Pocetna Kultura Kako se kultura vraća u uobičajene tokove

Kako se kultura vraća u uobičajene tokove

1244
0
Podelite
foto: Sajt Narodnog muzeja - Rekonstruisani Legat Mihaila Milovanovića

Prošle sedmice, najavljeno je da se užičke ustanove kulture postepeno vraćaju u redovan režim rada u skladu sa preporukama resornog Ministarstva koje se odnose na arhive, galerije, biblioteke. Proveravali smo kako se odvija ovaj proces i može li se i kada kultura vratiti u uobičajene tokove

Narodni muzej je od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije izazavane koronavirusom radio, ali sa minimalnim kapacitetom. Po rečima direktorke Slavice Stefanović, Muzej je počeo da otvara vrata svojim posetiocima prošle srede, 22. aprila, ali postepeno. Za sada je publici dostupna samo stalna postavka Legata Mihaila Milovanovića i to utorkom i petkom od devet do 13. časova. U prostoriji Legata izložbu u istom trenutku pola sata mogu razgledati samo dve osobe koje moraju imati zaštitne maske ili vizire i rukavice, a svoju posetu svako mora najaviti mejlom ili na tel: 031/521-360. Od 27. aprila otvoreno je i Zavičajno odeljenje u Novoj Varoši. Posetiocima je za sada, takođe, utorkom i petkom, od devet do 13 časova uz prethodnu najavu posete na mejl ili telefon, dostupna samo jedna postavka, Spomen soba vojvode Bojovića.

-Pridržavamo se preporuka našeg Ministarstva i postepeno otvaramo objekte. Sada dezinfikujemo i pripremamo i ostale izložbene prostore, kao što je Jokanovića kuća i druge da bismo ih u narednom periodu postepeno učinili dostupnim našim posetiocima- kaže Slavica Stefanović.

foto: Sa prošlogodišnje izložbe Bijenala suva igla

Miroslav Vergović, likovni urednik programa u Gradskoj galeriji, rekao je za „Vesti“ da Galerija u vreme vanrednog stanja preko interneta održava kontakt sa svojom publikom tako što se priprema materijal sa izložbi iz proteklih godina i postavlja na fejsbuk prezentaciju galerije.
-Naš režim rada sada je – izložba u pripremi. Održavamo kontakte sa autorima čije su izložbe planirane u maju i junu, ali smo na čekanju, jer sve dok ne bude ukinuto vanredno stanje i dok, posle toga, ne budemo dobili uputstva od kriznog štaba, ne možemo ulaziti u realizaciju izložbi. Videćemo kakva će biti ta uputstva i preporuke Ministarstva kulture što se tiče, konkretno, izložbi, a do tada ćemo ostati aktivni na internetu – navodi Vergović.
Do sada je užička publika preko fejsbuk stranice užičke galerije mogla da se podseti izložbi Bijenala suva igla iz 2011. i iz 2015. godine, a u narednom periodu biće pripremljen i maetrijal sa izložbi od 2011. pa do prošle godine.
Prema programu rada, u Gradskoj galeriji 19. maja trebalo bi da bude izložba skulptura mlade autorke Magdalene Pavlović.
-Ova izložba je pod velikim znakom pitanja. Videćemo da li će je uopšte biti. Naredna izložba planirana je 16. juna, to su grafike – Laureati Beogradskog grafičkog kolektiva i očekujemo da će ona biti realizovana, ali sve, ipak, zavisi od razvoja epidemiološke situacije u zemlji, a samim tim i od preporuka Ministarstva kulture – kaže Vergović.

Direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić podseća da je biblioteka počela sa pružanjem usluga sugrađanima u malo izmenjenom režimu od redovnog od prošlog četvrtka, 23. aprila. Zapravo, korisnici svakog dana od 8.30 do 11.30 mogu da naruče knjige i publikacije koje žele da pozajme na broj telefona 514 578 ili putem mejl adrese narodnabibliotekauzice@gmail.com, a onda ih preuzimaju istog ili narednog dana u zavisnosti od dogovora sa bibliotekarom.

