je na prošlogodišnjem nivou iako se broj stranaca osetno smanjio, pre svega, kineskih turista, što je, nažalost, opravdano. Nadamo se da će se čitava ova situacija vezana za korona virus stabilizovati u najskorije vreme i da ćemo se već od aprila moći da vratimo u svoje ustaljene tokove, kaže za „Vesti“ Danijela Đorđević  Arsić.

Na nedavno održanom 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu potpisan je  Protokol o saradnji TO Užice sa TO Novi Sad. Možete li reći nešto konkretnije kako će se odvijati saradnja i kada se mogu očekivati njeni prvi značajniji koraci?

– Cilj potpisivanja ovog Protokola jeste međusobna saradnja kako na polju turizma tako i na polju kulture, ali i mogućnost promocije turističkih potencijala Novog Sada i Užica. Zašto Novi Sad? Ovaj grad je 2021. godine evropska prestonica kulture i mi smo smatrali da je prilika da se Užice uključi u određene aktivnosti koje će naredne godine biti u centru zbivanja u kulturi u Novom Sadu, jer naš grad, može da se pohvali kulturnim dešavanjima. Pre svega bih istakla određene manifestacije, kao što je Jugoslovenski pozorišni festival, grafički bijenale „Suva igla“, Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“, Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko scre“ i druge. Naš grad je prepoznatljiv i po tome što su brojni veliki, eminentni umetnici, upravo iznedreni u njemu i po tome što i sada u našem gradu živi i radi mnogo umetnika koji na različitim poljima pružaju svoj doprinos kako u kulturi, tako i na jačanju određenik kulturno-turističkih kapaciteta Užica. Naravno, nikako ne možemo zaobići i aktivnosti ostalih institucija kulture u gradu. Mi ćemo do kraja ove godine intenzivnije raditi na promociji naših kulturnih i turističkih potencijala na području Užica kako bismo ih što bolje predstavili TO Novi Sad.

Na koji način?

-Dogovorili smo se sa kolegama iz TO Novi Sada da organizujemo jednu promo turu zajedno sa predstavnicima njihove TO organizacije, medija, turističkih agencija koji bi nam došli u posetu u drugoj polovini godine i bili prisutni i na mnogim kulturnim dešavanjima koje sam pomenula. Na taj način bi se upoznali sa našim smeštajnim kapacitetima i turističko-kulturnom ponudom. Vojvođani, odnosno, Novosađani, veoma su zainteresovani za Užice, Mokru Goru i Taru. Mi i inače, imamo u poslednje dve godine povećan broj turista iz Vojvodine i iz Novog Sada. Naročito interesovanje sa ovog područja i na prošlogodišnjem sajmu turizma u Novom Sadu i na nedavnom u Beogradu, bilo je za planinu Taru što nas raduje i povod je više za ovaj Protokol o saradnji da možemo adekvatno da predstavimo i svoje turističke lokalitete i kapacitete. Bitno je i to, da ćemo u 2021. godini otići u Novi Sad i predstaviti svoju turističku i kulturnu ponudu  ukoliko njihovi programski sadržaji budu dozvoljavali. Kada se budemo uklopili u njihove programe, mi ćemo se predstavljati zajedno sa Novim Sadom, evopskom prestonicom kulture, tokom 2021. godine. Naš akcenat je na predstavljanju naših kulturnih manifestacija o kojima sam govorila, ali nam je i cilj da predstavimo i pojedine umetnike, individualno.

U svakom slučaju, cilj u ovom momentu je povezivanje, a tokom ove, definisaćemo i konkretne aktivnosti za narednu godinu. Veoma je važno da se sve naše gradske institucije kulture predstave na pravi način i da radimo timski.

Po čemu je još 42. Međunarodni sajam turizma u Beogradu značajan sa stanovišta TO Užice?

