Pocetna Društvo Ljujić: Nedostaju nam radnici

Ljujić: Nedostaju nam radnici

1419
0
Podelite

– Ukoliko ne dobijemo potrebne saglasnosti za prijem novih radnika JKP “Vodovod“ će biti u ogromnim problemima, a kvalitet usluga koje pruža može doći u pitanje. U ovom trenutku JKP“ Vodovod“ ima preko 20 radnika manje od dozvoljene kvote, odnosno 50 radnika u odnosu na pre pet godina. Do kraja kalendarske godine očekuje se odlazak još pet zaposlenih u penziju tako da njihove poslove više neće imati ko da radi, ukoliko izostane zapošljavanje – navodi direktor užičkog «Vodovoda» Duško Ljujić.

Prošlo je više od godinu dana od puštanja fabrike u rad. Šta sa ove vremenske distance možete reći o radu fabrike, kvalitetu vode koja se isporučije građanima i kvalitetu vode u akumulaciji Vrutci?

Kao što znamo fabrika je puštena u rad u februaru prošle godine i sve vreme je radila bez ikakvih problema. Podsećamo da je uspešno prošla pobni rad i da je za fabriku još u martu protekle godine dobijena upotrebna dozvola. Sve vreme rada fabrika je obezbeđivala vodu izuzetnog kvaliteta. Olakšavajuća okolnost je bila ta što je cele prošle godine voda u akumulaciji na vodozahvatnoj cevi bila dobrog kvaliteta. Prvo „vatreno krštenje“ sa algama fabrika je imala početkom ove godine. Ono je karakteristično po tome što je prvi put od puštanja nove fabrike u rad sirova voda na vodozahvatnoj cevi počela da se kvari tako da je u pojedinom periodu koncentracija algi dostizala 17.000 ćelija po mililitru. Međutim, pravilnim izborom tehnologije na fabrici vode sve vreme smo građanima isporučivali vodu izuzetno visokog kvaliteta. Značajno smo pojačali analize i po pitanju bioloških i  fizičkohemijskih parametara kao i analize toksina kako sirove vode tako i analize ostalih parametara, analize toksina kroz ceo tehnološki proces i analize toksina čiste vode. Sve analize su pokazale da je isporučena voda odličnog kvaliteta i da ni u jednom momentu nije bilo bojazni po bezbednost vodosnabdevanja niti bezbednost zdravlja korisnika. Pogoršanje kvaliteta sirove izazvalo je i značajno povećanje troškova prerade, ali još jednom napominjemo da se građanima isporučuje voda izuzetnog kvaliteta. Sa ove vremenske distance možemo reći da je sa novom fabrikom problem vodosnabdevanja u Užicu rešen.

Kakva je sada situacija sa cijanobakterijama u sirovoj vodi?

Tokom proleća kvalitet sirove vode na vodozahvatnoj cevi se stabilizovao tako da sada na vodozahvatnoj cevi nema značajnije koncentracije cijanobakterija. Tokom maja i juna ove godine cijanobakterije su se koncentrisale na dubini od 6 do 8 metara pa je u tom periodu njihova brojnost u tom sloju dostizala i do 480.000 ćelija u mililitru, ali s obzirom da su udaljene više od 20 metara od vodozahvatne cevi ne ugrožavaju vodosnabdevanje. U navedenom periodu na vodozahvatnoj cevi kvalitet sirove vode je dobar. Tokom jula brojnost cijanobakterija naglo opada što nam sugeriše da može da se ponovi 2018. godina kada je isto tako iz rekordne brojnosti u aprilu i maju njihova brojnost u oktobru spala na minimum tako da ih je bilo tek u tragovima. Nadamo se da će ove godine biti takav trend kretanja njihove brojnosti u akumulaciji. Što je najvažnije analize toksina pokazuju da sa tog aspekta nema nikakve bojazni po bezbednost vodosnabdevanja. Uzorkovanje i monitoring akumulacije se vrši dva puta mesečno dok se analiza sirove vode (zahvaćene vode iz akumulacije) vrši svakodnevno više puta tokom dvadeset četiri sata.

