Pocetna Društvo Pacijenti u novoj kovid bolnici u Užicu

Pacijenti u novoj kovid bolnici u Užicu

3278
0
Podelite

Epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu je i dalje nestabilna i od subote do danas primljena su 23 pacijenta u novu privremenu  kovid bolnicu u krugu bivše kasarne u zgradi Komandno nastavnog centra u Krčagovu.

S obzirom da se situacija sa brojem obolelih od Covid-19 menja na dnevnom nivou pripremljeno je još 151 mesto pored kapaciteta u Opštoj bolnici Užice, „Čigoti“ i drugim stacionarnim odeljenjima u Okrugu.

-U užičkoj bolnici smešteno je 270 pacijenata od kojih je 18 na respiratoru, a na dečjem odeljenju je sedmoro dece  pozitivnih ili sa sumnjom na Covid-19, dok je u  stacionarnim odeljenjima u okrugu  trenutno još oko 180 pacijenata. Oko 80 osto pacijenata ima težu klinički sliku-potvrdio je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

On je istakao maksimalne napore koje ulažu lekari i medicinsko osoblje da zbrinu veliki broj pacijenata. Među zdravstvenim radnicima na okrugu je oko 50 obolelih od kojih je oko deset hosptalizovano.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice po rečima dr Marije Baralić dnevno se šalje oko 250  uzoraka u laboratoriju „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije.

-Rezultati poslednjih dana koji su od 21-26. jula i narednih dana očekujemo da budu za 24 – 48 sati. Testova ima dovoljno i po danima se razlikuje povećan broj obolelih po opštinama Zlatiborskog okruga -navela je dr Baralić.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je da objekat za  privremenu kovid bolnicu Grad je ustupio u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim kriznim štabom i Vladom Srbije.

-Proteklih dana urađeni su neophodni radovi  za koje je Grad obezbedio oko 10 miliona dinara za elektro mrežu, opremanje kiseonikom i drugom neophodnom opremom.

Petković je dodao da većina Užičana poštuje preventivne mere, ali da je i dalje veliki broj sa sumnjom ili pozitivnih na Covid-19.