Pocetna Društvo Očekuje se nastavak kupališne sezone

Očekuje se nastavak kupališne sezone

1054
0
Podelite

Kada će biti nastavljena kupališna sezona na gradskoj plaži na Đetinji u Užicu i pod kakvim uslovima znaće se ovih dana
Kupališna sezona na gradskoj plaži u Užicu počela je 15. juna, ali samo posle nekoliko dana prekinuta je zbog obilnih padavina koje su se desile na području zapadne Srbije. Zapravo, shodno upozorenju koje je JP „Srbijavode“, Vodoprivredni centar „Morava“ Niš, uputilo užičkom JP „Veliki park“ o veoma nepovoljnoj meteorološkoj i hidrološkoj situaciji i proglašenju vanredne odbrane od poplave kojom je obuhvaćena i reka Đetinja, a u okviru koje je i gradska brana pa su na njoj 22. juna podignute ustave. Tokom vanredne odbrane od poplava ustave moraju biti maksimalno otvorene i „ne smeju se preduzimati nikakvi radovi u koritu gradskog kupališta“ piše u obaveštenju JP „Srbijavode“ koje je upućeno JP „Veliki park“. Tek po ukidanju ove naredbe ustave mogu biti spuštene i na taj način će početi i punjenje akumulacije gradske brane.


Po rečima dipl. inž. šum. za bujice Jugoslava Jovanovića, brana Vrutci je tokom kritičnih dana odradila svoje, prihvatila je poplavni talas, tako da nije bilo problema sa Đetinjom. Međutim, činjenica je da je brana Vrutci napunjena do određene kote i mora se ispuštati kako bi bio oboren nivo na neku kotu uspora. Tada bi bio zatvoren temeljni ispust na koji se sada ispušta voda i onda bi mogla da bude zatvorena gradska brana.
-Prvo da mi oborimo nivo u Vrutcima, a posle toga je lako zatvoriti branu za kupanje. Svakodnevno pratimo nivo vodostaja u Vrutcima i shodno tome ćemo i postupiti, odnosno, čim se stekne prvi uslov, daćemo nalog da JP „Veliki park“ zatvori ustave i krene sa punjenjem gradskog kupališta– rekao nam je u ponedeljak Jovanović ističući da se za nekoliko dana može očekivati punjenje gradskog kupališta.
Branko Bogićević, direktor JP „Veliki park“, kaže da će kupališna sezona biti nastavljena kada bude ukinuta vanredna odbrana od poplava u skladu sa svim merama zaštite zdravlja građana od zaražavanja koronavirusom i aktuelnom situacijom. Tradicionalna manifestacija, Skokovi sa starog železničkog mosta koja je trebalo da bude održana 19. jula, odgođena je do daljnjeg.