Pocetna Društvo Poseta Potpećkoj pećini na prošlogodišnjem nivou

Poseta Potpećkoj pećini na prošlogodišnjem nivou

848
0
Podelite

Potpećka pećina za posetioce je otvorena polovinom maja i od tada posete se organizuju kao i ranije, uz rad dva vodiča, ali u skladu sa svim preporukama preventivne zaštite od zaražavanja virusom korona. Tokom obilaska obavezno je nošenje maski, a da bi bila ispoštovana i fizička distanca smanjene su grupe koje ulaze u pećinu.

-Kako je povećan broj turista u zapadnoj Srbiji, sve govori da ćemo se brojem poseta Potpećkoj pećini približiti prošloj godini kada smo imali ukupno oko osam hiljada poseta. Podaci govore da smo sada već na polovini. Nema dana da nema posetilaca – rekla je za „Vesti“ Dušanka Selaković, stručni saradnik u TO Užice. Po njenim rečima ovo je izuzetan rezultat s obzirom da nema ekskurzija niti velikih organizovanih grupa. Uglavnom su to pojedinačne posete. Pećina je otvorena od 10 do 18 časova svakog dana, a ulazak i razgledanje organizuje se na svaki sat.

U TO Užice sa zadovoljstvom ističu, da su i aktivnosti koje su vodili od prošle godine vezane za osnivanje nacionalne asocijacije spomenika prirode koja bi okupljala sve upravljče na području Srbije, pre nekoliko dana i realizovane. Ovo je veoma značajno kako za sve druge tako i za dalji razvoj Potpećke pećine, jer su prioriteti Asocijacije zaštita, prezentacija i dalje istraživanje turističkih speleoloških objekata Srbije, kao i staranje o bezbednosti posetilaca u njima.

-Jeste da je realizaciju cele inicijative usporila pandemija, ipak, 23. jula zvanično je registrovana Nacionalna asocijacija upravljača turističkih speleoloških objekata Srbije sa sedištem u Aranđelovcu. Ovo je veoma važno jer ćemo preko asocijacije moći u narednom periodu zajednički da radimo projekte, ali i da ideje i inicijative zajednički predlažemo organima i institucijama od kojih u velikoj meri i zavisi njihova realizacija. Članovi ove Asocijacije su i Zavod za zaštitu prirode Srbije i Rudarsko geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, okviru kojeg je i sektor za speleologiju – kaže Dušanka.

Inače, kako se navodi u Statutu, ciljevi Asocijacije su: poboljšanje zaštite speleoloških objekata, poboljšanje bezbednosti posetilaca, vodiča i zaposlenih u ovim objektima, edukacija zaposlenih u organizacijama upravljača i pružanje stručne i druge podrške daljim istraživanjima i unapređenju speleoloških objekata i unapređenje i promocija kulturno-turističke ponude ovih objekata.

Velika posećenost u seoskim domaćinstvima

Na području grada Užica, trenutno je oko 80 registrovanih domaćinstava za smeštaj turista i najviše ih je u ruralnom području. Sada je popunjenost ovih kapaciteta  velika, naročito na području Tare. Mnoga domaćinstva su se prijavila i za smeštaj putem vaučera koje je podelilo Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

-Vidljivo je da je na našem području veliki broj gostiju. Najviše ih je iz Vojvodine i Beograda kao i iz drugih gradskih sredina. To su uglavnom porodice. Prve zvanične podatke o broju turista, ipak, ćemo imati krajem avgusta – kaže Dušanka Selaković i ističe izuzetnu važnost što je TO Užice ove godine učestvovala zajedno sa Gradom u projektu u oblasti populacione politike. Tako su, po njenim rečima, prvi put na teritoriji Grada, isključivo seoska domaćinstva imala mogućnost da konkurišu za sredstva za određene aktivnosti koje planirju da sprovedu u cilju poboljšanja svoje turističke ponude i kvaliteta usluge, a i kroz osnaživanje poljoprivredne proizvodnje i ženskog preduzetništva na selu. Za ove namene planirano je i podeljeno ukupno 2,4 miliona dinara. Realizacija projekta trebalo bi da bude završena do 1. oktobra.

-Zahvaljujući ovom projektu, devet domaćinstava je dobilo novac za razne namene, krečenje, nabavku nameštaja, uređenje dečijih igrališta kao i za druge sadržaje koje će njihovu turističku uslugu učiniti kvalitetnijom – ističe Dušanka Selaković. Po njenim rečima, za ova domaćinstva koja su učestvovala u projektu, ali i za sve druge koji žele, planirano je organizovanje dve radionice koje će biti posvećene unapređenju turističkih usluga u seoskim domaćinstvima. Međutim, razvoj epidemiološke situacije nametnuće i način organizovanja ovih radionica.

-Ovo je veoma je težak period za turizam. Kako će se odvijati oporavak i kakav će on biti, verovatno ćemo moći da vidimo tek naredne godine u ovo doba – zaključuje Dušanka.