Pocetna Ekonomija Uskoro novi smeštajni kapaciteti u Užicu

Uskoro novi smeštajni kapaciteti u Užicu

6837
0
Podelite

Na mestu upravne zgrade nekadašnje „Metaloprerade“ u Krčagovu, na ulasku u Užice, uz magistralni put, izrasta velelepno hotelsko zdanje koje gradi užička firma „Copper-Com” svojim sredstvima. Na ovaj način, posle skoro pola veka biće značajno obogaćena, godinama siromašna ponuda smeštajnih kapaciteta u gradu koji sve više postaje stecište brojnih domaćih i stranih turista.

Već krajem jula trebalo bi očekivati da grad Užice, napokon, posle skoro pola veka, dobije prve značajnije nove kapacitete za smeštaj turista. Naime, u Krčagovu, na mestu upravne zgrade u kojoj je bila smeštena nekadašnja „Metaloprerada“, završava se garni hotel, „Siesta“ sa četiri zvezdice koji će u svom sastavu imati, osim 18 jedinica, od čega su dva apartmana i 16 komfornih soba, većih od standarda za sobe tog tipa za smeštaj turista na dva sprata i višenamensku salu od oko 300 kvadrata koja će biti korišćena za potrebe kongresnog turizma, ali i za slavlja, igraonicu za decu, kuhinju, terasu sa staklenom baštom, veliki parking. Sve ove celine su funkcionalno povezane, a da se ne narušavaju njihove osobenosti. Površina celog objekta je oko 1.800 kvadrata, dok je ukupna površina prostora na kojem je budući hotel 28 ari. Ovaj hotel gradi sopstvenim sredstvima užička kompanija „Copper-Com” vlasnika Milovana Cvijovića koja je osnovana pre skoro tri decenije i čija je osnovna delatnost trgovina obojenim metalima i proizvodnja aluminjumske i PVC stolarije i staklenih fasada.

-Cilj nam je da hotel prve goste primi najkasnije krajem jula. Sve je trebalo da bude gotovo 10. juna, ali pandemija koronavirusom, radove je malo usporila- kaže Ivan Cvijović, komercijalni direktor „Copper-Com”-a koji zajedno sa ocem Milovanom komletno vodi radove.

Otvaranje ovog hotela, znači i novo zapošljavanje, najmanje desetak radnika, ali i novi smeštajni kapaciteti znatno će obogatiti i podići kvalitet već decenijama u ovoj oblasti siromašne ponude grada Užica koji poslednjih godina sve više postaje stecište brojnih domaćih i stranih turista. Zapravo, na području grada Užica, prema zvaničnim podacima zaključno s početka maja, ima 79 registrovanih objekata za smeštaj turista sa ukupno oko 300 ležaja. U okviru ovog broja su i registrovana seoska domaćinstva i domaća radinost.

„Copper-Com” je objekat nekadašnje „Metaloprerade“ kupio 2015. godine s namerom da ga rekonstruiše i sagradi robnu kuću bele tehnike.

-Međutim, otvaranjem tržnog centra u Krčagovu i rukovodeći se svojim osećajima formiranim osluškivanjem tržišta, doneli smo odluku da prenamenimo objekat u hotel. Osnovni razlog je bio da obezbedimo kvalitetan smeštaj naših poslovnih partnera, koje sada moramo da smeštamo van grada, ali i svih drugih poslovnih ljudi koji dolaze u naš grad. Ceo hotel biće komforan kao i sav nameštaj, tako da će biti pogodan i za smeštaj sportskih ekipa. Značajan prostor smo opredelili za igraonicu za decu i u zatvorenom i na otvorenom prostoru koja je dugačija u odnosu na one koje postoje u gradu. Imaćemo restoran sa posebnim izborom hrane, vina i ostalog pića. Potrudićemo se da naša celokupna ponuda sadržaja bude drugačija od uobičajenih u okruženju i sve će to biti dostupno i svim građanima Užica, ne samo gostima hotela– ističe Ivan Cvijović.

Rekonstrukcijom od stare upravne zgrade „Metaloprerade“ ostali su samo stubovi, sve ostalo je sagrađeno novo. Hotel se nalazi pored magistralnog puta, rešeno je i stabilno napajanje električnom energijom, što je posebno iziskivalo značajna sredstva. Posebna pažnja biće posvećena parternom uređenju koje tek sledi, a i deo korita reke Đetinje koja prolazi ispod hotela, skoro je potpuno očišćen i uređen.

Po rečima Cvijovića, u izgradnji hotela koji će biti izdvojena firma „Copper-Com”-a, korišćeni su najkvalitetniji građevinski materijali, a posebna pažnja je posvećena akustici u sobama.
-„Siesta“ će biti savremeno opremljen hotel i ispunjavaće sve kriterijume za kategoriju kojoj će pripadati- navodi Cvijović.

Zahtev za trećom trakom

U ovom delu Krčagova gde se gradi hotel „Siesta“ intezivno se radi. U toku je rekonstrukcija i drugih prostora koje izvode domaće uspešne firme. Svi zajedno sa meštanima Ade pokrenuli su inicijativu za koju je prikupljeno oko 100 potpisa za izgradnju treće trake na delu magistralnog puta koji prolazi pored ovog novog poslovnog komleksa koji niče, a radi bolje povezanosti i saobraćajne komunikacije. Inicijativom se traži mogućnost za skretanje iz pravca Sevojna ka Uzižu u ovaj deo grada. Kako ističe Ivan Cvijović, svi se nadaju da će nadležni izaći u susret ovom zahtevu.

-Država intezivno pomaže razvoj turizma u Srbiji pa verujemo da će ovaj zahtev biti usvojen na dobrobit svih stanovnika Ade, ali i svih nas koji poslujemo na ovom prostoru. U slučaju da se ovaj zahtev ne usvoji ,verujemo da će Grad bar rekonstruisati pristupni put ka Adi pošto je u vrlo lošem stanju- navodi Ivan.