Pocetna Politika Jovanović: Očekujemo više mandata  

Jovanović: Očekujemo više mandata  

1589
0
Podelite

-O koalicijama se razmišlja nakon izbora kada bude poznat politički uticaj srazmerno postignutom izbornom rezultatu, a realno je da format koalicione vlasti u Užicu ostane isti ili sličan postojećem sa Socijalistikom partijom Srbije kao jednom od stožernih koalicionih stranaka – navodi kandidat koalicije SPS-JS za narodnog poslanika Neđo Jovanović.

 Bili ste narodni poslanik i u prethodnom sazivu Narodne skupštine. Svedoci smo   mnogo ružnih slika koje su stizale iz najvišeg zakonodavnog tela zemlje.  Koliko ste bili u prilici da adekvatno kontrolišete rad Vlade?

Nepristojnost, vulgarnost, bahatost, nedostatak kulture nisu niti smeju biti odraz rada Skupštine Republike Srbije. Na žalost pojedini poslanici, u glavnom iz dela opozicionih stranaka, su manifestovali i ovakvo ponašanje i na taj način urušavali dostojanstvo skupštine, ali i lik narodnog poslanika kao reprezenta i zastupnika građana. Ponosan sam što je poslanička grupa Socijalističke partije Srbije, pa samim tim i ja lično, poštovala načela demokratije uz pristojnost, kulturu govora i ponašanja. Naša snaga je bila sadržana u snazi naših argumenata i poštovanju svih poslanika u skupštini. Lično sam se zalagao da kroz konstruktivnu diskusiju, sučeljavanjem stavova dolazimo do najboljih zakonskih rešenja isključivo u interesu građana. Insistirao sam da ministri kao predstavnici vlade, koja je predlagač zakona, usvoje naše amandmane radi poboljšanja kvaliteta zakona. Ne retko moji amandmani su bili usvojeni i postali sastavni deo teksta zakona, ali je bilo i amandmana koji nisu prihvaćeni što ni u kom slučaju ne znači da smo prestali da se borimo za još bolje zakone koji će u praktičnoj primeni dati puni efekat.

U osvrtu na rad parlamenta koje usvojene zakone posebno izdvajate i zbog čega?

Svi su zakoni važni, bez obzira na koju oblast se odnose, jer svaka norma u zakonu ima za cilj da na najbolji način reguliše prava i obaveze građana kako bi život građana bio što kvalitetniji. Zbog profesije kojom se bavim i kojoj sam posvećen, bio sam ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe SPS za diskusiju o pravosudnim zakonima, ali i za druge zakone jer pravničko znanje podrazumeva širok spektar tumačenja raznih normi iz svih oblasti života. Moje veliko zadovoljstvo je što smo usvajanjem velikog broja zakona kojim su potvrđeni brojni sporazumi između Srbije i drugih zemalja, ne samo Evrope već i celog sveta, potvrdili dobar rad vlade Republike Srbije, a naročito naše diplomatije. Diplomatski uspesi naše zemlje su produkt izuzetno dobrog rada mininstarstva spoljnih poslova što potvrđuju činjenice o međunarodnom ugledu Srbije kao i da tzv. Kosovo sada ima podršku manje od polovine članica Ujedinjenih nacija. Takođe smatram da su zakoni koji regulišu oblast državne uprave i lokalne samouprave doprineli da se daleko efikasnije servisiraju svakodnevne potrebe građana, naročito kroz uvođenje elektronske uprave. Usvajanjem zakona iz oblasti socijalne zaštite poboljšali smo sigurnost građana u zadovoljenju svih životnih potreba. Teško je nabrojati sve dobre zakone koje smo usvojili. Ali postoje i zakoni koji su nebrojeno puta menjani, pa i pored toga do sada nisu u praksi pokazali pravi efekat koji građani očekuju. Uveren sam da će novi saziv parlamenta imati priliku da usvoji nove zakone kao i da usvajanjem izmena i dopuna poboljša postojeće.

Ukoliko budete izabrani za narodnog poslanika iz užičkog kraja za rešavanje kojih pitanja ćete se posebno zalagati i svojski truditi da budu zakonski ispoštovana?  

Kao i do sada zalagaću se za usvajanje svih predloga zakona kojim se na najbolji način štite interesi građana. Takođe kao i do sada trudiću se da u svim diskusijama naš grad, naše Užice, učinim što prepoznatljivijim, da se čuju problemi naših sugrađana, a naravno i građana Srbije. Narodni poslanik je dužan da se sa velikim stepenom odgovornosti posveti svakom pitanju koje je sadržano u tački dnevnog reda sednice Narodne skupštine, a ja sam se trudio i trudiću se da tu dužnost što bolje izvršim.