-Na beogradskom Sajmu smo predstavili dve agencije, smeštajne kapacitete na području grada i okline, turističke potencijale i lokalitete, pre svega, projekat NEOLIFE čija je promocija zaista bila zapažena. Ovaj lokalitet bi trebalo da bude otvoren za turiste početkom juna. U suštini, veoma smo zadovoljni posećenošću našeg štanda. Posebno smo promovisali i Stari grad na kojem bi trebalo ove godine da budu nastavljeni radovi. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je prošle godine zajedno sa Ministarstvom kulture i Gradom Užicem izdvojilo značajna sredstva za obnovu Starog grada, a podršku za nastavak aktivnosti i ove godine očekujemo od našeg resornog Ministarstva.

Kakva je bila prošla turistička godina što se tiče grada Užica?

-Prošle godine smo imali porast od osam do deset posto broja domaćih i 12 procenata stranih turista. Veoma smo zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom, naročito posetom Potpećkoj pećini koja je zaštićeno prirodno dobro a čiji smo mi upravljači. Otvaranju prošlogodišnje sezone u Potpećkoj pećini, kada smo i prezentovali radove koji su u pećini izvedene prethodne godine, prisustvovao je resorni ministar Rasim LJajić. Završetak tih radova veoma je značajan i Potpećku pećinu je prošle godine u odnosu na prethodnu posetilo značajno više turista, između 12 i 15 procenata, od kojih su 60 odsto stranci. Podela vaučera je, takođe, ostavila pozitivne efekte i na našem području. Nadamo se i voleli bismo da i ovogodišnja turistička sezona bude uspešna makar koliko i sezona u prošloj godini.

Šta je planirano u ovoj godini od aktivnosti  vezanih za unapređenja ponude u Potpećkoj pećini?

-U prošloj godini bili smo među osnivačima Asocijacije upravljanja speleološkim objektima. Veoma važno je što smo stavili na mapu sve pećine u Srbiji. Mislimo da je udruživanje i mapiranje speleoloških objekata veoma značajno za Potpećku pećinu. Za ovu godinu smo planirali da uradimo projekat za izlaznu stazu i da pokušamo da ga realizujemo naredne godine. Javili su se i pružili svoju podršku i profesori sa Rudarskog geološkog fakulteta u Beogradu tako da će nam u izradi ovog projekta izlazne staze njihova pomoć biti zaista dragocena i neophodna.

Izrada projekta košta?

-Da. Iskreno se nadamo da će nam resorno Ministarstvo kao i do sada pomoći, ali o tome ćemo drugom prilikom, kada se to i desi.

Hoće li biti speleoloških istraživanja u Potpećkoj pećini koje ste i ranije najavljivali?

-S obzirom na veliko interesovanje speleologa i speleoloških udruženja za istraživanje neistraženog dela speleološkog blaga pećine, mislimo da je ove godine prilika da se za narednu godinu planira ovo istraživanje.

Već smo u sredini marta. Šta očekujete od ovogodišnje turističke sezone s obzirom na uslove koji su prilično postali složeniji?

-Iskreno se nadamo da korona virus neće ugroziti turističku sezonu u našem kraju. Naravno, osetio se pad, pre svega, kineskih turista što je, nažalost, opravdano. Međutim, veoma je važno da smo zadovoljni posetom turista našem gradu i oklini u protekla dva meseca, ona je na prošlogodišnjem nivou iako se broj stranaca osetno smanjio. Nadamo se da će se čitava ova situacija vezana za korona virus stabilizovati u najskorije vreme i da ćemo se već od aprila moći da vratimo u svoje ustaljene tokove. Inače, u konačištu „Grad“ beležimo konstantan broj turista i poseta.

Da li ima novosti u ponudi u seoskom turizmu?

