Pocetna Ekonomija Rešenja stižu sledeće sedmice

Rešenja stižu sledeće sedmice

993
0
Podelite
Design:BicaPop

U Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u užičkoj Gradskoj upravi potvrdili su nam da su rešenja za porez za imovinu za ovu godinu spremna i da će naredne nedelje početi uručivanje
Kada dobiju rešenje, obveznici su dužni da iznos na rešenjima sravne sa uplatama koje su obavili u toku godine i da u roku od 15 dana od dana prijema rešenja plate razliku i kvartalnu obavezu po osnovu ove vrste poreza.

Po rečima Zorice Ćosić, rukovodioca Odeljenja za lokalnu poresku administraciju, za ovu godinu visina poreza na imovinu je na prošlogodišnjem nivou. Tamo gde postoje odstupanja, povećanje je neznatno i odnosi se na poslovni prostor i garaže u prvoj zoni, za stanove u prvoj i drugoj, kao i za porez za građevinsko zemljište u prvoj zoni.

Ove godine za porez na imovinu zaduženo je 30.428 fizičkih lica što je u novcu skoro 140.900.000 dinara. Zaduženje po osnovu ovog poreza za pravna lica na području Grada Užica za ovu godinu je skoro 120 miliona dinara. Kako nam je rekla Zorica Ćosić, s obzirom na sve okolnosti u kojima se društvo nalazi tokom pandemije koronavirusa, naplata ove vrste poreza nije loša i na nivou je iz prethodne godine za isti period. Tako se od početka godine pa zaključno sa 31. julom, uplata od strane fizičkih lica kretala preko 80 odsto i to je u novčanom iznosu skoro 61 milion dinara, a pravnih lica čak i preko 90 odsto što iznosi nepunih 57 miliona dinara.

-Ovo su sve redovna plaćanja i s obzirom na okolnosti, naši poreski obveznici su vrlo odgovorni – ističe Ćosić. Međutim, ni dugovanja nisu mala. Ukupan dug fizičkih i pravnih lica po osnovu poreza na imovinu je oko 253 miliona glavnice i 198 miliona dinara na ime kamate. Najveći deo duga je prenet iz ranijih godina i kod pravnih i fizičkih lica i mnoga ova potraživanja su nenaplativa. Inače, poreski obveznici mogu, uz redovno plaćanje, otplaćivati i dugovanja putem reprograma tako da im se 50 odsto kamate otpisuje. Po rečima Zorice Ćosić, u odnosu na period kada je bilo i preko hiljadu i po rešenja samo za reprogram u kojem je kamata otpisivana 100 posto, sada je mnogo manje poreskih obveznika zainteresovanih za reprogram duga.

-Za sada za reprogram imamo 2.217 donetih rešenja i ona se ne odnose samo na ovu već i na nekoliko godina unazad, uglavnom od 2017. godine – kaže Zorica Ćosić.

Porez na imovinu se plaća kvartalno, 14. februara, 15. maj, 15. avgust i 15. novembar. Ukoliko građani imaju potrebu da dobiju određene informacije u vezi poreza na imovinu, iz Odeljenja za lokalnu poresku administraciju preporučuju da zbog pandemije koronavirusa to urade telefonom i izbegnu dolazak u prostorije Odeljenja. Ukoliko je neophodno da dođu moraju poštovati mere zaštite.

– Pošto sada dobijamo podatke o preminulim poreskim obveznicima, ove godine smo pozivali naslednike i onda su oni podnosili poreske prijave da bismo zatvorili obavezu na umrlo lice. U slučajevima gde, to nismo mogli da uradimo, obaveza će ostati na umrlom licu, ali je skinuta olakšica- poreski kredit, odnosno, umanjenje poreza za 50 odsto za stambene objekte, tako da je poreska obaveza u punom iznosu. Naslednici koji takva rešenja dobiju neophodno je da dođu da vidimo šta dalje – napominje Zorica Ćosić.