Pocetna Društvo Građani će odlučiti šta raditi

Građani će odlučiti šta raditi

1236
0
Podelite

Grad Užice je definisao tri lokacije koje se nalaze u centru grada, a građani svojim glasovima preko aplikacije postavljene na stranici Grada Užica imaju mogućnost da do kraja aprila odaberu projekat koji će biti realizovan kroz Užički program lokalnog partnerstva – UDRUŽIMO SE. Na taj način će Užičani glasanjem odlučiti da li će biti rekonstruisan Mali park, igralište za mali fudbal na gradskoj plaži ili će biti izgrađeno novo dečije igralište na Megdanu.

Naime, Grad Užice je od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu proglašen za lokalnu samoupravu sa najboljom praksom u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave (projekat UDRUŽIMO SE u okviru programa „Reforma poreza na imovinu“ i RELOF-a, koje finansira švajcarska vlada) i dobio je godišnju nagradu vrednu 2,6 miliona dinara. Pored sredstava iz Budžetskog fonda Ministarstva, a u cilju osnaživanja podrške razvoju i primeni principa dobre uprave, odnosno sprovođenja Užičkog programa lokalnog partnerstva – UDRUŽIMO SE, Grad Užice je nagrađen i dodatnim finansijskim sredstvima u iznosu od 960.000 dinara, koja dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Sva ova sredstva u ukupnom iznosu od 3.560.000 dinara biće upotrebljena za finansiranje jednog od tri ponuđena projekta koji će sami građani izaberati glasanjem do kraja aprila, a samim tim daće doprinos povećanju svoje uključenosti u proces donošenja odluka.

-U danima kada je većina naših sugrađana prinuđena da provodi vreme u svojim domovima i kada imamo očigledno povećanu upotrebu interneta, došli smo na jednu inovativnu ideju da povećamo uključenost građana Užica u proces donošenja odluka. Planiramo da nakon okončanja vanrednog stanja krenemo sa određenim investicijama, a namera nam je da ovaj period manjih aktivnosti iskoristimo za pripremu svega toga- rekao je pomoćnik gradonačelnika Nemanja Nešić.

Ruža Penezić, koordinator za urbanizam i razvoj u JP „Užice razvoj“ navela je da su sva tri projekta koja su predmet ove akcije veoma značajna za Užice i Užičane, svaki na svoj
način.

-Rekonstrukcijom dela Malog parka oko esnafske česme predviđa se popločavanje tla granitnim pločama i formiranje novog mesta okupljanja Užičana. Zona intervencije obuhvata stazu duž ulice Dimitrija Tucovića, kao i njeno proširenje u vidu platoa koji
obuhvata postojeću česmu i prodire prema unutrašnjosti parka. Time se formira novo „odmorište” kojim dominira voda. Igralište na Megdanu je još jedna mirna oaza u centru grada koja zavređuje živost koju će joj doneti naši najmlađi sugrađani. Prostor u Ulici Vukole Dabića, takozvani ,„bazar“, na Megdanu, koji je trenutno devastiran i neuređen, rekonstrukcijom i zamenom dela behaton ploča i postavljanjem „tartan“ obloge bezbedne za igru dece, kao i novih sprava, razveseliće i decu i roditelje novom bezbednom i uređenom površinom u centru grada. Teren za mali fudbal na gradskoj plaži je još jedan sportski teren u gradu koji je posećen i koga je neophodno, nakon višegodišnjeg korišćenja, preurediti. Rekonstrukcija postojećeg terena podrazumeva zamenu dotrajale veštačke trave, kao i zamenu i farbanje dotrajale ograde i formiranje tribina koliko je to prostorno moguće – rekla je Ruža Penezić.

-Grad Užice je u 2019. godini zajedno sa našim sugrađanima uspešno sproveo Užički program lokalnog partnerstva – UDRUŽIMO SE sa budžetom od pet miliona dinara, dok je u iste svrhe u ovoj godini opredeljeno 13 miliona dinara, od čega je 10 miliona iz budžeta grada, a tri miliona su sredstva dobijena od Vlade Švajcarske. Užičani su kroz ovaj program imali priliku da predlažu i uz finansiranje od strane Grada, realizuju projekte po njihovoj želji u svom neposrednom okruženju- izjavio je član Gradskog veća Grada Užica Miodrag Petković i dodao da će ovogodišnji javni poziv za Užički program lokalnog partnerstva biti raspisan po okončanju vanrednog stanja.