Pocetna Društvo Počinje rekonstrukcija u Memorijalnom kompleksu Kadinjača

Počinje rekonstrukcija u Memorijalnom kompleksu Kadinjača

1061
0
Podelite

Od ponedeljka počinje rekonstrukcija pristupnog stepeništa od česme do Spomenik- piramide i Amfiteatra Užičke republike u Mermorijalnom kompleksu na Kadinjači

Na inicijativu Narodnog muzeja Užice, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, sprovešće potrebne radove celog Memorijalnog kompleksa Kadinjača. Radovi su podeljeni na tri faze, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja odobrili su potrebna sredstva za izvođenje prve faze. Rok za završetak prve faze radova je 40 dana, a izvođač je užičko preduzeće „Saks“. Inače, ceo projekat je vredan preko 13 miliona dinara.

Spomen kompleks Kadinjača, podignut je na autentičnom prostoru bitke u kojoj je 29. novembra 1941.godine, tragično stradalo desetine boraca užičkog Radničkog bataljona, pružajući otpor nemačkoj pešadijskoj diviziji. Ovaj kompleks, 1979.godine, uz prisustvo preko 100.000 građana, svečano je otvorio  predsednik SFRJ, Josip Broz Tito kada je i odlikovao Radnički bataljon Ordenom narodnog heroja. U sklopu prostornog uređenja spomenika, postoje  tri celine, među kojima su: Amfiteatar Užičke republike, Aleja Radničkog bataljona i Plato slobode.

-Prva faza radova odnosi se na zamenu kamenih ploča od granita, odnosno zamena pristupnih staza, koje vode do Spomen-piramide i Amfiteatra Užičke republike, što je predviđeno za ovu godinu. U drugoj fazi biće rekonstruisan deo od piramide preko Aleje Radničkog bataljona, odnosno skulpture koje simbolizuju poginule borce na Kadinjači, što je ujedno i najzahtevniji deo celog posla – objašnjava direktoka Narodnog muzeja u Užicu, Slavica Stefanović. Ona dodaje i da je Narodni muzej ove godine konkurisao za sredstva i za drugu fazu, međutim, s obzirom na situaciju epidemije Covid-19, ona će verovatno malo sačekati. Planirana je  i treća faza, koja će se odnositi na rekonstrukciju završnog dela spomenika, odnosno na Plato slobode.

Po rečima direktorke Slavice Stefanović, Narodni muzej u Užicu ove godine uradio je dve veoma važne stvari: projekat parternog uređenja u dvorištu Narodnog muzeja, između dve zgrade, kao i projekat sanacije i rekonstrukcije Memorijlnog kompleksa Kadinjača. S obzirom da se 2021. obeležava 80 godina bitke na Kadinjači, Slavica Stefanović ističe da ne smemo zaboraviti da je ovaj kompleks podignut upravo na autentičnom mestu, gde su 1941. godine borci užičkog Radnog bataljona poginuli, štiteći Vrhovni štab, koji se povlačio iz Užica.

Narodni muzej u Užicu takođe, planira da uradi i retuširanje slova na pločama koje je radio prvi užički slikar akademski slikar Mihailo Milovanović, ali i drugih spomenika čija je sanacija predviđena prema godišnjem planu. Planirana je i sanacija spomen-kosturnice na Partizanskom groblju.