Pocetna Društvo Subvencije: Bez odlaska u trezor

Subvencije: Bez odlaska u trezor

1622
0
Podelite

Od 1. marta može se mogu podnositi Zahtevi za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, poznatiji kao subvencija po hektaru. S obzirom na proglaešenje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije izazvanog virusom COVID-19 u ponedeljak 16.03.2020. donesena je odluka da će isplate subvencije po hektaru Uprava za agrarna plaćanja izvršiti na osnovu prošlogodišnjih zahteva tako da ne treba odlaziti u Terzor.

Ove godine iznos subvencije je 5.200 dinara po hektaru zasejane, odnosno, zasađene površine. Zahtev se odnosi na sve kulture, osim na površine koje se nalaze pod prirodnim livadama i pašnjacima. Poljoprivredni proizvođači ni u 2020. godini neće vršiti obnovu registracije u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Međutim, poljoprivredni  proizvođači moraju znati da postoji obaveza nosioca poljoprivrednog gazdinstva da Upravi za trezor da prijavi svaku nastalu promenu na svom gazdinstvu. To mogu uraditi u ovom periodu, ali i tokom cele godine. Obaveza je da se svaka nastala promena na gazdinstvu prijavi u Registru najviše 30 dana od dana kada je promena nastala. Npr. ukoliko je na gazdinstvu izvršena nabavka novih grla stoke ta se grla moraju upisati u Trezoru. Takođe, ako je npr. livada pretvorena u voćnjak taj podatak se mora evidentirati u Registru.

Ukoliko gazdinstva ne prijave izmenu podataka, u Registru će se zadržati stanje koje je bilo upisano u Registar u 2019. godini. Dokumentacija za izmenu podataka je nepromenjena i može se preuzeti u područnoj Upravi za trezor. Prilikom prijavljivanja nastale promene na poljoprivrednom gazdinstvu dokumentacija se dostavlja (lično ili poštom) isključivo Upravi za trezor u kojoj je registrovano (upisano) poljoprivredno gazdinstvo.

Važno je da podaci u Registru budu ažurirani ukoliko se želi da se nesmetano koriste podsticaji za biljnu i/ili stočarsku proizvodnju.

Bojana Nešić, PSSS Užice