-Do 1. jula prošle godine TO Užice je bila posrednik u seoskom turizmu i mi smo mogli da pratimo i broj registrovanih seoskih domaćinstava, kao i izdavanje individualnih kapaciteta „stan na dan“. Zapravo, mogli smo da pratimo taj deo turističkog prometa. Međutim, od 1. jula, svi oni su izmenama Zakona, prešli na  paušalno plaćanje poreza.To radi Gradska uprava, njihov turistički sektor koji se bavi i kategorizacijom i brojem turista. Turistička organizacija  zadržala je svoj nivo promocije seoskog turizma i maksimalno pružamo podršku razvoju ove vrste turizma kroz savete za kojima i dalje ima potrebe i pitanja. Očekujemo da u skorije vreme zaživi i „elektronski turista“ kada će svaki gost morati da bude elektronski prijavljen. To će važiti i za seoska domaćinstva pa će i dalje uloga turističke organizacije biti u fokusu i u oblasti seoskog turizma. Mi ćemo se i u buduće truditi da na adekvatan način, u zakonskim okvirima, pomažemo razvoj seoskog turizma.

Da li ima nagoveštaja o mogućnostima za povećanje smeštajnih kapaciteta u Užicu?

-Mi smo pripremili projekat koji ćemo predati do 31. marta resornom Ministarstvu, a koji se odnosi na povećanje smeštajnih kapaciteta u konačištu „Grad“ za još dve sobe, odnosno, četiri do pet ležaja. Na ovaj način ćemo zaokružiti mogućnost maksimalnog broja smeštajnih kapaciteta u samom konačištu u kojem trenutno ima šest soba, odnosno 13 ležajeva. Istovremeno, pratimo rast i razvoj drugih privrednih subjekata koji šire svoje kapacitete. Iskreno se nadamo da će oni biti u skladu sa svim kriterijumima koji će omogućiti adekvatne smeštajne uslove za svakog turistu.

U gradu je i dalje prisutna velika potreba za novim smeštajnim kapacitetima i veoma je mnogo individualnih i privrednih subjekata na tržištu koji ih nude. Veliki je broj smeštajnih kapaciteta koji su i dalje u sivoj zoni, ali je značajan broj i registrovanog adekvatnog smeštaja kojim su gosti zadovoljni. U prvoj polovini prošle godine, na primer, bilo je oko 70 izdavalaca smeštaja „stan na dan“. Sada ne možemo da imamo uvid koliko se to promenilo,  ali očekujemo da ćemo do kraja marta imati i te statističke podatke za drugu polovinu prošle godine.

Koji su još prioriteti u radu TO Užice ove godine?

-Mi smo konkurisali kod resornog Ministarstva i sa projektom promocije TO Užice. Tako ćemo ove godine raditi nove brošure, a akcenat će biti na digitalnom marketingu. Planiramo i znatno unapređenje sajta TO Užice, više aktivnosti na društvenim mrežama koje su danas naša neminovnost. Na ovaj način će u ovoj godini biti unapređeno oglašavanje TO Užice sa svim svojim specifičnostima i aktivnostima.

-Od 1. aprila Turističko informativni centar na glavnoj, Ulici Dimitrija Tucovića, radiće ceo dan, a u vreme turističke sezone, od maja do novembra, radiće i vikendom.

-Sve što se zaradi u konačištu „Grad“ i u Potpećkoj pećini u njih se i ulaže, da li u ljudske resurse ili u infrastrukturu. Prošle godine smo oko 300.000 dinara iz sopstvenih sredstava izdvojili u nabavku dela zaštitne ograde u Potpećkoj pećini, jer smo smatrali da je to veoma važno za bezbednost posetilaca. Možda to za javnost nisu velika sredstva, ali za nas jesu. Ulažemo konstantno i u konačište da bismo održali nivo usluge. Zadovoljni smo odgovornošću svojih zaposlenih i poverenjem gostiju i posetilaca koji nam ulivaju nadu da je ovo što radimo dobar put i način da predstavimo sve svoje turističke kapacitete i vrednosti. Iz gradskog budžeta se izdvajaju sredstva za plate zaposlenih u TO Užice, a platu zaposlenih  recepcionera i vodiča obezbeđujemo iz prihoda konačišta i Potpećke pećine- kaže Danijela.