Kako se kao važno preduzeće za funkcionisanje grada nosite sa situacijom uzrokovanom koronavirusom?

Sa proglašenjem pandemije koronovirusa JKP “Vodovod“ je u skladu sa svim prporukama državnih organa preduzeo sve potrebno da se sprovedu preporučene mere počev od edukacije, zabrane ulaska na fabriku svima koji nisu direktno tu zaposleni, lične zaštite radnika, dezobarijera, dodatne zaštitne opreme za radnike i dezinfekcije kako radnih površina tako i radnog prostora i opreme. U tom periodu je organizovan rad u skladu sa preporukama tako da nismo imali zaraženih radnika. Svim radnicima koji su izrazili sumnju da imaju bilo kakve simptome smo preporučivali da ne dolaze na posao, da se jave lekaru i ako su bolesni koriste bolovanje ili da koriste slobodne dane, dane zaostalog i redovnog odmora. Dodatno, pored svih preduzetih mera koje smo sami sproveli angažovali smo Zavod za javno zdravlje i izvršili dezinfekciju kompletnog radnog prostora, opreme i vozila koja koristimo u svom radu. Pored toga nabavili smo i beskontaktne merače temperature tela tako da svako jutro iz predostrožnosti merimo temperaturu svim radnicima koji dođu na posao.

Šta je tokom proteklih meseci urađeno kada su u pitanju vodovodne i kanalizacione linije i šta se planira u narednom periodu?

Tokom proleća su završeni svi ranije započeti radovi u ulici Karađorđeva kao i u ulicama Dušana Popovića, Ive Andrića kao i Braće Čolića. U svim ulicama menjana je vodovodna linija i priključci. Vrednost navedenih radova je oko 27 miliona dinara i sve radove je finansirao JKP “Vodovod”. Do kraja godine zbog nedostatka sredstava ne planiramo značajnije zahvate na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih linija.

Koji su kvarovi “obeležili” protekli period, magistralni ceovod u Sevojnu je i dalje problem, postoje li nagoveštaji početka zamene cevi?

Tokom ove godine imalii smo nekoliko većih havarija na cevovodima prevashodno u Sevojnu dok je u drugim delovima mreže bio uobičajen broj. Trenutno na magistralnom cevovodu u Sevojnu imamo identifikovana dva curenja vode koja moramo u narednom vremenu sanirati. Kao što smo i ranije govorili imamo odobren projekat rekonstrukcije od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i očekivali smo rekonstrukciju i «Sevojna» i «Visoke zone» ove godine ali zbog izbijanja epidemije očigledno je da su logično državni prioriteti očuvanje zdravlja građana i pomoć privredi i mi to podržavamo, a rekonstrukcija kada je čekala 40 godina neka sačeka još malo. Identifikovan je i kvar na cevovodu sirove vode u Staparima pa su preduzete i završene sve aktivnosti potrebne za kratkotrajni prelazak vodosnabdevanja sa Sušičkih vrela da bi se kvar sanirao. Sanacija kvara će se raditi kada se stabilizuje potrošnja vode i kada prelazak na Sušičko vrelo neće ugroziti sigurnost vodosnabdevanja (prevashodno po pitanju količina vode) jer je voda dobrog kvaliteta.

Kako posluje užički “Vodovod” s obzirom na sve što nam se dešava sa koronom?

Što se tiče finansijskog poslovanja ono je značajno opterećeno činjenicom da cene vode iako planirane i na Gradskoj skupštini kroz plan i program usvojene nisu povećane, a dodatno zbog vanredne situacije smanjen je i priliv potraživanja. Uglavnom, nikom ništa ne dugujemo i uspevamo da redovno izmirujemo obaveze prema radnicima. Da podsetimo, cene vode od 2014. godine do danas su menjane više puta. Menjane su tako što su odlukama Gradskog veća smanjivane. Smanjenje cene vode za privredu za 25 odsto, zatim smanjenje cene vode koju isporučujemo Vodovodu Čajetina za 30 odsto, smanjenje cene vode odnosi se i na uvođenje novih povlašćenih potrošača čija se cena ne subvencioniše, bazen, stadion… “Vodovod“, iako je Gradsko veće donelo odluku još nije dobio pomoć grada u iznosu od 10 miliona dinara koje smo planirali da preusmerimo u nastavak rekonstrukcije vodovodne linije u ulici Braće Čolića u Sevojnu.

