Pocetna Društvo Jedino Medicinska škola popunjena u prvom krugu

Jedino Medicinska škola popunjena u prvom krugu

1792
0
Podelite

-Upis u srednje škole u Zlatiborskom okrugu protekao je bez značajnijih problema koji bi uticali na upisni proces. Okolnosti u kojima trenutno svi radimo nam ne idu na ruku, ali smo se prilagodili uslovima i ceo proces, od završnog ispita do upisa, uspešno priveli kraju. Ostaje još manji deo posla vezan za upis koji će biti realizovan do početka naredne školske godine – istakao je za „Vesti“ Vlade Živanović, rukovodilac Školske uprave Užice.

 Koliko je učenika upisano, a koliko je ostalo neupisanih ?

Kao i proteklih godina, bilo je više slobodnih mesta od učenika koji završavaju osmi razred. Na oko 2770 učenika osmih razreda odobreno je oko 3100 mesta u obrazovnim profilima u srednjim školama. Posle prvog kruga ostalo je 587 slobodnih mesta, od čega 345 u četvorogodišnjem trajanju. U drugom krugu upisana su još 42 učenika. A posle ova dva kruga ostali su pojedinačni slučajevi. Glavni razlog neraspoređivanja i posle drugog upisnog kruga je insistiranje na obrazovnim profilima za koje učenici nemaju dovoljan broj bodova ili ne ispunjavaju neki od drugih uslova za upis.

 Da li je negde bilo problema i kojih?

 Nije bilo problema koje bi trebalo posebno istaći. Ove godine preko portala eUpis na portalu eUprava, omogućen je elektronski upis koji omogućava učenicima da se upišu u prvi razred srednje škole ne odlazeći u školu. U samom procesu upisa najveći problem može biti izdavanje lekarskih uverenja zbog situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Zato je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja omogućilo dostavljanje lekarskog uverenja najkasnije sa 31.avgusta 2020. godine. Ukoliko je lekarsko uverenje izdato u papirnoj formi, neophodno je da učenik ode u školu.

 Za koje škole je vladalo najveće interesovanje u Užicu?

 Jedina škola u kojoj nije bilo slobodnih mesta nakon prvog upisnog kruga je Medicinska škola Užice. Uzimajući u obzir interesovanje, ali i činjenicu da je škola regionalna, onda i ne čudi navedena činjenica o upisu. Pored Medicinske škole možemo govoriti o najvećem interesovanju za određene obrazovne profile po školama u kojima za neka odeljenja vlada veće, za neka manje interesovanje.

Da li su popunjena mesta u odeljenjima  dualnog obrazovanja ?

Sva mesta nisu popunjena i ima jedno odeljenje koje nije formirano zbog malog interesovanja.

 Gde je najviše ostalo slobodnih mesta?

Broj slobodnih mesta u istim obrazovnim profilima razlikuje se po opštinama. Određeni profili koji su u nekim opštinama popunjeni već u prvom krugu, u nekim drugim opštinama nemaju dovoljan broj učenika za formiranje odeljenja čak ni posle drugog upisnog kruga. Ne može se utvrditi neko strogo pravilo po kome se učenici opredeljuju za buduće zanimanje. Na izbor utiče i okruženje, odnosno razvijenost opštine, raznolikost privrede na određenoj teritoriji, moguća blizina većeg mesta i mnogi drugi razlozi.

Da li ima  učenika koji naknadno treba da se upišu zbog koronavirusa?

Svake godine postoji jedan broj učenika koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli da izađu na završni ispit. Za tu grupu učenika organizuje se završni ispit u avgustovskom roku i posle  toga upis u srednje škole.

Šta biste još izdvojili za ovogodišnji upis srednjoškolaca?

Ono što ovogodišnji završni ispit i upis u srednje škole razlikuje od prošlogodišnjeg je veća digitalizacija oba procesa, odnosno elektronsko pregledanje testova, njihovo praćenje od strane učenika i roditelja, proces žalbi kao i upis u školu bez odlaska u školu. Posle podnošenja prijave učenika, lično ili elektronski, sva potrebna dokumenta pribavlja škola elektronskim putem, zaključio je Živanović.