Pocetna Društvo Podbačaj oko 30 odsto

Podbačaj oko 30 odsto

1299
0
Podelite

-Manje površine bolje podnose i daju bolji kvalitet. Bolje je manja količina, a solidnija cena maline, nego velika proizvodnja sa niskom cenom – kaže Andrija Radulović, stručnjak za voćarstvo PSSS Užice

Procena stručnjaka je da će rod maline ove godine biti umanjen za 30 odsto. Kažu da je malina zadovoljavajućeg kvaliteta i da je berba zbog nestabilnih vremenskih prilika počela sa zakašnjenjem. Malina se nalazi u fazi intenzivne berbe i procenjuje se da će ove biti kraća berba nego ranijih godina  s obzirom na kratkotrajan period cvetanja.

-Optimalan rok berbe nekad je bio od 1. jula do 1. avgusta, a sada će se berba završiti do 15. avgusta. Njeno trajanje će zavisiti i od drugih uslova. Povremeno zahlađenje pogoduje berbi i zrenju maline. Dugotrajna suša nije dobra i  ukoliko bi se to desilo, sigurno bi dovelo do pada prinosa i kvaliteta, ali su kiše bile dobrodošle i povećale kvalitet maline – kaže Andrija Radulović, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Užice.

Na krčenje malinjaka uticala je i cena proteklih godina, pa su mnogi videli šansu za isplativiju proizvodnju u jagodi i borovnici. Dodatna šteta malinjacima je napravljena i usled poplava koje su pustošile ne samo požeški i ariljski kraj.  I cena rada berača oko 3000 dinara  koje je teško naći na tržištu doprinela je svemu tome, pa su se malinari  odlučili za manje površine pod izvozno vrednim voćem. Ono što je ostalo od malinjaka i što je gajeno po svim principima dobre poljoprivredne prakse daće solidne prinose.

Problem berača prisutan je godinama unazad i i proizvođači se odlučuju za manje površine pod zasadima. Površine pod malinom u užičkom kraju se smanjuju. Očigledno je da se proizvođači orijentišu na sopstvenu radnu snagu kako ne bi došlo do problema. Velike površine zahtevaju i bolju organizaciju i niz problema koji prate berbu maline. Pogotovo sada kada postoji problem sa kovid virusom. Manje površine se bolje podnose i daju bolji kvalitet. Bolje je manja količina, a solidnija cena, nego velika proizvodnja sa niskom cenom, dodaje sagovornik “Vesti”.

-Prosek gajene maline u užičkom kraju je 20- 25 ari po domaćinstvu, mada ima proizvođača koji imaju i veće površine po 50 – 80 ari i angažuju veći broj radnika, ali to je sve manje broj domaćinstava. Videlo se da u malini nema biznisa. U malini može pošteno da se naplati sopstveni rad i to je formula u malinarskoj proizvodnji – zaključuje ovaj stručnjak.

Otkupna cena 200 dinara

Otkupne cene su solidne u odnosu na ranije godine. Prošle godine bila je 160 dinara, a ove godine se govori o 200 dinara. Postoje procene da će cena “ići” i do 250 dinara.  Uprkos umanjenom  rodu kvalitet maline ovogodišnjeg roda je dobar, posebno ukoliko su primenjene sve agrotehničke mere.