Koliko je u ovom javnom preduzeću izražen problem nedostka radnika, majstora i drugih veoma usko stručnih zanimanja?

Jedan od ogromnih problema, a bojim se i najveći sa kojim se užički vodovod suočava je problem nedostatka radnika i on se još više manifestovao tokom ove godine i preti da uskoro eskalira. Ako se ne dobiju potrebne saglasnosti za prijeme potrebnih radnika JKP “Vodovod“ će biti u ogromnim problemima, a kvalitet usluga koje pruža može doći u pitanje. U ovom trenutku JKP“ Vodovod“ ima preko 20 radnika manje od dozvoljene kvote . U odnosu na pre pet godina JKP “Vodovod“ sada ima preko 50 radnika manje. Do kraja godine očekuje se odlazak još pet radnika u penziju tako da te poslove više neće imati ko da radi, ako se ne prime novi radnici. Svakog meseca šaljemo zahteve za prijem, ali neshvatljivo je da po jednom zahtevu recimo vodovod iz Požerevca dobije 4 radnika, vodovod iz Rume 5 radnika, kraljevački vodovod 10 radnika, a vodovod iz Kruševca ostvari pravo na zapošljavanje 10 radnika. Vodovod Užice za više od godinu dana nije dobio zeleno svetlo za zapošljavanje ni jednog radnika.

Koji su razlozi, znamo da je na snazi Uredba o zabrani zapošljavanja u javni sektor?

Ne možemo da nađemo bilo kakav razlog koji opravdava ovako nešto, osim što je nažalost kod nadležnih odavno postalo bojim se, političko, a ne racionalno-poslovno pitanje. Ako pogledamo fabriku vode u njoj je zaposleno, sa sve tehnolozima, biolozima, svim laborantima, poslovođama proizvodnje vode, svim radnicima na pripremi hemikalija, radnicima izvršiocima proizvodnje vode i drugim ukupno 19 radnika za dvadeset četvoročasovni rad 365 dana u godini. Iz fabrike će za dva meseca otići još dvoje u penziju tako da će ih biti sveukupno 17 radnika. Ne bih da licitiramo, ali znam da pojedini vodovodi samo u laboratoriji imaju više radnika nego mi u celom sektoru proizvodnje vode. Mi unutrašnjih rezervi definitivno više nemamo.

Kakva je situacija sa nedostatkom radne snage u ostalim delovima preduzeća?

Sektor za održavanje vodovodne mreže je u ogromnim problemima zbog nedostatka radnika. Pojedinih dana dođe njih tri – četiri na posao operativno sposobnih da izađu na teren i završe potrebne poslove, a dnevno u proseku imamo 5 kvarova, službi očitavanja vodomera nedostaju dva radnika, sektor elektromašinskog održavanja funkcioniše sa ukupno devet radnika i definitivno sektor nema dovoljno radnika, a jedini diplomirani elektroinženjer iz sektora i Vodovoda na jesen ide u penziju, a imamo najrazvijeniju telemetrijsku kontrolu i upravljanje vodovodnim sistemom u Srbiji. Dežurna služba ostaje bez dva radnika, a služba GIS i baždarnica odavno su bez potrebnog broja radnika. Iz ekonomsko-računovodstvenog sektora bez prijema novih u poslednje tri godine otišlo je sedam radnika,.. Sve u svemu problemi su ogromni a bojim se i da se sada potpuno ukine zabrana zapošljavanja teško ćemo na tržištu rada naći odgovarajuće, a potrebne radnike. Potrebna je odgovarajuća kvalifikacija i iskustvo koje se često stiče godinama rada, a ne preko noći. Ovo uopšte nije bezazlen problem i to govorim kao direktor, ali i kao inženjer.