Pocetna Društvo Blago narodne medicine

Blago narodne medicine

435
0
Podelite

Sporiš ili hajdučka trava, kantarion ili Gospina trava, preslica ili rastavić, kičica, podubica, ivina trava, samo su nazivi nekih od lekovitih   biljaka nabranih na padinama Zlatibora na skoro 900 metara nadmorske visine..

Sakupljanje lekovitog bilja tradicija je za mnoge Užičane, a vreme korone nateralo je većinu od nas da obratimo pažnju na blago koje krije narodna medicina.  U  Dobroselici na 880 metara nadmorske visine ispod Tornika, u blizini manastira Dubrave nabrano je lekovito bilje koje možete videti na fotografijama koje nam je poslao sugrađanin Radiša Marjanović koga je u tajne sakupljanja lekovitog bilja dok je još bio dete uputila njegova baka. Veliku pomoć pruža mu i Pelagićev narodni učitelj koji je neizostavan deo literature. Sporiš ili hajdučka trava, kantarion ili Gospina trava, preslica ili rastavić, kičica, podubica, samo su neke od nabranih biljaka na padinama Zlatibora, u kraju  gde nema zagađenja jer se magistrala nalazi na devet kilometara koliko ima do Borove Glave. Karakteristika trave iva jeste da je samo ima u mladoj borovoj šumi, odnosno pošumcima i svojstven joj je miris smole. Od nje se pravi melem za kožu, opekotine i ubode insekata. Majčina dušica je na Zlatiboru  već precvetala, ali su se mnogi obezbedili sa ovom biljkom koja je i izuzetan začin i za juneće meso.

Mnoge od navedenih biljaka koriste se za dobro varenje i prehlade. Kantarion se stavlja u maslinovo ili suncokretovo ulje i dobar je za zaceljivanje rana kod opekotina. Preslica kako je zovu na Zlatiboru ili rastavić koristi se za probleme    mokraćnih kanala. Nekada se od  đeda učilo i kako se pravi dobra travarica što se i danas čini na Stublu.   Stavljaju se travke koje zajedno rastu u livadi i u rakiji stoje 21 dan da otpuste svoja ulja i tako dobije lek za cirkulaciju. Na kraj  šporeta na drva stavi se flaša sa rakijom i kad počnu da izbijaju  mehurići vazduha tada travke najbolje otpuštaju svoja lekovita svojstva. Flaša se može staviti i u prozorsko okno da se zagreva na suncu. U hrastovoj šumi mogu se naći piljevina i nevesilje i ove biljke po narodnoj tradicije seljaci su u Lužničkoj dolini davali kravama da ostanu steone. U vreme korone svedoci  smo da sve više Užičana redovno posećuje biljne apoteke. U borbi sa pošasti koja je okovala čitav svet u pojedinim zemljama i skupštinski odbori traže od države da u toj borbi koristi i narodne lekove.

Odbor za zdravstvenu zaštitu Ruske dume predložio je korišćenje potencijala narodne medicine, u lečenju Covid-19. Odgovarajuće pismo poslanici su uputili na sdresu Ministarstvu zdravlja prvog meseca  pandemije. Kako je objasnio prvi zamenik predsedavajućeg odbora Državne dume za zaštitu zdravlja Fedot Tumusov, u zemljama u kojima se metode tradicionalne medicine široko koriste (Kina, Indija, Koreja, Japan) prikupljeno je veliko iskustvo i na njega se vredi osloniti, kao i iskustvo ozdravljenja.  Svetska zdravstvena organizacija je pre dvadeset godina najavila upotrebu prirodne medicine kao zdravstvenog resursa. Predsednica Nacionalnog udruženja tradicionalne i komplementarne medicine rektor Nacionalnog obrazovnog centra tradicionalne i komplementarne medicine Marija Tomkevič kaže da je vreme je da se prisetimo bilja i homeopatskih lekova koji su se koristili u epidemijama mnogo pre pojave savremene farmakologije. Sve što može pomoći, a ne nanosi štetu s obzirom da je koronavirus nepoznanica kao alternativa je doborodošlo.  Na ruskim sajtovima može se pročitati da su u Kini, u januaru, na početku epidemije, lekari  počeli da koriste tradicionalnu medicinu pored konvencionalnih lekova. Prenose da je to bilo uglavnom bilje koje je pomagalo u zaustavljanju SARS-a koji je potresao zemlju 2002-2003. godine.

Lekovita žalfija

Ruski sajt “Argumenti i činjenice”  prenosi da je to bilo uglavnom bilje koje je pomagalo u zaustavljanju SARS-a koji je potresao Kinu 2002-2003. godine. Biljna kolekcija za pacijente obuhvatala je žalfiju, crveni božur i šafran. Eliminisali su zastoj krvi i poboljšavali krvotok, što je važno za infekcije. Osim toga, Kinezi su u terapiji koristili lek koji na biljnoj osnovi poboljšava opšte stanje pacijenata, kao i žalfiju, slatki koren i koprivu. Državna uprava za tradicionalnu medicinu NRK u martu je izdala saopštenje da je 90 odsto preživelih od epidemije koronavirusa u zemlji koristilo i prirodne lekove i da je  pomoglo u 90 odsto slučajeva, piše u ovom tekstu.

Ostavite odgovor