Pocetna Društvo Veterani: Revoltirani smo!

Veterani: Revoltirani smo!

1699
0
Podelite

Udruženje veterana Užice (UVRI) ima oko tri hiljade članova i najveći deo njih bio je angažovan u ratovima devedesetih u okviru Užičkog korpusa. Za razliku od drugih gradova u Udruženju tvrde da je Užice jedini grad u Srbiji  koji ništa nije uradio u interesu veterana u pogledu  povlastica. Na adrese 40 veterana u Užicu stigle su tužbe iz JP “Stan”  umesto dogovorenog reprograma duga za komunalne usluge na 36 meseci. U užičkom udruženju veterana  podsećaju  da su se prethodnoj vlasti pet puta pismeno obraćali i tražili  za veterane subvencije za plaćanja komunalnih usluga, prevoz, lečenje i drugo. Međutim, osim   lažnih obećanja ništa drugo se nije dogodilo.  Od nove vlasti 2012. godine bilo je najava da dolaze bolji dani  za veterane iz Užica i Zlatiborskog okruga. Pošto je i nova vlast odugovlačila  oko izgradnje spomen-obeležja odlučili su 2014. godine  i podigli spomenik na kome su uklesana imena 23 poginula pripadnika Vojske Srbije  iz Užica.  Od ove vlasti su očekivali  i donošenje Zakona  o veteranima.

– Međutim, osim tih obećanja  i slatkih reči, odgovorno tvrdimo da je Grad Užice, jedini grad u Srbiji koji za veterane nije uradio ništa  i doslovce ništa, što je žalosno!  Od  države smo očekivali  donošenje Zakona u interesu veterana, što se nije dogodilo. Veterani Zlatiborskog okruga  su jedni od retkih koji su se suprotstavili donošenju nakaradnog zakona. Da smo bili u pravu govore nam i najavljena okupljanja u Beogradu. Jer, oni u stvari sad traže ono na čemu smo mi insistirali  i preko čega nismo hteli da pređemo, a to je pre svega da svi veterani imaju borački dodatak. Čak smo predlagali da borački dodatak bude simboličan , ali da ga imamo. Na taj način napravili bismo razliku između veterana i dezertera – kaže Ranko Obradović, predsednik Udruženja veterana Zlatiborskog okruga.  Naplata komunalnih usluga preko JP “Stan”  je lokalni nivo i zato su tražili povlastice. Navode primer veterana Beograda koji su do 2014. godine imali popust 50 odsto za parno grejanje, odnosno “Infostan”. Ukoliko je usluge za jednu porodicu veterana bila 10 hiljada dinara, ona  ih je plaćala 5000 dinara. A  od 2014.god.svi veterani imaju popust od 30 odsto.

U Užicu su tražili reprogram dugova za  JP “Stan” , obraćali gradonačelniku Užica da im se omogući plaćanje dugova umesto 8 na 36 meseci.

-Nismo tražili nikakav otpis dugovanja!  Posle dva neuspešna sastanka (bez prisustva gradonačelnika)  i predaje tužbe  od strane direktora JP “Stan”  Užice protiv veterana Užica dok su trajali pregovori.  Tražili smo da nas lično primi gradonačelnik Užica gospodin Petković. Za razliku od prva dva konfuzna sastanka ovaj je protekao kako treba. Gradonačelnik nas je primio 10. marta 2020.godine. Nađeno je rešenje  i naloženo direktoru da povuče tužbe protiv 40 veterana  koje je na svoju ruku brže i bolje  i u toku pregovora predao. Kao i da se protiv veterana ne mogu predavati tužbe, a da im prethodno nije omogućena otplata na 36 mesečnih rata. Rečeno je i prihvaćeno u prisustvu nas četvorice. Tužbe nisu povučene, izgovor pretpostavljam biće korona, što je smešno i žalosno. Došao je septembar i stigle opomene pred utuženje i istorijski izum direktora, reprogram na devet meseci, mesec za mesec, što nam u neku ruku liči na nema šta uterivanje dugova… Dana 9. septembra ove godine, podnosimo zahtev gradonačelnici i u najkraćem upoznajemo sa navedenim i dogovorenim. Umesto stopiranja samovolje navedenog direktora i eventualno prijema naše delegacije ponovo smo ostali prepušteni sami sebi.  Na sva tri sastanka dotičnom gospodinu sam objašnjavao šta znači reprogram dugovanja i da on podrazumeva reprogram po najpovoljnijim uslovima plaćanje duga – navodi Ranko Obradović, predsednik Udruženja veterana Zlatiborskog okruga. Veterani su dokumentovali kakav je odnos gotovo svih gradova i opština prema veteranima i građanima i predočavaju podatke.

-Daje se mogućnost da reprogram bude od tri do deset godina. U jednom gradu čak su gradske vlasti naložile da rata  ne sme da bude veća od 500 dinara. Gospodo, to je pravi odnos prema veteranima i građanima – ističe Obradović.

On dodaje da se Udruženje i pored svega nada i očekuje da će novo gradsko rukovodstvo imati snage da se suprotstavi samovolji pojedinaca i uradi nešto u interesu veterana i građana.