Pocetna Društvo Užice dobilo prvu gradonačelnicu   

Užice dobilo prvu gradonačelnicu   

2092
0
Podelite

Direktorka Opšte bolnice u Užicu dr Jelena Raković Radivojević sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” od danas je nova gradonačelnica  Užica i prva žena u istoriji lokalne vlasti na ovoj funkciji. Za njenog zamenika izabran je pravnik Dragoljub Stojadinović (SNS), a funkciju  zamenika predsednika Gradske skupštine Užica ubuduće će obavljati Milan Kurlagić (SPAS).

Posle izlaganja u kome je navela prioritete u radu i predstavljanja članova kabineta  Radivojević je zahvalila svim odbornicima kako onima koji su joj pružili povrenje, tako i onima koji za nju nisu glasali. Od 59 odbornika koji su se na danas održanoj sednici tajno izjašnjavali, dva su listića bila nevažeća, tako da je od 57, 44 je bilo “za” a, 13  odbornika opozicije “protiv”.

-Užičani uvek traže više, traže bolje i energičnije  od svojih predstavnika. Užičani nepogrešivo znaju da prepoznaju  one koji mogu da vuku napred. Zato sam i svesna činjenice da Užičani od mene i mojih saradnika očekuju mnogo i ekspoze koji predstavljam nije spisak lepih želja  već realno sagledano stanje jasno postavljenih prioriteta i mehanizama za realizaciju i uspeh – navela je gradonačelnica Užica koja je od prioriteta navela stabilne i efikasne finansije, niz infrastrukturnih projekata , ulaganja u javno zdravstvo i rekonstrukciju Opšte bolnice, ekologiju i zaštitu životne sredine  i nastavak rešavanja problema zagađenog vazduha  i mera energetske efikasnosti, širenje komunalne infrastrukture u svim delovima grada, projekte među kojima i rekonstrukciju Trga , dalja ulaganja u saobraćaj, obrazovanje, kulturu, predškolsko vaspitanje.

Pored odbornika vladajuće kolaicije koju čine SNS-PUPS-SDP-Pozitivno Užice za imenovanje navedenih nosilaca javnih funkcija glasali su i odbornici SPS-JS i SPAS-a, dok kadrovska rešenja užičkje lokalne vlasti nisu podržali Zdrava Srbija i Užička odbrambena liga.

Za nove članove Gradskog veća Užica izabrani su:  resor obrazovanja, kulture i sporta Ratko Trmčić, mesne zajednice Vladimir Sinđelić, javna preduzeća Ivan Stanisavljević, privreda i poljoprivreda Slobodan Kuzmanović, budžet i finansije Miodrag Petković, saobraćaj Slobodan Šiljković, socijalna politika Slobodan Grbić, životna sredina, energetska efikasnost i turizam Nada Jovičić, vanredne saituacije Zoran Lazić. Gradsko veće Užica ima 11 članova od kojih su dva člana po funkciji, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika.

Tokom obrazlaganja predloga na danas održanoj sednici u sali Narodnog pozorišta u skladu sa merama prevencije koronavirusa šef odborničke grupe SNS-a  Rajko Radosavljević izneo je argumente u prilog izbora predloženih kandidata, dok je Neđo Jovanović SPS  rekao da će ova partija kao deo vlasti u Užicu i daljenj raditi na stvaranju Integrisanog univerziteta.

Vladan Virijević

Vladan Virijević iz opozicione Zdrave Srbije pozvao je odbornike da ne podrže gradonačelnika koga bira Beograd, jer u takvoj situaciji gradonačelnik nema samostalnost da donosi gotovo nikakve odluke i da se prestane sa praksom “podaništva”  opštine ili grada koji za sve pita Beograd.

Slušali smo ovakav ekspoze i tokom prethodnog mandata vaše vlasti, i šta je urađeno u vaših prethodnih 8 godina? U ovom ekspozeu se ne vidi ni jedan veliki projekat koji Grad Užice može da sprovede , svake četiri godine hvalite se šta ćete da uradite.. – naveo je odbornik Zdrave Srbije. Dejan Krčevinac (UOL) rekao je da se protivi izboru i kritikovao primere komunalne izgradnje.

Svedoci smo da se jedna mala ulica pravila dve godine – rekao je Krčevinac koji je naveo i izostanak realizacije kolektora u Turici kako je dogovoreno 1. juna ove godine i dodao da se planovi predočeni u ekspozeu mogu uporediti sa naučnom fantastikom.

Pored imenovanja nosilaca izvršne vlasti na dnevnom redu danas održane sednice kojom je predsedavao Branislav Mitrović nalazilo se usvjanje predloga nekoliko komisija i radnih tela.