Pocetna Društvo Važno za izolaciju i samoizolaciju

Važno za izolaciju i samoizolaciju

2382
0
Podelite

Sve osobe koje su došle iz inostranstva u poslednjih 14 dana treba da budu u izolaciji, odnosno samoizolaciji. Ukoliko u kući živi više osoba, osoba kojoj je određena izolacija treba da bude u izolovanoj sobi, po mogućnosti da koristi poseban toalet, ako ne posle upotrebe zajedničkog toaleta neophodna je dezinfekcija. Po izlasku iz sobe i odlaženja u toalet obavezno staviti masku, ističe za „Vesti“ Vlatka Stevanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice

-Kako treba da se ponašaju svi koji su se vratili iz inostranstva?

Svi koji se vrate iz inostranstva treba da se jave u što kraćem roku lekarima Zavoda za javno zdravlje Užice, na jedan od sledećih brojeva telefona: u periodu od 07 do 22 časa 064/8577500, 064/8577519, 064/8577532, 0608577519, 0648577507, a u periodu od 22 do 07 časova 060/8577510.

-Koja je procedura kada se obrate Zavodu za javno zdravlje Užice?

Kada Zavod za javno zdravlje dobije saznanje da je osoba bila u inostranstvu lekari odrede izolaciju od 14, odnosno 28 dana ako se dolazi iz zemalja žarišta (Italija, Švajcarska…). Svaki dan se proverava telefonskim putem zdravstveno stanje, odnosno, ako se u međuvremenu pogorša zdravstveno stanje odmah pozvati lekara Zavoda. Dalje se postupa po proceduri.

-Šta treba da rade ukućani ako imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženim?

Osobe koje su bile u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđen virus kontaktiraju se, stavljaju u izolaciju i prati se njihovo zdravstveno stanje. Kada su u pitanju simptomi zaraze, ona počinje obično sa povišenom temperaturom, suvim kašljem, teškoćama u disanju. Starije osobe infekciju podnose teže, pošto je njihov imuni odgovor slabiji. Kod mlađih osoba ukoliko nemaju neko hronično oboljenje, infekcija se podnosi lakše i kod njih se javljaju blaži simptomi. U toku epidemije uočeno je da oko 80% zaraženih ima blagu kliničku sliku.

-Šta ste do sada uočili u kontaktima sa građanima i šta najčešće pitaju?

Građani obično postavljaju pitanja o tome šta podrazumeva izolacija, kada imaju neke zdravstvene tegobe u smislu respiratornih infekcija šta da rade, ko se testira… Testiraju se osobe koje su došle iz inostranstva i koje imaju simptome koji upućuju da se radi o korona virusu, odnosno osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim i koji imaju težu kliničku sliku.

-Ukoliko postoji sumnja ili je potvrđeno da imaju koronavirus kakve se mere preduzimaju?

Mere izolacije, odnosno samoizolacije u ovom momentu su najvažnije, pridržavati se svih saveta lekara, starije osobe da poštuju naložene mere i da što manje budemo u kontaktu jedni sa drugima….

-Šta biste još posebno istakli?

Ovom prilikom podsećamo građane da je neophodno da se pridržavaju svih  preporuka, (održavanje lične higijene, smanjenje kontakata i poštovanje kućne izolacije osobama kojima je preporučena).

Sve preporuke koje su ovom prilikom date u skladu su sa trenutnim saznanjima i epidemiološkom situacijom u našoj zemlji i uputstvima Ministarstva zdravlja Republike Srbije.