Pocetna Društvo Privođenja učesnika protesta

Privođenja učesnika protesta

1515
0
Podelite

Posle okupljanja ispred Gradske kuće učesnici trećeg protesta u Užicu uputili su se u šetnju Omladinsko ulicom  kako bi se pored hotela Zlatibor zaustavili ispred sedišta užičkog SNS-a gde su pano sa likom predsednika ove stranke zasuli jajima i farbom.

Šetnju su nastavili prema Aleksića mostu glavnom ulicom uzvikujući  “izlazite napolje” , noseći transparente sa natpisima i zahtevima za smenu predsednika države, premijerke i Kriznog štaba i pevajući pesmu “Sistem te laže”.

Tokom dana dogodila su se prva privodjenja demonstranata – dvojice mladića i jedne devojke. Užička policija je potvrdila da je dvojici  osumnjičenih  određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Užicu.

Protiv jedne petnaestogodišnjakinje, zbog sumnje da je izvršila isto krivično delo, krivična prijava će biti podneta u redovnom postupku. U jednoj od prijava navodi da su zadržani zbog sumnje da su „izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, tako što su na spontanom skupu, 9.jula, na kome je bilo oko 400 građana, jajima i paradajzima gađali prostorije SNS u Ulici Dimitrija Tucovića”.

Prema svedočenju tetke P.S. (22) kome je odredjeno policijsko zadržavanje od 48 sati  policija ga  je jutros pozvala oko 8 časova da se javi u užičku policijsku upravu kako ne bi dolazili po njega kući.

Ona tvrdi da mladić nije učestvovao u ovom dogadjaju i da je sve vreme na protestu bio sa njom i njenom kćerkom od osam godina i da je ovo što se dogodilo” van pameti”  da bilo ko dobije prekršajnu ili krivičnu prijavu zbog bacanja jaja ili paradajza na sliku.

-Tokom jučerašnjeg protesta koji je bio miran bila sam sa svojim bratancem. Kada smo krenuli prema trgu, išli smo ispred grupe i nismo u njoj bili i sa nama je išla moja kćerka od osam godina. Nema govora ni o kakvoj organizaciji, planiranim izgredima ili bilo šta. Stajali smo sasvim mirno   jedno do drugog do 9,05 dok se skup nije razišao. Niti je bacio bilo kakvo jaje, niti paradajz na sliku niti je imao bilo kakve veze sa tim. Za to imamo i svedoke i snimke. Dečko je jutros u 8 sati pozvan da dodje u policijsku upravu da ne bi dolazili kući da ga hapse i dobio je krivičnu prijavu kao organizator protesta  za nasilničko ponašanje na javnom skupu i sportskim dogadjajima – rekla je za Infoeru tetka uhapšenog mladića uz napomenu da mladić ima pravnu pomoć i advokata.

Učesnici protesta kojih je večeras bilo nešto manje nego prethodne večeri najavili su novo izražavanje nezadovoljstva za sutra veče.