Pocetna Društvo Više mesta nego učenika

Više mesta nego učenika

1466
0
Podelite

U Užicu 717 učenika završava osmi razred a ukupno 2772 u Zlatiborskom okrugu. Preko 200 slobodnih mesta je više nego učenika koji će konkurisati za obrazovne profile u srednjim školama.

Polaganje završnog ispita je počelo je danas iz srpskog jezika, sutra 18.juna je iz matematike a u petak 19.juna učenici će raditi kombinovani test. Osmi razred u Užicu završava 717 učenika, a ukupno 2772 u Zlatiborskom okrugu. Ove godine završni ispit je osmišljen drugačije i polaganje je uz niz preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

-Polaganje male mature je u učionicama a ne u fiskulturnim salama. Nove su procedure i postupci u školi za stizanje, pregledanje i vraćanje testova. Jedna od novina je način na koji se testovi pregledaju, način praćenja i uvid od strane učenika Testovi imaju svoje identikacione nalepnice i bar kodove preko kojih se testovi skeniraju i smeštaju u jedan server. Učenik kada se sistem otvori uz pomoć lozinke i svog broja može da prati test na internetu. Tog trenutka može da vidi kako je i šta uradio, ali i da uputi prigovor. Testovi su podeljeni na zadatke zatvorenog i otvorenog tipa, što znači da se zadaci zatvorenog tipa automatski pregledaju, a otvorenog tipa gde učenici dodatno rade to zahteva pregledanje od strane nastavnika. Zadatke otvorenog tipa jednog učenika pregledaju dva nastavnika sa teritorije Srbije. Ukoliko test procene istim brojem bodova test se onda zatvara, a ukoliko postoji neslaganje kod pregledanja taj zadatak ide na reviziju odnosno druga dva nastavnika pregledaju- objasnio je Vlade Živanović, rukovodilac Školske uprave Užice.