Pocetna Društvo Asfaltne stepenice

Asfaltne stepenice

1695
0
Podelite

Užice je, između ostalog i grad stepenica i podzida za koje Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj svake godine planira značajna sredstva za rekonstrukciju ili izgradnju novih. Ove godine je do početka septembra u ove namene, bez preciznog svođenja računa, uloženo preko deset miliona dinara. U narednom periodu pa sve do kraja građevinske sezone biće izvođeni radovi uglavnom na lokacijama gde je urgentno i hitno.

-Za sada još nije sve potrošeno od planiranih sredstva u budžetu za ove namene, ali po proceni gradskog menadžmenta, u narednom periodu se očekuje manji priliv u budžet tako da je njihova preporuka da do kraja godine imamo to u vidu i da sačuvamo sredstva za hitne i interventne situacije – kaže Miloje Marić, načelnig Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj.

Ove godine pojedine stepenice u gradu, poput onih koje vode u OŠ „Stari grad“, urađene su na drugačiji način, kombinacijom betona, gvožđa i asfalta i Marić se nada da su tako zadovoljeni zahtevi menadžmenta škole. Na ovaj način prvo su urađene manje stepenici u Ulici Vuka Karadžića.

– Ove godine smo se odlučili da jedan deo stepenica asfaltiramo, odnosno, gornji deo gazišta. Imajući u vidu konfiguraciju zemljišta u našem gradu, vremenske prilike, značajan broj dana je kada su temperature ispod nule pa da bi spao led baca se so po stepenicama tako da su one, iako nove, već za nekoliko godina u lošem stanju. Stepenice koje gradimo u kombinaciji sa afaltom, duže će trajati i smatram da ćemo zbog dugotrajnosti i u narednom periodu raditi na ovakav način – kaže Miloje Marić, navodeći da su ovakve stepenice i staza za osobe sa invaliditetom urađene i kod OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu gde je ugrađeno oko pet metara kubnih betona i oko 40 tona asfalta. Osim ovih, rekonstruisane su i delom dograđene na uobičajen način stepenice u Koštici, između Ulice Užičke republike i Takovske u koje je ugrađeno 13 kubika betona, stepenice kod Javne garaže, manje stepenice u Ulici Kneza Mihaila, zatim, od „Tempa“ ka igralištu na Senjaku za koje je bilo neophodno 27 kubika betona i na mnogim drugim lokacijama.

Po rečima Marića, do sada je u rekonstrukciju i izgradnju novih stepenica ukupno ugrađeno do 100 kubika betona, dok je u obnovu i izgradnju novih podzida, računajući i one koje su građene sredstvima udruživanjem sa građanima, ugrađeno preko 500 metara kubnih betona. Među najzahtevnijim bila je izgradnja podzide na Pori, u Ulici Prote Mateje Nenadovića u koju je ugrađeno 36 kubika betona, na Mendinom brdu – 34 kubika, u Ulici Radovana Dragovića 21 kubik, u Ulici Mihaila Radovića preko 25 kubika betona. Od manjih podzida do 20 kubika ugrađenog betona Mrić pominje podzidu u Turici na Velikoj brani, u Vojvođanskoj ulici, u Ulici Kneza Mihaila, Zlatiborskoj ulici, Heroja Luna – krak Ulice LJubice Čakarević, podzidu i žardinjere kod Startap centra u Krčagovu, u Ulici Lazara Mutapa, u Karađorđevoj, Ive Andrića, Kolubarskoj. U Sevojnu je pre nekoliko dana urađena podzida i ograda i njih je ugrađeno oko 60 kubika betona kod školske sportske hale čija se gradnja privodi kraju. Trenutno se postavlja i metalna ograda između crkve i hale, što je bila i obaveza grada u ovom projektu. U toku je izgradnja još jedne pozide u Ulici Mihaila Radovića i u Orlovcu.

-Ovo su najvažniji poslovi koje smo završili do početka septembra. Dodao bih da smo i oko 100 kubika betona besplatno isporučili građanima po zahtevu, a koji su snosili troškove ugradnje i na taj način rešili određene probleme. To su bile isporuke u Zlakusu, zatim u ulice Romanijska, Vojvođanska, Nikole Altomanovića, Alekse Popovića, Terazije i drugo.

Isporučivali smo beton i za sanaciju puteva u Sevojnu i u mesne zajednice Krvavci, Zlakusa kao i 50 kubika za izgradnju crkve na Beloj Zemlji – navodi Marić.

Proteklih dana u Gradsku upravu za infrastrukturu i razvoj stiglo je nekoliko primebdi na novopostavljene šahte u Karađorđevoj ulici, jer je ispod poklopaca stavljan stiropor.

-Građani su nam se obraćali zbog buke koja nastaje zbog šahti. Naša Uprava je prosledila primedbe Aleksandru Tasiću koordinatoru u tom projektu i zahtevali smo da se to sanira. Koordinator će stupiti u kontakt i sa nadzornim organom i izvođačima – rekao nam je Marić.