Pocetna Kultura Nagrade Lukaču, Babiću i Mrđi

Nagrade Lukaču, Babiću i Mrđi

1806
0
Podelite

Dobitnici književne nagrade „Momčilo Tešić“ za 2019. godinu su književnik Rajko Lukač za knjigu „Možeš i da ne poveruješ“, u izdanju Izdavačke kuće „Gradac“ iz Raške i Draganu Ž. Babiću za knjigu „Ispod krova nad glavom“, koju je objavilo RTS Izdavaštvo iz Beograda.

Nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo, koje čini 25 objavljenih knjiga i više dramskih tekstova, uglavnom za decu, dodeljeno je književniku Milanu Mrdalju Mrđi. O nagradama je odlučivao žiri

u sastavu: Milijan Despotović, Branko Stevanović i Gordana Maletić.

Rajko Lukač (1952),  novinar i urednik u izdavačkim kućama, poznat je romanopisac, pripovedač i pesnik. Za decu i mlade objavljuje od 2008. godine. Napisao je više romana, zbirki poezije i priča od kojih je jedan broj i emitovan na Prvom programu Radio Beograda u okviru emisije „Dobro jutro, deco“. Među njima se ističu: „Pajaci na pijaci“, „Kratka duga“, „Maharadža od Inđije“, „Strašnije od najstrašnijeg“ i druga dela kojima zasmejava decu na brojnim nastupima širom Srbije.

U obrazloženju žirija se kaže: „Neobičnu zbirku lirskih proza Rajka Lukača pod nazivom „Možeš i da ne poveruješ“ najbolje karakteriše zajednička odrednica – humor. Prisutan u svakom od ovih raznovrsnih veselih i razigranih zapisa, on čini da se čudnovate zgode svakojakih junaka i nove parodične, nadrealne, nesvakidašnje verzije bajki, basana i šaljivih narodnih priča ovenčaju vedrinom. Lukač namerno zbunjuje čitaoca ne samo duhovitim avanturama već i neprestanim obrtima, praskavim rimama, šalozbiljnim tonom i načinom pripovedanja, što sve čini ovu knjigu jedinstvenom.“

Pisac, muzičar i novinar Dragan Ž. Babić (1950), objavio je više duhovitih knjiga za decu i mlade („Žuta luda“, „Kuvar za odrastanje“, „Kanjon“, „Kampomanija“, „Dan obljubljenih“ i „Ribolike priče“). Scenarista je TV serija „Moj ujak“ i „Zelena patrola“. NJegov rad karakterišu originalnost, maštovitost, osećajnost i dobrostivi humor koji plene pažnju čitalaca.

Žiri u obrazloženju za nagradu navodi: „U težnji da ukaže na drugačija svojstva stvari i bića, Dragan Ž. Babić u zbirci kratkih priča „Ispod krova nad glavom“ opisuje kuću, i sve što je u njoj i oko nje, od krova, prozora do njenih stanovnika – ljudi, životinja, insekata i biljaka – kao entitet za sebe. Ovaj fenomenološki pogled na svet očiglednim, materijalnim stvarima daje čar obraćajući se upravo njihovim poetičnim, a neuhvatljivim, svojstvima. Danas zaboravljeno gledište, koje zastupa autor, uzima u obzir sveukupnost stvari, kao i nastojanje da u legendi pronađe njihov početak. Delo pruža čitaocu izuzetno estetsko uživanje i daje mu mogućnost promišljanja.

Milan Mrdalj Mrđa (1946), piše za decu i odrasle, poeziju, prozu i dramske tekstove. Poznate njegove knjige za decu su: „Zar nije tako“, „Ma nemoj“,  „Medaljoni leta“, „Tarzan na Stražilovu“, „Čekajući proleće“, „Tata pere sudove“, „Tri šake priča“, „Volim mamu, navijam za tatu“, „Čitaj ponovo ne spavam“, „Olovka veselog srca“ i „Oblutak belutak“.

U obrazloženju se kaže: „Kao svestrani književni stvaralac Milan Mrdalj Mrđa za više od pet decenija rada dosegao je visok  literarni domet kao pesnik, prozni i dramski stvaralac. Nagrađivan je, ali nedovoljno. Ipak, retki su izbori i antologije koji su ga zaobišli. A baštini književnosti za decu prineo je delo „koje na najbolji način odražava senzibilitet, majstorstvo vladanja stihom, svežinu ideja i nesmirajni lirski napon pod čijim diktatom ovaj stvaralac pronalazi načine da razume svet posmatran očima deteta.“ Tako je ostao na tragu književnog dela Momčila Tešića i ova nagrada to obeležava.“

Književnu nagradu „Momčilo Tešić“ od 2005. godine dodeljuju Književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.