Pocetna Društvo Tesli u čast – 10. jul, naš i Teslin dan

Tesli u čast – 10. jul, naš i Teslin dan

737
0
Podelite

“Teško bi iko mogao da ospori činjenicu da je Tesla najplodniji istraživač i naučnik u istoriji sveta. Svojim otkrićima je dao praktičnu primenu i inicirao svetski industrijski preporod.Ipak, dok uživaju u rezultatima njegovih dostignuća, mnogi na planeti i ne znaju da su ona upravo Teslin doprinos čovečanstvu, navode iz Udruženja “Tesla na Đetinji” i dodaju:

“Užičani su toga svesni.
Ovi sadašnji, baš kao što su bili i oni na razmedji dva veka, dok su planirali i ostvarili ,do tada u Srbiji i Evropi, nevidjeno – hidrocentralu po Teslinim principa polifaznih struja.A to je bilo tačno pre 120 godina.
Užice se sa ponosom seća svojih umnih i preduzimljivih ljudi – od Miladina Radovića, Stevana Čadjevića, do Mališe Atanackovića, i svih onih koji su sa punim poverenjem u profesora Djordja Stanojevića, poznatog naučnika i dokazanog prijatelja narodne privrede, prihvatili predlog da se snaga Djetinje iskoristi za pokretanje turbina , hidrocentrale koja će raditi po Teslinim principima naizmenične struje.

Udruženje „Tesla na Djetinji“, već sedmu godinu podseća na te ljude , vreme, i tada uspostavljenu vezu sa Teslinim delom. Istovremeno, okuplja naučnike , umetnike i mlade posvećene nauci – promovišući vredno kulturno-istorijsko nasledje grada , delo velikog naučnika i sve one koji koji radom i znanjem odgovaraju na izazove današnjice.
Za razliku od prethodnih godina, ove se nećemo „Tesli u čast“ okupiti kod hidrocentrale Pod gradom. Epidemija korona virusa nameće oprez i strogo pridržavanje mera zaštite. Zato ćemo na svim dostupnim sajtovima , kao i na video bimu postavljenom na platou hidrocentrale, na lokalnim i regionalnim televizijama, 10. jula , emitovati kratke filmove i svečanu akademiju u novom formatu – prilagodjenu situaciji. Uostalom, i mediji koji su nam na raspolaganju, na tragu su , upravo Teslinog genijalnog dela.
10. jul je Teslin i naš dan”, poručuju organizatori.
Ove godine, gosti su Mirjana Prljević, medjunarodni savetnik za strateško pozicioniranje, osnivač i direktorka „TESLIANUMA“, inženjer Goran Marjanović, vrsni poznavalac Teslinog dela… Sprečen da dodje u Užice, poruke šalje Vladimir Pištalo, autor romana „Tesla, portret medju maskama“.