Pocetna Društvo Izostanak duhovne svečanosti u Karanu

Izostanak duhovne svečanosti u Karanu

1143
0
Podelite
foto: arhiva

Zbog epidemije virusa korona ove godine neće biti održana duhovna svečanost i tradicionalno večernje okupljanje u porti  Bele crkve karanske na Veliku Gospojinu u četvrtak 28. avgusta.

Organizatori duhovnih svečanosti koje se u Karanu održavaju niz godina su Udruženje Župa Lužnica i Crkvena opština Karan i ova manifestacija godinama unazad privlači sve više pažnju ne samo ovdašnje javnosti.  Tako je na Veliku Gospojinu između ostalog održano duhovno veče posvećeno velikim jubilejima osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog i stogodišnjici probijanja Solunskog fronta u Velikom ratu.

Održane su  “Priče o Nemanjićima” koje su “obezbeđivali” vitezovi iz društva “Sveti Knez Lazar” i veče   “Tadiji u čast”, susreti Kostića i pomen Tadiji Kostiću povodom  150 godina od rođenja književnika, sveštenika i učitelja Tadije P. Kostića (1863 – 1927) i 1700 godina od proglašenja Milanskog edikta kao i niz drugih večeri od kojih je prošlogodišnje bilo posvećeno kraljevom slikaru Mihailu Milovanoviću. Zbog epidemiološke situacije mnoge svečanosti i dogadjaji iz kulture ove godine nisu održani i u užičkom kraju, ili su pak digitalne platforme poslužile za onlajn prikazivanje sadržaja.