Pocetna Politika  Povezivanje obrazovanja i sporta  u Užicu

 Povezivanje obrazovanja i sporta  u Užicu

954
0
Podelite

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladen Šarčević i ministar sporta Vanja Udovičić danas su posetili užičke škole  i sportske objekte. Tim povodom ministar Šarčević najavio je otvaranje specijalizovanog sportskog odeljenja od septembra u Užičkoj gimnaziji. Užice je među sedam gradova koje će obrazovati učenike u sportskim odeljenjima pored Subotice, Novog Sada, Beograda, Sremske Mitrovice, Niša i Novog Pazara.

– Mi šaljemo poruku da sport i učenje mogu i moraju zajedno. Programi obuhvataju više specijalizovanih celina i deca posle mogu da upišu fakultet po želji. U odeljenja može da se upiše po 20 učenika-rekao je ministar Šarčević.

Održan je sastanak i Aktiva direktora na se govorilo o radu tokom epidemije koronavirusa i o sprovođenju reformi u narednom periodu.

Ministar sporta Vanja Udovičić istakao je timski rad na promovisanju novog koncepta obrazovanja sportista.

-Promovišemo otvaranje sportskog odeljenja u Gimnaziji koja ima tradiciju preko 170 godina i želja nam je da pored Beograda najveći gradovi po regionima dobiju odeljenja koja će direktno da budu okrenuta razvoju sporta. Ojačaćemo sistem na lokalu i omogućićemo da mladi  mogu da biraju u svojim mestima čime će da se bave i usavršavaju u svom gradu-naveo je Udovičić.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izrazio je zahvalnost zbog dosadađnje podrške ova dva ministarstva.

-Završavaju se dva značajna sportska objekta i to sportska hala u Krčagovu koja će ukupno koštati oko 1,2 miliona evra i veći deo je dobijen od Ministarstva omladine i sporta, a drugi objekat koji se gradi je školska sala pri Osnovnoj školi “Aleksa Dejović”u Sevojnu vrednosti 470 hiljada evra – rekao je Petković.

Što se podrške obrazovanju tiče gradonačelnik je naveo dosadašnja ulaganja u osnovno i visoko školstvo, ali i urađen elaborat o rekonstrukciji šest osnovnih škola.

Direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović dodao je da se za  novo sportsko odeljenje već  prijavilo početkom juna 39 učenika.

-Program sportskog odeljenja je potpuno izmenjen, a kvalitet upisanih biće bolji s obzirom na broj prijavljenih- zaključio je Simović.

Prijemni ispit za sportsko odeljenje  zbog ove situacije sa epidemijom koronavirusa biće organizovan tek za naredne generacije.