Preuzimaju ih u holu biblioteke gde su postavljena dva pulta, jedan za dečije odeljenje i jedan za odeljenje za odrasle. Korisnici koji hoće da vrate knjige u biblioteku mogu to da učine tako što ih ostavljaju u kutiju koja je namenjena za to i koja je postavljena na ulazu u biblioteku. Dušica Murić kaže da ovakav rad funkcioniše bez problema i uz poštovanje mera predostrožnosti i zaposlenih i korisnika.

Užički Istorijski arhiv, takođe, nije prekidao rad od početka uvođenja vanrednog stanja, zapravo, sve se odvija u skladu sa upustvima Arhiva Srbije. Zaposleni mahom rade od kuće na obradi građe, ali su organizovana dežurstva po gupama od troje zaposlenih. Po rečima direktora Željka Markovića, svo vreme radi upravni segment Arhiva. Naime, u predvorju zgrade postavljen je pult na kojem su fascikle u kojima su razvrstani obrasci za zahteve za razne vrste dokumenata, uverenja i prepisa koje Arhiv izdaje. Stranke mogu da uđu u predvorje i popune zahteve, a to mogu da urade i mejlom.

-U skladu sa preporukama Arhiva Srbije, ne organizujemo izložbe, čitaonica je zatvorena, a ne radi ni služba zaštite arhivske građe na terenu. Ovakav način rada ostaje sve dok ne bude ukinuto vanredno stanje. Da podsetim, da su sada i svi rokovi o upravnom postupku obustavljeni, ali bez obzira, mi izdajemo uverenja. Interesantno je da stranke neprekidno podnose zahteve tako što dolaze u Arhiv ili ih šalju mejlom – rekao nam je Marković. Inače, odmah po uvođenju vanrednog stanja, Istorijski arhiv je poklonio užičkom Crvenom krstu 200 knjiga svojih izdanja da ih podeli svojim korisnicima.

Kako vratiti pozorište i JPF?

Pandemija je zatvorila vrata kulturnih ustanova širom sveta pa i kod nas, a ovim prvim preporukama Ministarstva kulture i informisanja koje se odnose na vraćanje ustanova kulture u redovan režim rada nisu obuhvaćeni kulturni centri i pozorišta. Verovatno će i uslediti u narednom periodu. Događaji u kulturnim centrima pripadaju različitim vrstama umetnosti i trebalo bi očekivati da se oni uz određena prilagođavanja jednostavnije vrate u redovan rad koji bi bio najpribližniji uobičajenom, ali je zato povratak glumaca na scenu i publike u pozorišta znatno komleksnije. Kada ćemo moći u pozorište i kakva je sudbina Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji je ove godine jubilarni, 25., Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice i direktor i koselektor JPF-a, između ostalog kaže:

-Ne sedimo skrštenih ruku. Članovi Saveta razmišljaju o sudbini nama veoma bitnog, jubilarnog, 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u ovim uslovima koji su nam posebni, nepoznati i apsolutno ne obećavaju neku lepu jesen. Osnovna činjenica je da naš festival nije moguć bez naše publike. Svaki put smo oko polovine potrebnih sredstava obezbeđivali prodajom ulaznica. Sada smo u situaciji da ne znamo kolika će biti moguća izdvajanja iz republičkog budžeta za manifestacije koje su predviđene. Tako da imamo jednu veliku neizvesnost – rekao nam je Stamatović i istakao da postoji nekoliko varijanti za održavanje ovogodišnjeg JPF-a. Najoptimističnija je da festival bude održan u svom redovnom terminu, u prvoj nedelji novembra kao i proteklih 24 godine. Međutim, postoji i mogućnost da festival bude održan, eventualno, krajem avgusta na otvorenom. Bilo je varijanti da bude pomeren za proleće naredne godine, ali članovi Saveta festivala, kako kaže Stamatović, nisu za to.

