Pocetna Društvo Izvozna cena i do 6,5 evra

Izvozna cena i do 6,5 evra

1048
0
Podelite

U Užicu je otvorena 28.  tradicionalna jesenja izložba meda i pčelinjih proizvoda na kojoj učestvuje 13 užičkih pčelara. Zbog pandemije koronavirusa izostali su pčelari iz ostalih delova Zlatiborskog okruga i gosti iz drugih delova Srbije. Pad prinosa je očigledan,ali raduje rast izvozne cene meda i do 6,5 evra po kilogramu dok je uobičajena oko 5 evra.

Predsednik Društva Ljubiša Vučetić kaže da je i ova godina za pčelare bila teška i oskudna sa prinosima.

-Mnogi pčelinjaci su stradali ili se izrojili, pogotovo kod pčelara preko 65 godina  i vremenu vanrednog stanja, dok su u vreme medobranja padale kiše – navodi Vučetić uz ocenu da je prinos u većini oko 20-30 odsto manji i ispod 20 kilograma što je nerentabilno. Međutim,  on dodaje da je porasla izvozna cena meda, zato što ga nije bilo dovoljno o čemu svedoče i otkupne cene u pogonu koji se nalazi u vlasništvu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)“Med” u Rači.

– Otkupna cena bagrema na veliko u Rači je bila 6,2, a u jednom trenutku i 6,5 evra po kilogramu – kaže Ljubiša Vučetić i dodaje da u maloprodaji cene meda nisu mnogo uvećane ako se uzme u obzir rast troškova života, struje i komunalija.

Podrška Grada kroz subvencije užičkim pčelarima iznosila je oko 700.000 dinara za kupovinu matica, a od Ministarstva poljoprivrede subvencija po košnici  iznosila je 800 dinara. Deo podrške odnosio se i za kupovinu pčelarske opreme, centrifuge, otapača saća, topionika za vosak, mašina za pakovanje meda.   Pravo na sredstva imali su pčelari sa najmanje 20 košnica i registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Dušica Lukić, bavi se pčelarenjem dugi niz godina i u njenom pčelinjaku je 110 košnica. Kaže da su sve tri paše i suncokret, bagrem i livadski podbacile.

-Kako je krenulo,  nadali smo se pravoj godini za bagrem. Međutim, uticaj vetra, doveo je do manje prinosa. Tokom ove kovid-godine bilo je problema koje su pčelari prvenstveno imali u selidbi zbog dozvola, ali smo sve prebrodili – kaže Dušica čiji pčelinjak izvozi određenu količinu meda.

Cena bagremovog meda na izložbi koja traje do nedelje je 800-1000 dinara, cvetni med 800 dinara, suncokret 600-700 dinara koliko je med  uljana repica.  Organizator oktobarske pčelarske smotre je Društvo pčelara Užice koja ima oko dve stotine članova i postoji preko 80 godina u našem gradu.