Pocetna Društvo Komemoracija bivšem predsedniku opštine Rajku Ječmenici

Komemoracija bivšem predsedniku opštine Rajku Ječmenici

1247
0
Podelite

U Užicu je održana komemoracija povodom smrti Rajka Ječmenice (1926-2020) bivšeg predsednika opštine i istaknutog Užičanina. Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Grada, sugrađani i prijatelji koji su govorili o njegovom životnom putu punom uspona i padova.

Rajko Ječmenica rođen je u Užicu a preminuo je 9.maja u Beogradu. U toku Drugog svetskog rata on i njegov otac bili su zarobljeni i odvedeni u logor na Banjici. Posle rata nalazio se na čelu brojnih društveno-političkih organizacija, više puta biran je za narodnog poslanika a kruna karijere bila je izbor za člana Predsedništva Srbije u dva mandata. Predsednik opštine Titovo Užice bio je u periodu od 1959-1962.godine.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković govoreći o Ječmenici istakao je- da ličnim primerom je uvek pokazivao šta znači živeti u skladu sa principima za koje se zalagao a prisetimo se šta je sve učinio za ovaj grad i svoje sugrađane. Kao sekretar omladine u oslobođenom Užicu formirao je prvu omladinsku radnu brigadu koja je gradila stadion u Begluku, sa pozicije predsednika sreskog
odbora Saveza boraca 1950. godine bio je inicijator izgradnje spomen kosturnice na Kadinjači. U periodu dok je bio predsednik opštine za njegovog mandata Užice je od čaršije počelo da raste,
dobija obrise grada i postavlja temelje posleratne istorije. Dao je nemerljiv doprinos uređenju Gradske plaže, Trga partizana, rekonstrukciji elektro i vodovodne mreže, asvaltiranju ulica,
objedinjavanju ugostiteljstva i trgovine. Nije se nikada ustezao da iznese svoje mišljenje i da ga brani.Zahvaljujući njegovoj posvećenosti i požrtvovanju ostavio je neizbrisiv trag u napretku Užica- naglasio je Petković.

Za Ječmenicu političke funkcije nisu bile stvar prestiža već obaveze da se oduži svom gradu, zemlji i narodu. O njegovoj radnoj biografiji govorio je Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice koji je između ostalog naveo da zadnje dve decenije proveli su intenzivno družeći se u Arhivu i u užičkom kraju obilazeći brojna značajna mesta.

-Ono što je uradio Ječmenica ostalo je i obeležilo ovaj grad. Do kraja svog života pokazao je mladalački duh i svaki put prilikom dolaska u Arhiv iskazao je zapažanja za onim šta se radi u
gradu , ali nikada u negativnoj konotaciji, već uvek ukazujući na neke stvari koje su mogle da budu bolje urađene. Zato ću parafrazirati izreku-putuj predsedniče i ne brini za grad-zaključio je Marković.

O prijateljstvu sa Ječmenicom govorio je i profesor Ilija Misailović koji je podsetio na delove iz njegovog detinjstva, odrastanja, kafanskog druženja i razgovora.

Užičani sa poštovanjem sećaće se Rajka Ječmenice, a urna sa njegovim posmrtnim ostacima biće položena na groblju Dovarje.