-Vreme i situacija sa pandemijom će ipak, odrediti kada i kako će festival biti održan. Konsultovali smo se sa kolegama iz Nemačke, Ljubljane, Zagreba, Makedonije, Grčke, Turske i niko od njih za te umetnosti poput pozorišta, baleta, opere, koje okupljaju veliki broj ljudi na malom prostoru, nemaju rešenje, niti zbog izvođača, niti zbog poblike. Čak je i manji problem organizovati publiku u skladu sa sprovođenjem mera zaštite od širenja virusa, nego, rešiti pitanje izvođenja predstava, treba li da to bude pod maskama, na distanci između glumaca od dva metra i td. Sve su to pitanja na koja sami stvaraoci nisu dali odgovor. Mi smo i u stalnom kontaktu sa našim Ministarstvom, odnosno, sektorom zaduženim za pozorište- navodi Stamatović i napominje da je nedavno održana i koordinacija između nekoliko značajnih srpskih festivala kako ne bi došlo do preplitanja novih termina njihovih eventualnih održavanja u drugoj polovini godine, s obzirom da su već do sada mnogi morali biti pomereni.

-Nama je veoma važno i to što su i radovi na energetskoj efikasnosti u našem pozorištu pri samom kraju, idu svojim tokom, nisu prekidani tokom vanrednog stanja. Žao mi je što će ova situacija sa pandemijom, verovatno, prekinuti investicioni ciklus, tako da neće moći da se rekonstruiše i sala za publiku, da se zamene podovi i sedišta, jer su sada, a i u narednom periodu će u budžetima biti drugi prioriteti, tako da se ove jeseni ne mogu očekivati veća ulaganja u kulturu – rekao nam je Stamatović.
O budućem radu užičkog Narodnog pozorišta, Nemanja Ranković, umetnički direktor, rekao je za naš nedeljnik:

-Narodno pozorište Užice će pratiti dalje preporuke epidemiologa i

foto: Nenad Kovačević

Vlade RS i na osnovu toga će donositi određene mere koje se odnose na bezbednost građana vezanih za javne skupove. U svakodnevnom smo kontaktu sa kolegama kako iz Srbije tako i regiona sa kojima razmenjujemo iskustva vezana za novonastalu situaciju i eventualne mogućnosti za njeno prevazilaženje i okolnosti koje su još uvek velika nepoznanica ne samo za nas u teatrima već i za svetske medicinske stručnjake. Naš stav je da nećemo nijednu odluku donositi mimo resornog Ministarstva i struke, koje će biti u interesu ne samo publike već i svih zaposlenih u pozorištu. Naravno, da razmatramo na koji bi način mogli da obezbedimo uslove za ponovno prikazivanje predstava, no tu se pojavljuje problem ne samo kako stvoriti bezbedno okruženje za publiku već moramo voditi računa i o bezbednosti izvođača. Publiku je još i moguće zaštititi (sprovesti mere razdaljine, merenja temperature, obavezno korišćenje zastitnih maski…) ali kako to sprovesti kada su u pitanju glumci? Kako unutar predstava obezbediti obaveznu razdaljinu između partnera na sceni? Kako glumac sa maskom i rukavicama da se prilagodi specifičnim scenskim zahtevima?

Ovo su samo neka od pitanja koja se razmatraju na dnevnom nivou ali svakako kao što sam već rekao čekamo dalje instrukcije. Što se tiče aktivnosti koje pozorište sprovodi mimo prikazivanja predstava one su uglavnom skoncentrisane na građevinske radove koji se privode kraju. Tu je pisanje i apliciranje na određene projekte. Trenutno smo u fazi apliciranja sa projektom kod EU EACEA Agency, koji je okupio kolege iz Maribora, Splita, Zenice i Kotora. Pored ovih aktivnosti pozorište se pridružilo još na samom početku akciji #ostani kod kuće, prikazivanjem predstava iz predhodnih sezona na našem youtube kanalu.Takođe, radimo na pripremi realizacije usvojenog plana i programa za ovu godinu u nadi da nećemo biti prinuđeni da taj plan redukujemo – rekao nam je Ranković.