Pocetna Društvo Užička bolnica puna, novi kapaciteti u Komandno-obrazovnom centru

Užička bolnica puna, novi kapaciteti u Komandno-obrazovnom centru

2523
0
Podelite

Zbog teške epidemiološke situacije u Zlatiborskom okrugu i skoro popunjenih kapaciteta u užičkoj bolnici sa preko 300 obolelih od koronavirusa, ubrzano se radi na opremanju  Komandno obrazovnog centra u krugu kasarne u Krčagovu sa 150 postelja za prijem novih pacijenata. Očekuje se da do kraja nedelje ovaj objekat bude u funkciji.

U stacionarnim delovima u Zlatiborskom okrugu i plus u bolnicama Priboju i Prijepolju, zatim u Novoj Varoši i Požegi ima oko 200, tako da je preko trenutno preko 500 pacijenata u okviru Zdravstvenog centra Užice.U užičkoj bolnici ima 25 respiratora i skoro svi su zauzeti.

-Juče je u svih 10 kovid ambulanti plus Infektivno odeljenje  pregledano oko 1200 pacijenata sa celog Zlatiborskog okruga. To je i puta 10 u odnosu na period od pre petnaestak dana. Skoro su popunjeni užički bolnički kapaciteti i uz suglasnost Ministarstva zdravlja obezbeđeno je preko 60 mesta  za kovid pacijente u Čigoti, ali su i oni skoro popunjeni.Zato se sada ubrzano  radi  i na opremanju prostora u Nastavno obrazovnom centru koji je Grad dao na korišćenje-istakao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Direktor Božović uputio je još jednom molbu svim sugrađanima da se ponašaju kako su predložili stručni timovi i da se pridržavaju mera. I dalje je mnogo neodgovornog ponašanja, a skoro svaki od pacijenata koji se javi sa visokom temperaturom ima upalu pluća.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakao je da preko 900 kovid pozitivnih je na teritoriji Zlatiborskog okruga, a 381 u Užicu.

-Zabrinjava činjenica da veliki broj rezultata testova se čeka i to više stotina iz Užica ali i iz drugih opština Zlatiborskog okruga. Realno je očekivati da ovi brojevi budu znatno veći narednih dana. Posebno je veliki pritisak na Opštu bolnicu u Užicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje i na zdravstvene radnike koji rade u ovim ustanovama-rekao je Petković.

Gradonačelnik je pozvao da se disciplinovano svi pridržavamo mera s obzirom na aktuelnu situaciju u Gradu i Zlatiborskom okrugu, kako bismo zaustavili negativan razvoj događaja.

-U ovom objektu povećaćemo kapacitet bolničkih uslova kako bi i Užičani ali i iz okolnih opština dobili neophodne uslove za lečenje.Nedavno je objekat rekonstruisan i  namenjen za razvoj visokog školstva i biznisa. U rekonstrukciju oko 2000 kvadrata uloženo je oko 50 miliona dinara a sada će biti za lečenje kovid pacijenata-zaključio je Petković.

Dodajmo, da zaštitne opreme ima dovoljno i da su različite vrste pomoći uputili donatori i privrednici.