Pocetna Ekonomija Ponovo radi pijaca

Ponovo radi pijaca

1811
0
Podelite

-Prodavalo se, nisam bila na šteti. Čak sam i nekim Crnogorcima koji su prolazili magistralom pored pumpe, zvali me preko telefona, prodala sir i kajmak – priča snalažljiva Milka Žunić iz Rasne.

Zbog epidemije koronavirusa zelena pijaca u Užicu bila je zatvorena od 30. marta ove godine i posle pauze od tri sedmice ponovo počela da radi u utorak 21. aprila. Njeno radno vreme i dalje u vanrednim okolnostima je od 6 do 16 časova, saopštio je “Bioktoš”. Prvog dana posle otvaranja na užičkoj pijaci mali broj proizvođača i kupaca. Higijenske mere se poštuju, uglavnom većina prodavaca i kupaca nosi maske i rukavice. Prvog dana rada posle vaskršnjih praznika poljoprivrednici su dopremali robu. Od
strane kupaca najtaženiji su bili zeleniš, jaja, sir i kajmak. Mnogi su mišljenja da pijace na otvorenom nije trebalo ni zatvarati. Seljaci kažu da nije bilo lako plasirati proizvode tokom pauze i da su javljanja kupaca na ostavljene telefone bila sporadična. Ali, dosta je i poljoprivrednika koji nisu pretrpeli štetu zahvaljujući svojoj dovitljivosti i preduzimljivosti.

Angelina Đerić iz Sevojna ima sedam plastenika i na pijacu je među prvima požurila.

-Oko 29. marta baš kad je pijaca zatvorena mladi luk je bio u najvećem jeku,salata malo kasnila. Dostavljali smo ljudima preko prijatelja, od kuće do kuće, ili su dolazili kod nas. Gde je neko radio, dostavljali smo na firme, prodavnice. Na tezgi je spanać, luk i salata…Sad odgajamo rasad, biće valjda dobro – priča Angelina uz poruku da je dobro što smo se jedni drugima vratili na pijaci, seljaci gradu i grad selu.

Milka Žunić iz Rasne redovno prodaje beli mrs na užičkom pijacu. Kaže da dok je trajala zabrana rada nije loše prolazila sa prodajom.

– Vratili smo se, ali je slabo mušterija. Mnogi i ne znaju da je pijac otvoren. A malo se narod i oko praznika istrošio po marketima. Bio je i post kada se manje kupuju sir i kajmak. Kako sam se  snalazila dok pijaca nije radila…Imala sam kupaca. Rasna je veliko naselje. Prodavalo se, nisam bila na šteti. Čak sam i nekim Crnogorcima koji su prolazili magistralom pored pumpe, zvali preko telefona da im prodam sir i kajmak – ponavlja Milka i dodaje da nije loše prošla. Napominje samo da se živo i zdravo i onda ćemo sve nevolje prebroditi.

– Treba pijaca da radi. Najtraženiji su salata i mlad kupus, povoljne su cene i voće se traži, najviše limun – kaže prodavačica Dana iz Užica koja nije radila dok je trajala zabrana.

“Javorka” proizvodi kvalitetnu testeninu i pored vidno istakutih rezanaca na tezgi prodaje orahe, projino brašno i druge proizvode.

– Tokom ove pauze zvalo me je pet – šest kupaca za prodaju na ostavljen telefon. Verujte nismo ništa mnogo prodali, ali šta je tu je… Drago mi je što smo se vratili na pijac – dodaje Nađa koja pravi odlične rezance za supu.

Zelena pijaca je otvorena od utorka 21. aprila 2020. godine radnim danima u vremenu od 6 do 16 časova, navodi “Bioktoš” povodom početka rada pijace “Lipa” u Užicu.