Pocetna Društvo Budite humani

Budite humani

1036
0
Podelite

Povodom svetskog dana Dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obeležava svake godine 14. juna, u dvorištu Crvenog krsta u Užicu organizovana je akcija dobrovoljnog davalaštva. Desetine građana Užica i ovaj put pokazali su nesebičnu humanost i pomogli dopunjavanju zaliha krvi u bolnicama za najugroženije pacijente.

Višestruki davalac krvi, Novica Kulašević, koji se zajedno sa sinom odazvao pozivu Crvenog krsta, kaže da ne samo na ovaj dan, već više puta godišnje, odluči da dobrovoljno da krv. Do sada je to učinio 67, dok je njegov sin krv dao 20 puta, ali i da će tradiciju svakako nastaviti.

„Akcija protiče uredno. U službi za transfuziologiju krvi, trenutno imamo optimalan broj svih krvih grupa, međutim uvek je nešto niži broj negativnih, u odnosu na pozitivne grupe“, istakla je dotorka Milena Stanić. Ona je dodala da pored ove akcije, svi zaintresovani sugrađani uzrasta od 18-65 godina, svakog dana mogu dati krv u službi za transfuziologiju, kao i da sam proces davanja traje oko pola sata.

Crveni krst Užice, u ponedeljk 15. juna u 11h, organizovaće i svečani prijem u Gradskoj kući za deset dobrovoljnih davalaca.

Svetski dan davalaca krvi, obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod ljudi, za šta je dobio i Nobelovu nagradu. Širom sveta, na ovaj dan se organizuju različite manifestacije, u cilju da se podigne svest o ulozi transfuzije krvi u spasavanju ljudskih života, kao i unapređenju njihovog zdravlja.