Pocetna Društvo Podsticaj u razvoju partnerskih odnosa

Podsticaj u razvoju partnerskih odnosa

1408
0
Podelite

Gradsko veće je usvojilo predlog Komisije za realizaciju „Užičkog programa lokalnog partnerstva – Udružimo se” i opredelilo sredstva za realizaciju 18 manjih projekata uređenja javnih površina od ukupno 31 pristigle prijave, kaže za „Vesti“ Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije.

Nedavno ste najavili realizaciju 18 projekata u okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se“. Zašta su građani posebno zainteresovani?

-Posle javnog poziva i sprovođenja svih definisanih procedura, Gradsko veće je usvojilo predlog Komisije za realizaciju „Užičkog programa lokalnog partnerstva – Udružimo se” i opredelilo sredstva za realizaciju 18 manjih projekata uređenja javnih površina. Ukupno je pristigla 31 prijava, tj. predlozi naših sugrađana sa idejama da se u njihovom neposrednom okruženju urede slobodne javne površine. Predlozi su, uglavnom, vezani za uređenje postojećih sportskih i dečijih igrališta, postavljanje mobilijara i sadržaja za najmlađe, uređenje parkova, izletišta i šetališta, postavljanje pešačko-zaštitnih ograda.

U koje projekte najviše ulažete?

-U ovoj godini za rekonstrukciju igrališta za decu u Gorjanima, postavljanje mobilijara za decu u Ulici Nikole Pašića (preko puta Gradskog stadiona), dečije igralište i prostor za odmor u Romanijskoj ulici, uređenje parka na Dovarju i uređenje terena na „Ibiševom guvnu”, opredeljeno je po maksimalnih 1.000.000 dinara. Za projekte uređenja parka „Jovanova voda” u Gostinici, igrališta u Turici, terena za decu u Karanu, šetališta u Ulici Višeslava Bugarinovaća u Sevojnu, sportskog terena u Vrelima, prostora na Carini („Balkansko igralište”), površine na Senjaku („Senjak N”), centra Ribaševine (park „Paun Petronijević”), igrališta u Zlatiborskoj ulici, pešačko-zaštitne ograde u Ulici Svetozara Markovića, opredeljeno je između 576.000 i 933.000 dinara. Za projekte uređenja sportskog terena u Zlakusi, pešačke staze ka Staroj crkvi u Sevojnu i pešačko-zaštitne ogradu u Ratarskoj ulici, opredeljeno je između 158.000 i 303.000 dinara.

Zašto ste počeli kasno sa realizacijom ovih projekata?

-Plan je bio da ranije krenemo sa realizacijom, međutim, usled poznatih okolnosti sa pandemijom virusa COVID-19, mnoge aktivnosti u ovoj godini su usporene, tako da sada pristupamo realizaciji ovog programa. Takođe, ideje i inicijative koje su predložene i iznete od strane građana, zahtevale su dodatne obilaske svih lokacija od strane stručnih lica JP „Užice razvoj”, nadležnih gradskih službi i članova Komisije, kao i dodatne konsultacije sa predstavnicima incijativa kako bi se na najbolji mogući način realizovale njihove zamisli. Imajući u vidu situaciju sa pandemijom, brojne izazove i otežane okolnosti u funkcionisanju lokalne samouprave ove godine, mišljenja sam da je posebno važno što zajedno nastavljamo realizaciju ovog koncepta, čak i u većem obimu.

Da li će oni biti završeni do kraja kalendarske godine?

-S obzirom da se ne radi o krupnim građevinskim poduhvatima već, pre svega, o relativno manjim zahvatima na uređenju javnih površina, a posle sprovođenja procedura za izbor izvođača radova, očekujemo da ovi projekti u najvećoj meri mogu biti završeni do kraja ove godine. Ugovor sa donatorom definiše kraj svih projektnih aktivnosti zaključno sa martom naredne godine.

U ove namene lokalna samouprava planira ulaganje 10 miliona, ali značajna sredstva dobijate i iz programa podrške vlade Švajcarske. Koja je suštinska vrednost Užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se“?

-Iz gradskog budžeta je za ove namene u ovoj godini opredeljeno 10 miliona dinara, a dodatna tri miliona dinara obezbeđeno je kao podrška programa „Reforma poreza na imovinu”, koji finansira vlada Švajcarske. Ovaj koncept je prepoznat kao primer dobre prakse u Srbiji, pa smo proglašeni najboljom lokalnom samoupravom u oblasti transparentnosti i učešća javnosti i dobili nagradu od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i Stalne konferencije gradova i opština, iz donatorske linije Swiss PRO, koji realizuje Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u ukupnom iznosu od 2,3 miliona dinara. Sredstva od nagrade opredeljena su za dečije igralište „Megdan” i rekonstrukciju dela „Malog parka”, što je bila želja naših sugrađana iskazana on-line anketiranjem, sprovedenim u aprilu ove godine.

Suštinska vrednost „Užičkog programa lokalnog partnerstva – Udružimo se” jeste veće učešće građana u trošenju i raspodeli budžetskih sredstava, posebno kada je reč o sredstvima koja oni plaćaju po osnovu poreza na imovinu, kao i realizacija projekata u svim delovima Grada, u neposrednom okruženju naših sugrađana, u skladu sa njihovim idejama. Cilj je i podsticanje građana da aktivno učestvuju u rešavanju ovih pitanja, razvijanje partnerskih odnosa sa gradom, kao i podsticanje vrednosti volontiranja i društveno odgovornog ponašanja.