Pocetna Čajetina Postrojenje za preradu otpadnih voda do kraja avgusta

Postrojenje za preradu otpadnih voda do kraja avgusta

798
0
Podelite
Posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Vlada Slovenije je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru donirala 1,5 miliona evra. Opština Čajetina je iz svog budžeta obezbedila tri miliona evra ili više, ako se uzmu u obzir troškovi za pripremne radove. Postrojenje će ispunjavati sve evropske standarde.

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru privodi se kraju, a otvaranje se, prema rečima zamenika predsednika opštine Čajetina, Miloja Rajovića, očekuje početkom septembra. Probni rad postrojenja trajaće godinu dana u kojoj će se sprovesti obuka budućih radnika na postrojenju koje će obučavati stručnjaci iz slovenačkog „Hidroinženjeringa“ i sevojničkog preduzeća “Jedinstvo“,koji su partneri na projektu.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u blizini rečice Obudojevice na Zlatiboru uskoro bi trebalo da bude pušteno u probni rad, koji će trajati oko godinu dana. Vrednost te investicije započete u novembru 2017. godine, veća je od 4,6 miliona evra, za koju je Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Vlade Slovenije donirao milion i po evra, dok je ostatak ulaganje lokalne samouprave.

„Uspeli smo za ove četiri godine da isprojektujemo, da rešimo imovinsko-pravne odnose, dobijemo građevinsku dozvolu,i evo – posle dve godine izgradnje, uspeli smo da radove na postrojenju polako privedemo kraju. Kada to kažem, mislim na popločavanje samih rezervoara koji će biti spremni za prihvat otpadne vode; na samim rezervoarima se trenutno montira oprema koja je od prohroma, uvezena iz inostranstva i po svim evropskim standardima. U zgradi, iz koje će se upravljati postrojenjem, takođe se montira oprema, tako da je 15. avgust rok za završetak ugradnje opreme i nadamo se u septembru početku probnog rada ovog postrojenja na Zlatiboru“, rekao je danas za Zlatibor pres Miloje Rajović, zamenik predsednika opštine Čajetina.

Prema Ugovornim obavezama između izvođača radova, „Jedinstva“ iz Sevojna “ i „Hidroinženjeringa“ iz Ljubljane sa JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina,probni rad postrojenja će se pratiti godinu dana, a za to vreme će se vršiti i obuka nekolicine radnika „Vododvoda“ za rad na postrojenju koje je automatizovan.

„Ako ovo vreme i situacija dozvoli u Srbiji i na Balkanu, ja se nadam da u septembru ugostimo ljude iz Slovenije koji su nam pomogli u ovoj donaciji od milion i po evra, i da se zahvalimo na pomoći i saradnji. Mislim da imamo jedan od najboljih sistema za prečišćavanje otpadnih voda koje treba da krene u rad, kao i da će mnogo ljudi iz Srbije i okolnih zemalja dolaziti da vide šta smo mi to uradili, će koristiti naša iskustva, a mi ćemo biti na raspolaganju“, rekao je ovom prilikom Rajović i naglasio: „Ostaje nam i gorak ukus jer smo izgubili Rada Jovanovića, direktora „Vodovoda“ koji je bio izuzetno angažovan na ovom postrojenju… Daćemo najviše od sebe da ovo bude jedno od najboljih postrojenja u Srbiji.“

JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina priprema ujedno i projektnu dokumentaciju za izradu ovakvih postrojenja u Čajetini kao i u nekim od većih sela Opštine.