Kakav je vaš stav o bojkotu izbora i osporavanja legitimnosti budućih skupštinskih saziva od strane opozicionih stranaka?

Bojkot izbora je osuđen na propast od samog početka. Da je to tačno, potvrđuje činjenica da je sve više stranaka čiji su predstavnici zagovarali bojkot, sada na poslaničkim listama i da učestvuju u izbornoj kampanji. Duboka podeljenost između stranaka u delu opozicije koji je skupštinu zamenio ulicom, a demokratsko sučeljavanje stavova i borbu argumentima zamenio agresijom i nasiljem, imala je za posledicu njihov potpuni fijasko jer je veoma mali broj stranaka ostao pri opredeljenju za bojkot. Nesporno je da je i bojkot legitiman način političke borbe, ali je nedopustivo da se bojkot pretvori u destrukciju u vidu napada na institucije sistema, pokušaju da se na nasilan način ulazi u skupštinu Republike Srbije, da se motornim testerama demonstrira bezobzirno i brutalno ponašanje sa ciljem ugrožavanja nezavisnosti medija i dr. Takvo delovanje nije svojstveno odgovornoj politici u korist građana Srbije, pa stranke koje su se opredelile za bojkot na takav način ne mogu deligitimisati bilo koji skupšinski saziv izabran slobodnom voljom građana na izborima. Podsetiću da su svi zahtevi tog „bojkotaškog“ dela opozicije uvaženi kroz donošenje izbornih zakona kojim se daje mogućnost svim strankama bez obzira na stepen poverenja u biračkom telu, da učestvuju u izbornoj utakmici i uđu u parlament. Moj lični stav je da su stranke koje su se opredelile za bojkot same sebe osudile na dugogodišnju izolaciju od parlamentarnog života, a možda i nestanka sa političke scene Srbije.

Nosilac liste na lokalnim izborima u Užicu je diplomirani ekonomista Radiša Marjanović iz SPS-a. Kasnije se ispostavilo da ste vi kandidat za gradonačelnika, kako je do toga došlo?  

Pozicije nosioca liste i kandidata za gradonačelnika ne moraju biti objedinjene prilikom predaje i proglašenja liste koja učestvuje na izborima. Radiša Marjanović je nesumnjivo jedan od najkvalitetnijih kadrova Socijalističke partije Srbije u Užicu. To je dokazao i kao predsednik skupštine grada u dva mandata kada je na pravi način demonstrirao kako se brani demokratija poštovanjem i uvažavanjem svakog odbornika u lokalnom parlamentu. Zato je Radiša Marjanović nosilac liste i naš kandidat za predsednika skupštine grada i u budućem sazivu. S druge strane, veliki broj članova SPS u Užicu je insistirao da ja budem kandidat za gradonačelnika Užica zbog mog političkog iskustva, uspešnog rada kao narodnog poslanika, državnog sekretara u ministarstvu pravde, kao i zbog uverenja da će Užice voditi respektabilan gradonačelnik. Takvu inicijativu je svojom odlukom potvrdio naš gradski odbor.

Poznato je da SPS uvek planira na duže staze. Šta vas kao socijaliste  čini ponosnim s obzirom na učinjeno za svoj grad i  nezadovoljnim, jer smatrate da se moglo brže i bolje? 

Socijalisti su od osnivanja SPS sebe stavili u funkciju zaštite interesa Srbije i svih njenih građana. Zato je Socijalistička partija Srbije uvek bila i ostala državotvorna stranka. Naše najveće vrednosti su postojanost, državotvornost i kadrovski potencijal. Trideset godina postojanja sa očuvanom infrastrukturom i stabilnim biračkim telom, poverenje koje raste zbog nespornih rezultata i kvaliteta naših kadrova u državnim organima i institucijama, a pre svega zbog velikog patriotizma, državničkog autoriteta i izuzetne diplomatske umešnosti našeg predsednika Ivice Dačića jesu naša ponuda biračima.  Tako je i sa Užicem. Kada smo bili superiorno vladajuća stranka započeli smo brojne projekte od kojih smo neke uspešno završili. Podsećanja radi, projekat putne infrastrukture je realizovan tako da je svako selo u Užicu dobilo asfaltni put, počeo je sa realizacijom projekat gasifikacije grada, zatim projekat izgradnje obilaznog puta Surduk – Volujac – Bajina Bašta, projekat vodosnabdevanja rubnih i seoskih područja grada, kišne i fekalne kanalizacije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgrađen je aerodrom na Ponikvama koji je pre stavljanja na raspolaganje Vojsci Srbije bio u funkciji komercijalnih letova, kao i mnogi drugi projekti. Sticajem raznih unutrašnjih i međunarodnih okolnosti ali i zbog sopstvenih grešaka SPS nije bio u vlasti od petooktobarskih promena 2000. godine pa do 2008. godine. Za to vreme smo uspeli da se kao feniks podignemo iz pepela, obnovimo i osnažimo stranku i sa koalicionim partnerima nastavimo da realizujemo započete i učestvujemo u realizaciji novih projekata. U svim dosadašnjim koalicijama SPS u Užicu je delovala i danas deluje kao konstruktivan i odgovoran partner. Dali smo veliki doprinos u realizaciji kapitalnih projekata koji su Užice učinili modernom urbanom sredinom. Autoput koji je za Užičane dugo godina bio samo u mislima, sada je realnost a Beograd mnogo bliže nego ikada. Uvereni smo da je koncept integrisanog univerziteta u Užicu morao da zaživi i od tog koncepta nećemo odustati jer naš grad ima sve uslove da postane univerzitetski centar. Insistiraćemo na nastavku izgradnje obilaznice od Surduka do Bajine Bašte jer je to od vitalnog značaja za građane Užica s obzirom da se na taj način doprinosi rešavanju gorućeg problema aerozagađenosti. Borićemo se da Užice bude centar kapitalnih investicija, da oživimo sela, a sve sa ciljem da mladi više ne odlaze iz svog grada već da svoje ambicije i ciljeve realizuju upravo tu gde su rođeni – u našem Užicu.

