Pocetna Društvo Ostvarenje sna – krst na Drežničkoj gradini

Ostvarenje sna – krst na Drežničkoj gradini

1592
0
Podelite

Uoči Velike Gospojine 27.avgusta 2020. godine na 11 vekova staroj Drežničkoj gradini osveštan je krst od osam metara koji su podigli meštani i dobrotvori. Prokopali su put, izneli na rukama četiri tone betona i krst, a na svečanosti tog dana ostvaren je jedan san.

Nada Obradović, predsednica Udruženja “Mitropolit Josif Cvijović-Drežničanin” kaže da neće odustati i da će nastaviti sa ulaganjima u Drežnik.Zahvalna je svima koji su osim iz Drežnika i Užica došli i iz drugih gradova Srbije.

-Želja meštana je da se na ovom osveštanom mestu podigne velelepni krst od 33 metra.

Ovo selo je okupilo narod i oni koji su otišli vratili su se svom selu, tako da sam zahvalna mnogim jer mi nikada nismo merili da li je neko više ili manje pomogao.Udruženje je još 2018. godine najavilo podizanje krsta na Drežničkoj gradini koja datira iz 8-9.veka na visini od 938 metara. Inicijativu je pokrenuo Milovan Ristanović, sekretar Udruženja “Mitropolit Josif Cvijović” koji više nije mogao da nosi težinu jednog sna-navodi Nada.

Ove godine na Vaskrs 22 minuta po ponoći Milovanu Ristanoviću, sekretaru Udruženja “Mitropolit Josip Cvijović” u snu se pojavljuje stenje, jedan prepukao kamen, zelenilo u okruženju i ostaci grada. Tog trunutka Isus podiže glavu i pita me: “Gde je krst na Gradini zbog majke dobrih dela i dobrih ljudi Drežnika? Od tada nema sna, počinje svoju priču Ristanović i dodaje okupili su se i krenuli da ostvare san.

Pozvao je prijatelja iz Drežnika i prvi put otišao na Gradinu. Na vrhu je video prepukao kamen i sve se uklapilo sa snom.
Onda smo od 25.aprila krenuli sa prokopavanjem puta, obezbeđivanjem impregniranog drveta i svim ostalim radovima neophodnim za postavljanje krsta. Hvala svim Drežničanima koji su pomogli. Sve smo uradili uz božiju pomoć, a sa pesmom smo nosili krst. Drežnički paroh Stanimir Mirković je osveštao krst-ističe Ristanović.

Sa skromnim budžetom, sa radom, trudom i snagom 15 Drežničana krst je relativno brzo urađen, a onda je usledilo okupljanje i svečanost.

Mnogo je dobrih dela urađenih sa skromnim budžetom, velika dela ostaju, ali Drežnik je nekako u zapećku, istakli su za “Vesti” naši sagovornici.

U Drežniku je od 2016. godine do danas od kako je na čelu Udruženja “Mitroplot Josif Cvijović” Nada Obradović urađeno mnogo u saradnji sa ostalim članovima udruženja.

Renovirana je stara škola zadužbina Ignjata Daničića, uvedeno je grejanje u školu, ulagana sredstva u Banovski put, u obnovu Drežničke crkve…Sve ove investicije zahtevale su i velika novčana sredstva i do sada je uloženo preko 46000 evra, navela je Obradović.

Ona dodaje da se malo koje selo u našem kraju može pohvaliti tolikim ulaganjima meštana i dobrotvora. Veoma im je bila važna i pomoć kada su završavali grejanje u školi od JP “Užice razvoj” sa direktorom Nikolom Maksimovićem.

-Sada za podizanje krsta i za put potrebna su sredstva i od toga odustati nećemo.Nadam se da ćemo se uskoro okupiti u Udruženju i krenuti sa tom investicijom.Ta deonica je od oko 450 metara, gde je sami kamen prema krstu, projekat imamo i zahvalni smo “Srbija šumama” koji su obezbedili lokaciju za krst i donirali projekat za put.Sve većinom radimo od svojih sredstava i nadam se da će mnogi prepoznati naše ideje- ističe Obradović.

Zahvalili se svima koji su došli na svečanost od predstavnika Grada Užica, Udruženja Užičana u Beogradu, prijateljima, dobrotvorima i meštanima.A sve su to uveličali trubači Dejana Jevđića.

U toku su i aktivnosti na osnivanju Turističke organizacije Drežnika koja će okupiti mlade ljude za buduće projekte u ovom selu, a stariji će ih podržati.

-Nadamo se da će Drežničku gradinu neko prepoznati, a put koji ćemo uraditi otvoriće Drežnik sa druge strane. Na tom potezu povezaćemo Požegu prema Beogradu, Zlakusu, ali i centar sela-zaključila je Obradović.