Pocetna Društvo Koristi javni prevoz, pešači i vozi bicikl

Koristi javni prevoz, pešači i vozi bicikl

903
0
Podelite

Užice je jedan od 29 gradova u Srbiji u kome će nizom aktivnosti do 22. septembra biti obeležena Evropska nedelja mobilnosti čiji je ovogodišnji slogan “Izaberi i pokreni se”, a u fokusu upotreba javnog prevoza u cilju smanjenja upotrebe motornih vozila, biciklizam i pešačenje. Ključni dan manifestacije je utorak 22. septembar kada će Glavna ulica biti otvorena za pešake dva sata ranije od 16 do 23 časa.

-U okviru nedelje promovišu se alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na upotrebu motornih vozila  koja koriste fosilna goriva kao energent i zaštita životne sredine u urbanim sredinama – rekla je gradska većnica za zaštitu životne sredine Nada Jovičić najavljujući manifestaciju.

Ona je dodala da je njen cilj promovisanje alternativnih vidova saobraćaja, upotreba javnog prevoza, biciklizma i pešačenja umesto korišćenja automobila i drugih motornih vozila kako bi se skrenula pažnja na zagađivače vazduha i poboljšao kvalitet vazduha.

– Nadam se da ćemo naš grad Užice planiranim aktivnostima bar na nekoliko sati učiniti zdravijim, mirnijim i prijatnijim za sve nas – navela je Jovičić.

Gradska većnica je dodala da će je od danas otvorena onlajn anketa kako rešiti probleme užičkog saobraćaja.

-U petak kako bi promovisali što više korišćenje javnog prevoza u vrtiću “Poletarac” biće podeljene maske mališanima koje su i reklamni materijal ove manifestacije. Cilj je i povećanje zelenih površina i predstoji i nastavak akcije “16.000 stabala za 16.000 domaćinstava” u oktobru. U nedelju 20. septembra u klisuri Đetinje u Turici u okviru promocije pešačenja biće deljeni rančevi i reklamni materijal Evropske nedelje mobilnosti – navela je Jovičić. U ponedeljak 21. septembra predviđeno je da celo gradsko rukovodstvo na posao dođe pešice..

U Evropskoj nedelji mobilnosti koja se održava od 2002. godine učestvuje 2900 gradova širom sveta, a Užice je  i ove godine jedan od   njih.