Kakva su očekivanja socijalista na lokalnim izborima u Užicu, koliko mandata očekujete s obzirom na najstabilnije biračko telo koje jedna partija ima u gradu i koji su za vas izvesni koalicioni partneri?

Verujemo da će Socijalistička partija Srbije na ovim izborima postići najbolji rezultat, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. Takvo uverenje zasnivamo ne samo na stabilnom biračkom telu već i na rastu poverenja velikog broja građana u SPS. Zbog toga će broj mandata i u republičkom i u lokalnom parlamentu biti značajno veći u odnosu na dosadašnji. O koalicijama se razmišlja nakon izbora kada bude poznat politički uticaj srazmerno postignutom izbornom rezultatu, a realno je da format koalicione vlasti u Užicu ostane isti ili sličan postojećem sa Socijalistikom partijom Srbije kao jednom od stožernih koalicionih stranaka.

Zašto je antifašizam, briga za spomeničko nasleđe iz Drugog svetskog rata, Kadinjaču, Užičku republiku posebno važna u postčinjeničnom vremenu u kome živimo?

U programu Socijalističke partije Srbije su tekovine narodnooslobodilačke borbe, partizanskog pokreta, socijaldemokratskih i levičarksih ideja. Nadam se da mi moje drugarice i drugovi širom Srbije neće zameriti zbog ličnog stava da je suštinsko poreklo naše stranke upravo ovde u Užicu i okolini Užica. Ovde su rođeni Dimitrije Tucović, Dragiša Lapčević, Radovan Dragović, osnivači socijaldemokratske stranke u Srbiji čiji smo mi sledbenici. Užička republika i Kadinjača kao simbol antifašizma, stradalništva i slobodarstva kao i celokupan narodnooslobodilački i partizanski pokret su neizbrisivi deo našeg programa. U idejama socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti sadržane su prave vrednosti komunizma koje su suština naše politike. Te ideje su neprolazne čak i u vremenu neoliberalnog kapitalizma i aktuelnog globalizma. Zbog toga je briga za spomeničko nasleđe iz Drugog svestskog rata naš prioritet kako bi sačuvali istoriju od zloupotreba i iskrivljavanja. Svaki spomenik kao obeležje borbe za slobodu bez obzira na ideologiju, mora biti sačuvan i vidljiv, jer niko nema tapiju na istoriju, ona je jedna i jedina, a bez poznavanja istorije nećemo znati kako izgraditi bolju budućnost.

O bojkotu

Duboka podeljenost između stranaka u delu opozicije koji je skupštinu zamenio ulicom, a demokratsko sučeljavanje stavova i borbu argumentima zamenio agresijom i nasiljem, imala je za posledicu njihov potpuni fijasko jer je veoma mali broj stranaka ostao pri opredeljenju za bojkot.

Očekujemo dobar rezultat

Verujemo da će Socijalistička partija Srbije na ovim izborima postići najbolji rezultat, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. Takvo uverenje zasnivamo ne samo na stabilnom biračkom telu već i na rastu poverenja velikog broja građana u SPS. Zbog toga će broj mandata i u republičkom i u lokalnom parlamentu biti značajno veći u odnosu na dosadašnji. O koalicijama se razmišlja nakon izbora kada bude poznat politički uticaj srazmerno postignutom izbornom rezultatu, a realno je da format koalicione vlasti u Užicu ostane isti ili sličan postojećem sa Socijalistikom partijom Srbije kao jednom od stožernih koalicionih stranaka.