Pocetna Društvo Počinje produženi boravak u školama

Počinje produženi boravak u školama

1468
0
Podelite

Od ponedeljka 11.maja u šest užičkih gradskih osnovnih škola 87 prijavljenih učenika uzrasta do 12 godina krenuće u produženi boravak uz pridržavanje preventivnih zaštitnih mera.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je instrukcije osnovnim školama da od ponedeljka 11. maja počne sa radom produženi boravak za učenike. Instrukcije su za sprovođenje neophodnih mera prevencije, zaštite i suzbijanja širenja epidemije COVID-19.

Otvaranje osnovnih škola samo za celodnevni boravak učenika čiji su roditelji iskazali tu potrebu zbog obaveza na radnom mestu sprovodi se u skladu sa odlukama i merama Vlade Srbije, na osnovu kontinuiranog praćenja epidemiološke situacije u zemlji i stručne procene republičkog Kriznog štaba i nadležnih institucija.

Instrukcije Ministarstva prosvete Školska uprava Užice prosledila je svim školama koje su i do sada imale učenike u produženom boravku.

-Grad Užice obezbedio je svu neophodnu zaštitnu opremu odnosno maske, rukavice i dezinfekciona sredstva za šest užičkih škola i šest vrtića. Prostore će dezinfikovati Zavod za javno zdravlje i sve će biti spremno za bezbedan povratak dece u ponedeljak 11.maja u obrazovne ustanove-rekao je za“Vesti“ Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

U šest gradskih škola za produženi boravak roditelji su prijavili 87 učenika.

Vlade Živanović, predsednik Aktiva direktora užičkih osnovnih škola navodi da su u Prvu osnovnu kralja Petra Drugog prijavljena 22 učenika, Stari grad 34, u „Dušan Jerković“ i u „Nadu Matić“ po devet učenika, u „Slobodan Sekulić“ sedam i u školu „Aleksa Dejović“ u Sevojnu šest učenika.

U razgovoru sa direktorima škola svi navode da su već obavestili roditelje i zaposlene u vezi primene neophodnih zaštitnih mera.

Direktorka Osnovne škole „Stari grad“ Stanimirka Smiljanić Raonić ističe da će u skladu sa dopisom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, škola sprovoditi i poštovati mere. U instrukcijama za roditelje navodi da je najvažnije da sačuvamo zdravlje svih nas, a prvenstveno dece.

Opšte preporuke i mere za svakodnevni prijem učenika u produženi boravak, tokom trajanja epidemije, do normalizacije uslova su samo za boravak učenika čiji su roditelji iskazali tu potrebu zbog obaveza na radnom mestu, a čija su deca već upisana u produženi boravak Osnovne škole „Stari grad“ u Užicu.

Roditelj je dužan da školi dostavi potvrdu od strane poslodavca koja dokazuje da su oba roditelja/samohrani roditelj u radnom odnosu i da nije moguće da im se organizuje rad od kuće.

Svakodnevno, pre dolaska u školu, roditelj ima obavezu da detetu i sebi izmeri temperaturu i da u slučaju povišene temperature, ne dovodi dete u školu i o tome obavesti učitelja. Roditelji treba da obezbede detetu posebnu flašicu sa vodom koja će biti samo za njegove potrebe tokom boravka u školi.A sugeriše se roditeljima da deca doručkuju pre dolaska u školu, a da im pripreme i spakuju užinu i/ili suvi obrok, u zavisnosti od dužine vremena provedenog u školi, a u skladu sa potrebama i navikama dece.

Roditelj je u obavezi da kada dovodi dete u školski objekat obavezno nosi masku, tako da maska prekriva usta i nos, dezinfikuje ruke na ulazu preparatom na bazi 70% alkohola, i pređe preko postavljene dezobarijere za obuću, i da uz minimalno zadržavanje razmeni informacije sa zaposlenima u školi koji su zaduženi za prihvat učenika. Kad god je to moguće, roditelji ne treba da ulaze u školu, kako pri dovođenju, tako i u prihvatu dece na kraju dana. Potrebno je da roditelji i drugi zakonski zastupnici pri dovođenju dece ili odlasku iz ustanove zadržavaju međusobnu udaljenost od 2 metra. Oni mogu dovoditi decu u boravak radnim danom najranije u 7.30 časova, a po učenike mogu doći najkasnije u 16.30 časova

U produženom boravku sprovodiće se sledeće aktivnosti i to pri dolasku u školu učenici su dužni da operu ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. U istoj učionici može boraviti najviše 9 učenika i 1 učitelj, pri čemu treba insistirati da između svih osoba u prostoriji bude udaljenost veća od 2 metra i da učenike stalno treba podsećati na mere zaštite i prevencije, navela je direktorka Smiljanić Raonić.